Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ…

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ

… ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ

Με το τελευταίο ΝΑΙ στην Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας, που καταγράφηκε χθες 3 ΚΛΑΟΥΣΝοεμβρίου 2009, ημέρα Τρίτη, μετά την έγκριση την έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχίας, που έκρινε ότι το κείμενο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα της Χώρας και μετά ταύτα την υπογραφή του Ευρωσκεπτικιστή Τσέχου Προέδρου κ. Βάτσλαβ Κλάους, υπερκεράστηκαν οριστικώς όλα τα εμπόδια για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Οι Βρυξέλλες μετά την πιο πάνω εξέλιξη δήλωναν ιδιαίτερα ικανοποιημένες – δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους Άγγλους Συντηρητικούς και τον κ. Κάμερον, που ακόμη και τώρα μιλά για Δημοψήφισμα.

lisbon klaous

Η Ε.Ε. αισθάνεται πως αν και πολύ αιφνιδιάστηκε και κουράστηκε, όμως πέτυχε στους βασικούς σκοπούς της σε σχέση με τη Διεύρυνση της Ευρώπης.

ΕΕ 2Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προσφάτως προβεί σε υπαναχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή του κ. Κλάους, συμφωνώντας να εξαιρεθεί η Τσεχία από τις προβλέψεις της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή της.

Σε κάθε περίπτωση η αναμενόμενη εφαρμογή της Συνθήκης θέτει τέρμα στο 10ετή κύκλο διαπραγματεύσεων για τη Θεσμικήεε Μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και την εσωστρέφεια, που προκάλεσε η απόρριψη του Θνησιγενούς Ευρωσυντάγματος.

Μετά τις ανωτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισσαβόνας, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2009 και ότι το νέο Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο θα αποτελέσει στο μέλλον το πεδίο – πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι μελλοντικές Ευρωπαϊκές εξελίξεις, που από την θέση ενισχύει της Συνθήκης θα παρουσιαστούν.ελβέριος

Advertisements