Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ…

“ΕΙΡΗΝΗ” ΣΤΗ ΓΗ …. ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!!!

…ΑΙΓΑΙΟ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ “ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ”

yper ptisisΟ κος Εγκεμέν Μπαγίς, Τούρκος Υπουργός Επικράτειας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την εγΕ.Ε. θα είναι στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης (5/11/2009), προκειμένου να μιλήσει στο Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου με θέμα: «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη Ευρώπη».

ερντογανΗ νέα Ελληνική Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι αναμένει συγκεκριμένα βήματα, σε σχέση με την Κύπρο και την εφαρμογή του προσθέτου πρωτοκόλλου της Αγκύρας.

Εξάλλου είναι αυτονόητο – ακόμη και αν η Κυβέρνηση το αντιπαρέρχεται αιδημόνως – ότι η συμπεριφορά 1της Άγκυρας πάνω από το Αιγαίο είναι για τον Ελληνικό Λαό, ακόμη και όταν δεν είναι για την Κυβέρνησή του, το πρώτιστο και σημαντικότερο θέμα στην Ελληνο –Τουρκική φιλία – ότι η τακτική της αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας στο Αιγαίο, μέσω της προσφιλούς πλέον μεθόδου των υπερπτήσεων, είναι απολύτως απαράδεκτη, ως εχθρική ενέργεια.

Όμως παρά ταύτα λίγες μέρες και ώρες πριν από την ομιλία Εγκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα, σημειώθηκε η πρώτη υπερπτήση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στις 3.04 της 2ας Νοεμβρίου σχηματισμός Τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από F16 εισήλθε στο FIR Aθηνών νοτίως της Σάμου και ένα λεπτό αργότερα τα έξι (6) από αυτά πραγματοποίησαν υπερπτήση 4.000 ποδών πάνω από το Φαρμακονήσι.

Ο σχηματισμός αναχαιτίστηκε από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και στις 3.33 εξήλθε του FIR Αθηνών βόρεια της Χίου.

φ16Παράλληλα, σκηνικό κορύφωσης της έντασης στο Αιγαίο περιγράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Milliyet, με τίτλο «΄Εκρηξη στον αριθμό Αερομαχιών στο Αιγαίο». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από την αρχή της χρονιάς και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων τ0Δυνάμεων, σημειώθηκαν 402 αερομαχίες. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών για το διάστημα αυτό, ήταν 227. Η διαφορά στον αριθμό αποδίδεται από αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ στον ορισμό της αερομαχίας που δίδεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Και από ελληνικής πλευράς, πάντως, η εκτίμηση είναι το επίπεδο της έντασης στο Αιγαίο τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί, όχι τόσο ποσοτικά, αλλά, κυρίως, ποιοτικά, καθώς από τουρκικής πλευράς έχει υιοθετηθεί η τακτική των υπερπτήσεων.

AIGAIO55Όπως και να’χει το πράγμα αυτό που ιδιαίτερα σημειώνεται είναι ότι τα πράγματα αντί να ηρεμούν αγριεύουν και δεν επηρεάζονται καθόλου από την «άψογη στάση» της Ελληνικής πλευράς, η οποία εκλαμβάνεται σαν «ψοφοδεής» και ενδοτική απέναντι σε ένα αδίστακτο εχθρό και «Αφέντη», χωρίς μάλιστα πλήρη αλλαγή στάσεως και σχέσεως η μεταξύ των δύο Χωρών κατάληξη θα είναι ή Πόλεμος ή Νίκη των Τούρκων χωρίς αγώνα.ελβέριος

Advertisements