Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής.

Εικόνα 024

Μετά από μια κραταιά μάχη στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα κόμματα της Ιρλανδικής πολιτικής σκηνής η απάντηση στο κρίσιμο vote-thumb-largeερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ των Ιρλανδών για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, φαίνεται ότι είναι ΝΑΙ (το σημείωμα γράφεται ενώ ακόμη η καταμέτρηση συνεχίζεται και τα EXIT POLLS δίνουν ποσοστό 53,5% στο ΝΑΙ).

Του τελικού ΝΑΙ των Ιρλανδών έχει προηγηθεί το παλαιότερο απορριπτικό δημοψήφισμα του Ιουνίου 2008, που παρέλυσε την Ένωση και η ενθάρρυνση των απορριπτικών ευρωσκεπτικιστών, που τουλάχιστο σε δύο χώρες την Πολωνία και  την Τσεχία, αρνούνται μέχρι αυτή τη στιγμή την τελική υπογραφή της Συνθήκης προβάλοντες διάφορες αιτίες, που μέχρι τώρα δεν έχουν ολοκληρωτικά αρθεί. Σε αυτούς τους τελευταίους πρέπει να συνυπολογίζουμε και τους Άγγλους συντηρητικούς, οι οποίοι εάν δεν έχει μέχρι εκείνης της στιγμής «κλειδώσει» η συναίνεση τον Μάιο του 2010 – επειδή εμφανίζονται σαν οι διεκδικητές της νίκης των επόμενων εκλογών – μπορεί να εξελιχθούν σε νέο εμπόδιο.

voteno

Εικόνα 023Σε αυτόν τον αγώνα ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κόουεν – με χαμηλή δημοτικότητα – έριξε όλα τα όπλα των οπαδών του ΝΑΙ ακόμη και εκείνο το τελευταίο, που στο τέλος εξεστόμησε ότι τάχα «τρίτο Δημοψήφισμα δε θα υπάρξει».

Οι Δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν έδιναν στο ΝΑΙ περίπου 55%, ενώ το ΟΧΙ είχε υποχωρήσει σε 27%,say_no ενώ  18% των ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστο. Στο πρώτο Δημοψήφισμα του Ιουνίου 2008 η Λισαβόνα είχε απορριφθεί σε επίπεδο 53,4% των ψηφισάντων.

Εικόνα 025Ο λόγος για τον οποίο το Δημοψήφισμα εις την Ιρλανδία έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι προφανής αφού το Ευρω – Σύνταγμα, όπως τελικά αναμορφώθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας θα προχωρήσει ή θα σταματήσει άλλη μια φορά από την απόφαση των Ιρλανδών στο ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Εξάλλου επειδή η Συνθήκη έχει ήδη υπερψηφιστεί από τα Κοινοβούλια 24 εκ των 27 κρατών – μελών της Ευρώπης, το ΝΑΙ των Ιρλανδών, θα ανοίξει το δρόμο και στις δυο ακόμη χώρες που «κρατούν» τη Συνθήκη, την Τσεχία και την Πολωνία έξω από οποιαδήποτε συνταγματική ρύθμιση, αφού οι Πρόεδροί τους αρνούνται να βάλουν με κάλυμμα το ΟΧΙ των Ιρλανδών την υπογραφή τους στο νέο Σύνταγμα.

Εικόνα 026

Μετά το Δημοψήφισμα είναι προφανές ότι το σπουδαιότερο εμπόδιο που μέχρι στιγμής «πάγωνε» τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και συντηρούσε το προ-συνταγματικό καθεστώς της Ενώσεως θα επιτρέψει στις εξελίξεις να κινηθούν από το 2010 και μετά περισσότερο πλησίον στον σχεδιασμό που αφορούσε την ΕΕ, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αλλιώς δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νέα εμπόδια στην «κούρσα» για τη Συνθήκη Συνταγματικής τάξεως στην ΕΕ.

ελβέριος

Advertisements