Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Από τώρα μέχρι Δεκέμβριο διαβουλευόμεθα…

ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

… από Δεκέμβριο και μετά αποφασίζουμε!

11-15-thumb-small

Ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την 2ήμερη επίσκεψή του στη Λευκωσία δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί με την Λευκωσία στην Ε.Ε.

t3Όμως οι συζητήσεις του 2ημέρου δεν κατέληξαν ακόμα σε σαφή αποτελέσματα για τη στάση Ελλάδας και Κύπρου και για την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι θα αξιοποιήσουν το δύσκολο διάστημα κατά το δοκούν, ώστε να συμφωνήσουν σε μια τελική σχέση και στάση το Δεκέμβριο.

Έτσι το μόνο καθαρό όφελος από τις συνομιλίες στην Κύπρο ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο t1είναι ότι ξεκαθαρίστηκε το περιεχόμενο – κυρίως από την πλευρά της Λευκωσίας – ότι ο περίφημος «οδικός χάρτης», όπως τον λέει η Αθήνα είναι «οι κινήσεις που θα συμφωνηθούν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση της Τουρκίας και τις πιθανές κυρώσεις εις βάρος της».

Η Αθήνα από την πλευρά της προσδιορίζει τώρα ότι η αναφορά της σε «οδικό χάρτη» έχει αφετηρία τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου για την επαναξιολόγηση της στάσης απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

γχΑξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επέμεινε στην ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας «την πλήρη ένταξη και όχι τη νεφελώδη «ειδική σχέση», που θεωρεί ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα…».

Η επίσημη αυτή δήλωση διαστέλλει εμφαντικά την Ελληνική στάση από τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, που επιμένουν στην τελική «ειδική σχέση» της Ε.Ε. με την Άγκυρα και υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ταύτιση της Ελληνικής θέσης με την Αγγλο – Αμερικανική επιλογή, που επιβλήθηκε στην Ευρώπη πριν μερικά χρόνια.

‘Οσον αφορά τη θέση της Αθήνας και της Λευκωσίας για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε άλλη μία φορά τονίζοντας ότι «η Αθήνα και η Λευκωσία θα επιμείνουμε να εκπληρώσει η Τουρκία στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της μέχρι το Δεκέμβριο, με την αξιολόγησή της στην Ε.Ε.».

180px-Abdullah_Gül_(Brasília,_19.1.2005)Όμως η Τουρκική απάντηση σε όλα όσα σημειωνόντουσαν ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτική Ηγεσία και την Πολιτική Ηγεσία των Ελληνοκυπρίων ήρθε αυθημερόν, δια στόματος Γκιούλ, ο οποίος αξίωσε «ταυτόχρονη άρση των περιορισμών που εφαρμόζει η Ε.Ε. προς τα Κατεχόμενα της Κύπρου και αυτών που εφαρμόζει η Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Έτσι ο Αμπτουλάχ Γκιούλ, Πρόεδρος της Τουρκίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει τα Λιμάνια και τα Αεροδρόμιά της προς τα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Μιλώντας μάλιστα σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της Τουρκικής Κρατικής Τηλεόρασης, ο Γκιούλ απάντησε ως εξής : «…δεν πρέπει να αδικεί κανείς την Τουρκία, εμείς λέμε ξεκάθαρα να αρθούν ταυτόχρονα όλοι οι περιορισμοί, που υπάρχουν στο Νησί της Κύπρου. Δεν είναι επιεικές να περιμένουν να καταργήσει η Τουρκία τους περιορισμούς που εφαρμόζει, τη στιγμή που είναι δεδομένοι οι περιορισμοί εναντίον των Τούρκων στο Νησί».

Έτσι ανοίγοντας το θέμα των περιορισμών που υπάρχουν στην Κύπρο για τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους και τ2συνδέοντάς τους – αν και είναι τελείως διαφορετικό θέμα – με την Τουρκική αυθαιρεσία και ανυπακοή απέναντι στο πρόσθετο πρωτόκολλο, με το οποίο η Τουρκία οφείλει να ανοίξει τα Λιμάνια και τα Αεροδρόμια στην Κύπρο μέχρι τον Δεκέμβριο, επιδιώκει να δικαιολογήσει την Τουρκική βία και αυθαιρεσία ακόμη και εκεί όπου έχει αναλάβει ρητές υποχρεώσεις, τις οποίες όμως ούτε επί στιγμής σκέφτηκε να κρατήσει.

Το συμπέρασμα από όλα όσα πιο πάνω μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο είναι ότι για όλα όσα πιο πάνω θίγονται το μόνο που πρέπει κανείς να συγκρατήσει είναι :

Το Δεκέμβριο του 2009 – που αξιολογείται η πορεία της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. – θα πληροφορηθούμε με ασφάλεια ποια θα είναι η στάση του καθενός και γιατί.ελβέριος

Advertisements