Η Πτώση του Τείχους του Βερολίνου – το όριο διαχωρισμού

Ανατολής-Δύσης.

…ή Ζημίες?

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής.

Εικόνα 142

Εικόνα 143Πριν 20 χρόνια, ο «αέρας» από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η «αύρα» από τη βελούδινη Επανάσταση στη Τσεχοσλοβακία, σάρωσαν κυριολεκτικά την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, που γύρω από τον πρωτοπόρο Ρωσικό Κομμουνιστικό Πυρήνα, είχε οικοδομήσει για 50 χρόνια το Σοβιετικό μπλοκ που κατέρρεε με πάταγο το 1989/1990.

content_berlin_wall

Το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου (167,8 χιλιόμετρα) και η ελευθερία επικοινωνίας των ανθρώπων, που για δεκαετίες μέχρι τότε ζούσαν στις δύο διαφορετικές και εχθρικές μεταξύ τους πλευρές, είχε ασύλληπτου βάθους, βάρους και πλάτους συνέπειες, που όμως τη στιγμή, που όλα αυτά ελάμβαναν χώρα, δεν μπορούσαν να μετρηθούν. Αν θα θέλαμε να μιλήσουμε με περισσότερη ακρίβεια, ούτε τώρα – 20 χρόνια μετά – έχουν ιδωθεί σε βάθος και βάρος γιατί οι εξελίξεις και μετεξελίξεις από εκείνα τα γεγονότα, ακόμη τρέχουν.

Εικόνα 144

300px-Karte_berliner_mauer_enΌμως, και με γυμνό οφθαλμό, μπορεί κανείς να καταλάβει, ότι η ανθρωπότητα σήμερα ζει σε ένα αναμφισβήτητα πλουσιότερο κόσμο, αλλά με περισσότερη άνιση και άδικη κατανομή αγαθών, με αποτέλεσμα τα νέα προβλήματα να έχουν άλλο χαρακτήρα και φύση, αλλά το ίδιο προβληματικές απαντήσεις εξαιτίας μιας άλλης νέου τύπου πολυπλοκότητάς τους.

Έτσι, επέτειοι σαν εκείνες που αφορούν την Κομμουνιστική Επανάσταση ή την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, κάνουν όλους να κοντοστέκονται και να αφουγκράζονται την βοή των μεγάλων ιστορικών κυματισμών, που κυριαρχούν και κατευθύνουν τη ζωή των ανθρώπων. Και αυτό προκειμένου όχι μόνο να ξαναζούν το παρελθόν, όσο να βλέπουν μπροστά στο μέλλον εκείνα που έρχονται και τους περιμένουν.

ελβέριος