Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

Με βάση τη μέχρι τώρα μετεκλογική πορεία των κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί παρατηρητές από την αρχή αυτής περιόδου και μετά, θεωρούν ότι οι αλλαγές και οι εξελίξεις μέσα στα κόμματα της εξουσίας θα είναι σημαντικώς διαφορετικές από όσες μέχρι σήμερα παρατηρήθηκαν, από τη Μεταπολίτευση και μετά, όπου η προσωπικότητα των ιδρυτών και των αμέσως διαδόχων τους, δέσποζε όλων των λοιπών στοιχείων και συνεπώς δημιουργούσε ένα ήρεμο εσωκομματικό πεδίο, το οποίο μπορούσε να εγγυηθεί την μακροχρόνια επιβίωση των κομμάτων εξουσίας, αλλά και την εξουσία αυτή καθαυτή σε μακροχρόνια βάση.

synedriasi-nd_450x

NDΕνώ σήμερα ο ανταγωνισμός των δελφίνων για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή και οι ομαδοποιήσεις που αναπόφευκτα δημιουργούνται κάτω από τη σκιά της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ακόμη και μετά την εκλογή ενός εξ αυτών στην ηγεσία του κόμματός τους, κατά τη δεύτερη φάση της εκλογής και μετά, θα αφήσουν τα αναμφισβήτητα ίχνη τους για πολύ χρόνο μετά. Ενώ οι αλλαγές των διαδικασιών με εσωτερικές εκλογές και δημοψηφίσματα (;;;), θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις μεταλλαγών στα κομματικά ήθη και έθιμα, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν στη βάση του Ηγεσιακού Αυταρχισμού.

ÐÑÏÅÊËÏÃÉÊÇ ÏÌÉËÉÁ ÃÉÙÑÃÏÕ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕΕπίσης στο ΠΑΣΟΚ, όπου η ομάδα των Προεδρικών, που πρωτοστάτησε στη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, όταν χρειάστηκε να δώσει μάχη για τη διατήρηση της Ηγεσίας, που αμφισβητήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρωτοστάτησε στην αμφισβήτηση της επιλογής του για το Νέο Γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος ήταν «οικουμενικά άγνωστος» στο όλο ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου ήταν σαφές, καθώς ο νέος Γραμματέας δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των logo_pasok2στελεχών, ενώ, και από τα 14 στελέχη που πρότεινε ο Πρόεδρος για το Π.Σ. για το Πολιτικό Συμβούλιο, εκλέχθηκαν μόνο τα 12 συν δύο «αντάρτες».

Ο Σωκράτης Ξυνίδης έλαβε 180 ψήφους και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος 126. Τα λευκά έφτασαν τα 53 και τα άκυρα τα 15. d522450Δεδομένου ότι, ο κ. Ξυνίδης δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι ψήφοι του κ. Παναγιωτακόπουλου και τα λευκά είναι περισσότερα, με το που έγιναν γνωστά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, άρχισαν αμέσως οι…ψίθυροι για το αποτέλεσμα.

Εικόνα 103

Δεν έλειψαν όμως και οι εσωκομματικές «γκρίνιες», ενώ δήλωση με υπονοούμενα έκανε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μόλις είχε στα χέρια του τα πρώτα αποτελέσματα. «Το Εθνικό Συμβούλιο ψήφισε. Έχουμε Γραμματέα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε και … πιστή τήρηση του Καταστατικού». Πάντως το περιβάλλον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτακόπουλου, που με τη δήλωσή του υπογράμμισε – τάχα χωρίς να το καταλάβει – ότι όλη η διαδικασία ήταν αντικαταστατική.

29aΣύμφωνα με συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δεν πρότεινε κάποια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο στο Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, καθώς είχε ενημερωθεί ότι ο « συγκεντρωσιάρχης» σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου.

Από τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι ήδη βρισκόμαστε στα πρώτα «σκιρτήματα» νέων φαινομένων όπου αναντίλεκτα επιμαρτυρούν, ότι πρέπει αναμένεται ανταγωνισμός και συγκρούσεις γύρω από δύο αντιλήψεις, με βάση τον Αρχηγισμό και τα φαινόμενα που τον συνοδεύουν και τον Αντι-Αρχηγισμό και τις ανοιχτές ομαδικές διαδικασίες.

Όμως σε κάθε περίπτωση τα νέα φαινόμενα δεν έχουν καμιά σχέση με όσα είχαν σημειωθεί κατά το διάστημα από το 1974 και μετά, εντός των δυο μεγάλων Κομμάτων Εξουσίας.

ελβέριος

Advertisements