Η Φτώχεια – Πείνα Σήμερα


…και οι φτωχοί της Ελλάδος

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτήςpoverty_children_pictures-640x425

Ο ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη, πολύ πάνω από 1 δις άνθρωποι, δεν έχει αρκετή τροφή. Τα τελευταία 170 εκ. povertyυποσιτισμένων ανθρώπων – ένας πληθυσμός που αντιστοιχεί σε αυτούς της Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά – σπρώχτηκαν στην πείνα, όχι από κάποια έλλειψη στην παραγωγή τροφίμων, αλλά από την οικονομική κρίση.

Εικόνα 104Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Ο υποσιτισμός είναι υπεύθυνος για το 50-60 % των παιδικών θανάτων. Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά στον κόσμο υποσιτίζεται, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του – σωματική και πνευματική. Η μόνιμη εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σημαίνει, ότι είναι 12 φορές πιο πιθανόν να πεθάνουν από εύκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες.

Και όλα αυτά όταν σε κάθε ζωντανό άνθρωπο σήμερα αντιστοιχούν 17% περισσότερες θερμίδες, από ό,τι 30 χρόνια πριν, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 70%. Μόνο που οι φτωχοί δεν επωφελούνται από το επιπλέον φαγητό, καθώς είναι οι πλούσιες χώρες αυτές, που καταναλώνουν ολοένα και περισσότερες θερμίδες.

Οι πλούσιες χώρες δεν εκπληρώνουν ούτε στο μισό τις υποσχέσεις τους και η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χώρες, με τις χειρότερες μάλιστα επιδόσεις. Η πλειονότητα των χρόνια υποσιτιζόμενων άλλωστε, ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

world_hunger_map

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων υπολογίζει ότι στη γεωγραφική κατανομή των φτωχών σε ολόκληρη τη Γη, μπροστά πάει η povertyΑσία και οι περιοχές στον Ειρηνικό, που εκτιμώνται ότι έχουν παραπάνω από 642 εκ. φτωχούς. Η υποσαχάρια Αφρική 265 εκ. και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 53 εκ. , ενώ η εγγύς Ανατολική και Βόρια Αφρική υπολογίζεται με 42 εκ. φτωχούς. Το μερίδιο των ανεπτυγμένων χωρών στη πίτα των πεινασμένων του κόσμου φτάνει στα 15 εκ.

Αυτό όμως που πέραν πάσαν αμφιβολίας είναι οδυνηρά αληθινό είναι ότι τα πράγματα χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο. Το 2010 φαίνεται ότι θα έχει περισσότερους και σε μεγαλύτερο βαθμό φτωχούς από το 2009 και πίσω.183357-starvation

42-18375768Οι παράγοντες που συμβάλουν στη κρίση και επηρεάζουν τις ζωής όλων των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρων είναι πολλοί

  1. Οι τιμές των βασικών τροφίμων παραμένουν σε δυσπρόσιτα ύψη για πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
  2. Η παγκόσμια Ύφεση σημαίνει απώλεια εισοδήματος για εκατοντάδες εκατομμύρια: χώρες με μετανάστες σε αναπτυγμένες χώρες χάνουν εισόδημα από τη μείωση των εμβασμάτων που στέλνουν οι άνθρωποι αυτή στην πατρίδα τους.
  3. Η ανεργία σε χώρες με ανύπαρκτη εργασιακή νομοθεσία σημαίνει ακόμη ότι ακόμη και οι άνθρωποι που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχια, πεινούν.
  4. όσοι μετανάστες απαναπατρίζονται προστίθενται στους ανέργους ενισχύοντας τη μαύρη εργασία που ρίχνει τα μεροκάματα.
  5. το κακό συμπληρώνεται από την κλιματική αλλαγή που ήδη πλήττει αρκετές χώρες και που έτσι ή αλλιώς αφαιρεί οικονομική δύναμη, που θα μπορούσε να διατεθεί για απασχόληση και εργασία και κατά προέκταση για δημιουργία εισοδήματος, που θα ανακούφιζε τους ανέργους.

Σε κάθε περίπτωση η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει ένα γεγονός: κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένα παιδί στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου πεθαίνει από την πείνα, όταν στον κόσμο υπάρχει άφθονη τροφή για όλους.

Μετά τα πιο πάνω ερωτήματα όπως τα πιο κάτω:Εικόνα 105

  1. πως φτάσαμε ως εδώ,
  2. τι φταίει,
  3. τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί ή έστω να σταματήσει η κατηφόρα,
  4. πόσο πιθανό είναι αυτό για το εγγύς μέλλον,
  5. τι πρέπει να γίνει για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής καταγράφεται τάση επιδείνωσης του φαινόμενου και άλλα πολλά.

Όσο και αν είναι αναγκαίο να απαντηθούν και να οργανωθεί η απάντηση σε ρεαλιστική και πραγματόσιμη βάση, επειδή εξαρτώνται από πολλές και διάφορες, πολλές και ποικίλες εναλλακτικές εκδοχές, δε θα τα αποτολμήσουμε σήμερα, αλλά σε μια νέα ευκαιρία για ένα θέμα, που πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να απασχολεί την ανθρωπότητα και τη διεθνή κοινότητα.

ελβέριος

Advertisements