Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Από το Δεκέμβρη 2009 – χρόνο που είναι ορισμένος για να εξεταστεί και αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας – μας χωρίζει πια λίγος χρόνος.

ε γΟ Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Γ. Παπανδρέου, του οποίου το πρώτο ταξίδι αμέσως μετά τις Εκλογές, έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τους Τούρκους ομολόγους του κ. Ερντογάν και κ. Νταβούτογλου (Υπ. Εξωτερικών), πραγματοποίησε σήμερα 19 Οκτωβρίου 2009 επίσκεψη στη Λευκωσία για να συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Χριστόφια και Κυπρίους Αξιωματούχους, με κύριο αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών και πράξεων Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην Ε.Ε. με αντικείμενο αναφοράς τις Ευρω – Τουρκικές σχέσεις, με κύριο σημείο ενδιαφέροντος το ΚΥΠΡΙΑΚΟ.Εικόνα 075

O κύριος σκοπός της επίσκεψης είναι η «διευκόλυνση της Τουρκίας, που ως φαίνεται εκλιπαρεί την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, να πάρει προθεσμίες, έτσι ώστε να μην κριθεί τελεσίδικα από την Ε.Ε. κατά τον προσεχή Δεκέμβριο».

χγΠαρά ταύτα η ζωντανή διαβεβαίωση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι «είμαι εδώ για την στήριξη στην πράξη της πολιτικής που ασκεί η Κύπρος στο μεγάλο πρόβλημα, που την αφορά», αποτέλεσε τη ζωντανή επιβεβαίωση του Ελληνικού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό.

Από πλείστες όσες ενδείξεις η εκτίμηση των υπευθύνων κύκλων στην Αθήνα και την Λευκωσία για τις διαθέσεις της Ε.Ε. των 27, GAPγύρω από την Τουρκική ένταξη, είναι αμφίσημη και για αυτό το σημείο κρίσεως του Δεκέμβρη 2009 είναι κρίσιμο και σημαντικό.

Ενδεικτική, πάντως, της αμφιθυμίας των 27 γύρω από το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του Δεκεμβρίου 2006 δεν υπονοεί ότι το τρέχον έτος συνιστά «καταληκτική προθεσμία» για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Το Κυπριακό, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ήταν ένα από τα θέματα, που απασχόλησαν στην τηλεφωνική τους συνομιλία τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση, που θα έχουν στον Λευκό Οίκο στις 29 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όλα δηλαδή δείχνουν ότι η τελική μοίρα της Τουρκίας και η σχέση που θα την συνδέσει με την Ε.Ε. και την Περιοχή, είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή του ενδιαφέροντος των «Μεγάλων του Πλανήτη».

Κατ’ αυτή τη στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζει την ΠΡΟΤΑΣΗ του για έναν «νέο οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με συγκεκριμένους σταθμούς και με σαφείς δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Άγκυρα για να μην κλείσει η πόρτα της Ε.Ε.

χριστόφιαςΑυτή την μετέφερε σήμερα στον κ. Χριστόφια, ρίχνοντας έτσι «σωσίβιο» σωτηρίας προς τη γείτονα, η οποία μέχρι τούδε παραβιάζει συστηματικώς όλες τις συμβατικές ή εξω-συμβατικές υποχρεώσεις της, από την κατάσταση του υποψηφίου προς ένταξη μέλους.

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι «όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι», ωστόσο είναι σαφές, λένε διπλωματικές πηγές, ότι αφενός μεν ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία επιθυμούν η στιγμή της τελικής κρίσης να είναι ο Δεκέμβριος του 2009, αφετέρου δε να «παγώσει» επ΄ άπειρον η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Γι΄ αυτό αναζητούν εναλλακτικές στρατηγικές εν όψει του κρίσιμου για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.


Ήδη, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έχουν μιλήσει για την ανάγκη ενός «νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία», ένα «νέο Ελσίνκι», στο οποίο θα περιλαμβάνονται σαφείς δεσμεύσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Κύπρο. Δεν είναι λίγοι όσοι ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προσπάθεια να δοθεί πίστωση χρόνου στην Τουρκία, αλλά με όρους. Ποιοι θα είναι οι όροι αυτοί, μένει να φανεί και, σε κάθε περίπτωση, ίσως να συζητήθηκαν σήμερα ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους εν όψει του Δεκεμβρίου.

Διπλωματικές πηγές – που από τους τρίτους παρατηρητές κρίνονται σαν υπεραισιόδοξα φιλοτουρκικές – σημειώνουν ότι ο «οδικός χάρτης» για την Τουρκία θα μπορούσε να έχει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δίνει παράταση χρόνου στην Άγκυρα, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των διμερών διαφορών Ελλάδας- Τουρκίας και εφόσον αυτό δεν εκπληρωθεί παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

εεΟπωσδήποτε οι συζητήσεις του Κυπρίου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, παρακολουθούνται αγρύπνως από όλα τα μέρη, δεδομένου ότι στο παρελθόν και οι δύο είχαν αναφανδόν ταχθεί υπέρ του Σχεδίου ΑΝΑΝ που απέρριψε ο Κυπριακός Λαός, και είχαν και έχουν τη φήμη ανθρώπων τεταγμένων υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρώπη – μακράν της ειδικής σχέσης υπέρ της οποίας είναι οι Κεντρο – Ευρωπαίοι – κατά το πρότυπο και το υπόδειγμα, που οι Αγγλο- Σαξωνική αντίληψη και πολιτική έχει προωθήσει.ελβέριος

Advertisements