5

Τι μετέδωσαν τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

09Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, οι New York Times σημειώνουν ότι «οι Σοσιαλιστές κέρδισαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση που υπονομεύθηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενη οικονομική κρίση».

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα υπογραμμίζει τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ότι «σήμερα, ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Την Ελλάδα που ξέρει την αξία της, την Ελλάδα που μπορεί. Και δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο».

Όπως σημειώνεται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σ’ αυτή την πορεία, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά. ΓΘα είμαι πάντα ειλικρινής με τον Ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου».

Στην ίδια ανταπόκριση γίνεται αναφορά στην οικονομική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι «η νίκη των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι ένα σπάνιο γεγονός για την Ευρώπη, όπου η αριστερά έχασε έδαφος και πολλές φορές αδυνατεί να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση».

wallΗ Wall Street Journal προβάλλει την άνοδο των Σοσιαλιστών στην εξουσία, επισημαίνοντας την αναφορά του νικητή των εκλογών ότι «έχουμε μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει η πορεία της χώρας»

Τη νίκη του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν οι ιστοσελίδες πολλών άλλων αμερικανικών εντύπων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, με φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και εκτιμήσεις για τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, με κυριότερο το πρόβλημα της οικονομίας.

Το CNN επισημαίνει τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι «τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά».

boston

Εξάλλου στην Ευρώπη…

el paisΗ ισπανική εφημερίδα “El Pais” γράφει ότι “Η σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τον Κ. Καραμανλή σε παραίτηση”. Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχει μια σαφής μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το έργο του Γ. Παπανδρέου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και των πρόσφατων δυσμένων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η πορτογαλική “Jornal De Noticias” φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κάνει λόγο για “μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου”.

le monde

Στη Γαλλία, η “Le Monde” κάνει λόγο για μια “αναμενόμενη μεγάλη νίκη των Σοσιαλιστών”, χωρίς να παραλείπει ωστόσο να καταλογίζει στη Ν.Δ. “το χειρότερο εκλογικό σκορ των Συντηρητικών τα τελευταία 20 χρόνια”.

liberationΓια “καθαρή νίκη του Γ. Παπανδρέου με αυτοδυναμία”, κάνει λόγο η “Liberation”, ενώ από την άλλη πλευρά, στην εφημερίδα “Le Figaro”, το κύριο άρθρο της για τις ελληνικές εκλογές, φέρει τίτλο “Χωρίς εκπλήξεις, η Ελλάδα βαίνει προς τα αριστερά”.

εΑπό την πλευρά του, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, κάνει λόγο για “σαρωτική νίκη των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα”, επισημαίνοντας ότι “η ήττα του Συντηρητικού κόμματος οφείλεται κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των σκανδάλων οικονομικής και πολιτικής διαφθοράς, που ταλάνισαν την χώρα”.

“Τα σκάνδαλα και η αδυναμία αντιμετώπισής τους από την κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησαν στην ήττα της Ν.Δ.”, υποστηρίζει στο άρθρο του για τις εθνικές εκλογές το δίκτυο του Deutsche Welle.

Τέλος, για οδυνηρή ήττα της Ν.Δ. κάνει λόγο η ιταλική “Corriere Della Sera”.


Advertisements