ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ?

…Τάχα τι θα πάρει?

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής.eurocharity_865_20090503180244

1066904_bΟ κύριος Εγκεμέν Μπαγίς, προσκεκλημένος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, μίλησε στις 5 Νοεμβρίου 2009 στην Αθήνα, για να τονίσει ότι η Ευρώπη, αλλά και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν πολλά από την ένταξη της τελευταίας στην ΕΕ, δεδομένου ότι η χώρα του αποτελεί τη χώρα – γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στα οικονομικά, τα πολιτιστικά και τα θρησκευτικά πράγματα της περιοχής και της Υφηλίου.

eu

Βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον ιδιαίτερο ρόλο της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Και με έμφαση τόνισε, ότι και χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και οι λοιπές χώρες της Αφρικής, βλέπουν με άλλο μάτι την Τουρκία από ό,τι βλέπουν τη Δύση, που θεωρούν ότι τους έχει γυρίσει την πλάτη.lathrometanastes113

300pxcyprusdistrictsnamdz6-thumb-largeΣτα θέματα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και ειδικότερα τα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό και η Λαθρομετανάστευση, μίλησε γενικά, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία.

erdoganpapandreou1

Όμως, η ουσία του ταξιδιού του βρισκόταν στην πρόταση που έκανε πριν, κατά και μετά την ομιλία του στο κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, όπου πρότεινε τη συγκρότηση ενός κοινού Συμβουλίου Συνεργασίας της Ελλάδος και Τουρκίας (ΣΣΕΤ) σε ανώτατο GRTRεπίπεδο, Πρωθυπουργών και Υπουργών, που θα συζητά τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα και θα αναζητά λύσεις. Ήταν ακριβώς αυτό που περιείχε και η επιστολή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέτ Ταγί Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, που απεστάλη δια άλλης οδού. Το πιο πάνω αποκάλυψε στις 5 Νοεμβρίου 2009, ο Υπουργός Επικράτειας της Τουρκίας, αναφέροντας σαν θέματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν το εν λόγω Συμβούλιο, 1ον το θέμα του Κυπριακού, 2ον τις μειονότητες, 3ον το Αιγαίο, 4ον τη Μετανάστευση, 5ον την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και άλλα θέματα ενδιαφέροντος των πλευρών που συνιστούν το Συμβούλιο. Πάνω στο θέμα Ελληνική απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει.

eu_turkeyΌμως, πολιτικοί παρατηρητές με πείρα στα παρόμοια θέματα τόνιζαν ιδιαίτερα, ότι παρόμοιος διάλογος – χωρίς οποιαδήποτε δημοσιότητα – υποτίθεται ότι διεξάγεται εδώ και δέκα χρόνια, μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εισπράττει προθύμως την Ελληνική υποστήριξη της υποψηφιότητάς της στην ΕΕ, χωρίς να έχει ουδέ στο ελάχιστο μεταβάλει την ιμπεριαλιστική και επιθετική της συμπεριφορά, απέναντι στα Ελληνικά προβλήματα και την Κύπρο.

6-18-thumb-large

Εξάλλου, σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα, που μνημονεύονται σαν τομείς ενδιαφέροντος του ανωτέρω υπό πρόταση Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδος (ΣΣΕΤ), η Τουρκία είναι οφειλέτρια πράξεων και όχι λόγων πλευρά, διότι συστηματικώς επιτίθεται και προσβάλει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις απαιτήσεις του Ελληνισμού για ειρηνική συμβίωση.

ContentSegment_9891155$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg

Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε, ότι ειδικά για το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους Κανόνες, που με βάση αυτό ισχύουν στο Αιγαίο τον παρόμοιο διάλογο ζητά η Τουρκία πολύ πριν από την Μεταπολίτευση και αμέσως μετά από αυτήν, από τη στιγμή της ανακαλύψεως του πετρελαίου του Αιγαίου, αρνούμενη να αποδεχθεί και να εφαρμόσει όλους του εν ισχύι κανόνες Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θαλάσσης, και της οφειλόμενης συμπεριφοράς λόγω κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

ελβέριος

Advertisements