ΗΠΑ – ΑΣΙΑ – Μια παλιά σχέση …με νέα Δύναμη

…μια νέα σχέση έρωτος και μίσους

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Με πρώτο σταθμό την Ιαπωνία, ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα μια 9ήμερη περιοδεία στην Ασία από την Ιαπωνία.

Ο προγραμματισμός του Ασιατικού ταξιδιού όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ήταν: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, στις 12 και 13 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη, από τις 13 έως τις 15 του μήνα, για να πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής του APEC. Από τη Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος Obama θα μεταβεί στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, στο διάστημα 15-18 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του. Ο Robert Gibbs (εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου στην Ουάσιγκτον) πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί και την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, στις 18 και 19 του μήνα».

Πράγματι στη χώρα του Ανετέλλοντος ηλίου στις 12 και 13 Νοεμβρίου, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δύσκολες συνομιλίες με τη νέα Ιαπωνική κατάσταση, που θέλει να αλλάξει πολλά πράγματα από τις μέχρι σήμερα σχέσεις της με την Αμερική. Όμως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έδειξε να στενοχωριέται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι Ιάπωνες του ζητάν να τελειώσει επιτέλους η Αμερικανική παρουσία στην Ιαπωνία, στη βάση της Οκινάουα, που βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 47 χιλ. συνολικά Αμερικανούς στρατιώτες, που εδρεύουν στην Ιαπωνία.

Η διαφωνία πάνω στο θέμα, παραπέμφθηκε σε μια Επιτροπή, με τους Ιάπωνες να ζητούν την πλήρη απομάκρυνση και τους Αμερικανούς να υποστηρίζουν τη μετεγκατάστασή της μακριά από κατοικημένες περιοχές σε άλλη τοποθεσία του νησιού.

Όμως, με τη σκέψη εστιασμένη στην Κίνα και τη φιλοδοξία να κερδίσει το σύνολο των Ασιατικών δυνάμεων σε σχέση συνεργασίας και ίσως συμμαχίας ο Αμερικανός Πρόεδρος, συνέχισε την περιοδεία του προς τη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ασίας – Ειρηνικού, με θέμα την Οικονομική Κρίση και μετά ταύτα πέρασε στο Πεκίνο, όπου συζήτησε προβλήματα εμπορικών ανταλλαγών και ζητήματα κλιματικής αλλαγής για να καταλήξει τις προσεχείς ημέρες στη Νότια Κορέα – όπου θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιον Γιάνγκ και να συνεχίσει με επισκέψεις σε άλλες πρωτεύουσες Ασιατικών κρατών, χωρίς να αποκλείεται και η επίσκεψή του στη Καμπούλ στο Αφγανιστάν, που αυτή τη στιγμή αποτελεί για τον Αμερικανό Πρόεδρο, το σημαντικότερο πρόβλημα στην περιοχή και την περίοδο που διανύουμε για την Αμερική.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία εκφώνησε λόγο για τις Αμερικανικές σχέσεις με την Ασίας και συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα Κιχίτο, πριν αναχωρήσει για τη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των Περιφερειακών Ηγετών.

Την επόμενη ημέρα, 15 Νοεμβρίου 2009, στο περιθώριο της Συνόδου των Περιφερειακών Ηγετών, συναντήθηκε και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ στην Κίνα τις επόμενες ημέρες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χου Ζιντάο, προς τον οποίο έκανε πρωτοφανή «επίθεση φιλίας», λέγοντας ότι η σημερινή Κίνα είναι μια από τις μεγάλες Υπερ-Δυνάμεις της εποχής μας και οι ΗΠΑ θέλουν Φιλία και Συνεργασία με αυτήν για αμοιβαίο καλό και των δύο πλευρών , αλλά και της ανθρωπότητας ολόκληρης.

Η 9ήμερη περιοδεία, που ξεκίνησε στην περασμένη βδομάδα, στις 12 Νοεμβρίου 2009, στην Ασία συνεχίζεται προκειμένου ο Αμερικανός Πρόεδρος να εξοικονομήσει ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας με την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι υπολογίζει αφάνταστα στις νέες Αμερικανο-Ασιατικές σχέσεις των χωρών ΑΣΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ, για την Παγκόσμια Κυριαρχία, η οποία στην απέναντι πλευρά της ΕΥΡΩΠΗΣ –ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ, δε βρίσκεται στις καλύτερες ημέρες «Σελήνης του Μέλιτος», που παλιότερα πέρασε όταν υπήρχε αναμφισβήτητη περίοδος ΜΟΝΟΠΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ με αδιαμφισβήτητη ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και όχι όπως τώρα περίοδος ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ.

Advertisements