ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΕΚΕΙ…

20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…. ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

…ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε.

oloiΟι γιορτές στα 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεμάτες αναμνήσεις, συγκίνηση και φαντασμαγορία συγκέντρωσαν πολλούς από τους Ηγέτες του Πλανήτη, που με την παρουσία τους υπογράμμισαν τη συμβολική – αλλά και την beουσιαστική – αξία της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, που για 28 χρόνια και 91 ημέρες διαιρούσε την Ιστορική Πόλη, μέχρι την 9η Νοεμβρίου 1989, που απροσδόκητα «έπεφτε» μετά από την εξόρμηση των μαζών, που αιφνιδιαστικά πληροφορήθηκαν το ρήγμα στο Τείχος και ζούσαν τις πολύμορφες εξελίξεις της Περεστρόϊκα και Γκλανσνόστ της περιόδου Γκορμπατσώφ.

Παρόντες στο εορταστικό Βερολίνο, Ιστορικοί Ηγέτες της εποχής, πλήθος Ευρωπαίων Ηγετών συμπεριλαμβανομένου του Νικολά Σαρκοζί, του Γκόρντον Μπράουν, του Ντίμτρι Μεντβέντεφ, της Αμερικανίδας Υπ. Εξ. Χίλαρι Κλίντον, αλλά και άλλων όπως ο Γ. Παπανδρέου με τη δεσπόζουσα παρουσία της Άγκελα Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και έκανε παρέα με τον τελευταίο Ηγέτη της Ε.Σ.Σ.Δ. και εμπνευστή της Περεστρόϊκα και της Γκλανστνόστ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Ιστορικό Πολωνό Ηγέτη – Συνδικαλιστή Λεχ Βαλέσα και που όλοι μαζί διεξήλθαν την ίδια διαδρομή, που είχε ακολουθήσει ακριβώς 20 χρόνια πριν.

«Εσείς το κάνατε αυτό εφικτό» είπε η Μέρκελ στον «Γκόρμπι, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους «αφήσατε θαρραλέα τα πράγματα να συμβούν και αυτό ήταν πολύ περισσότερο από ότι μπορούσαμε να περιμένουμε».

t6vtoΛίγες ώρες αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χειροκροτούσαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου – άλλοτε σύμβολο της διαίρεσης και σήμερα σήμα κατατεθέν της ενωμένης Γερμανίας- καθώς ο Λεχ Βαλέσα έσπρωχνε το πρώτο νταμάκι ενός γιγάντιου χρωματιστού ντόμινο, αποτελούμενο από 1.000 κομμάτια, ρίχνοντας ξανά συμβολικά το Τείχος του Βερολίνου.

«Ας χρησιμοποιήσουμε το δώρο της Ελευθερίας», δήλωσε η Μέρκελ πριν πάρει το λόγο η μουσική.

Σ’αυτή την ατμόσφαιρα λίγο μετά ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημ. Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου μέσα από δηλώσεις τους για το τελευταίο Τείχος της Ευρώπης – το τείχος της Κύπρου – που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, σύνδεσαν την πιο πάνω επέτειο με τον «Τείχο του αίσχους» της Κύπρου και ζήτησαν την επέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, προκειμένου να εξαλειφθεί η πιο πάνω ντροπή που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη.

Με αφορμή την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, η γαλλική Le Monde δημοσιεύει ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Κύπρο και το «τελευταίο τείχος της Ευρώπης», ενώ παραθέτει σχετικά σχόλια του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Λελούς, ο οποίος χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στη νήσο «εντελώς παράλογη»: «Ενα κράτος-μέλος της Ε.Ε. τελεί υπό την κατοχή μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας!

g t

t6Πρέπει να δράσουμε», λέει ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μικρό παράθυρο ειρήνης τόσο λόγω της ευρωπαϊκής δυναμικής όσο και λόγω των κινήτρων που υπάρχουν αυτή η στιγμή για Αγκυρα και Αθήνα: η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της στην Ευρώπη προσδοκώντας την ένταξη, ενώ η νέα ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την άρση του αδιεξόδου. Ο κ. Λελούς, που πιστεύει επίσης ότι η διαμάχη στην Κύπρο θέτει ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, τονίζει ότι είναι απαραίτητο να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων και ότι η μοναδική εγγυήτρια της Κύπρου πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Τέλος, όσον αφορά τα μελλοντικά σύνορα της Ε.Ε., εκτιμά ότι «η μεταψυχροπολεμική διεύρυνση έχει ουσιαστικά τελειώσει. Η Ε.Ε. δεν θα προχωρήσει ανατολικά πέρα από τα Βαλκάνια. Θα υπάρξουν άλλες συμφωνίες αλλά όχι εντάξεις».

τρ
Όμως παρά όσα λέει η Μοντ η Τουρκία με τα όνειρα του Νέο – Οθωμανισμού, που την κάνουν να καταδιώκει το παλιό «πεθαμένο μεγαλείο» των Σουλτάνων Οθωμανών σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη, εξακολουθεί να πολιορκεί την Ε.Ε., που θεωρεί ότι της οφείλει την ένταξή της στη σημερινή Ευρώπη και για αυτό μέσα από τον ΑΤΤΙΛΑ και τις επιβιώσεις του δεν εννοεί να αφήσει ήσυχη ούτε την Κύπρο να ακολουθήσει την πορεία της.ελβέριος

Advertisements