Ο Δεκέμβρης του 2009 και η Τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ

…Η Αθήνα το δικό της

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Βρισκόμαστε στο παρά ένα λεπτό (1΄), από την απάντηση της Αθήνας στο γράμμα της Άγκυρας, με το οποίο ζητούσε ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ανάμεσα στις δυο Ηγεσίες Τουρκίας και Ελλάδος, προκειμένου να εμπεδωθεί η ειρήνη, που εξαρτάται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του, που βέβαια όλοι οι Έλληνες ελπίζουν, ότι δε θα αποτελέσει παγίδευση της Ελλάδος στους τούρκικους ψευτοτεμενάδες, την ίδια ώρα που οι προκλήσεις και οι απειλές, με την πιο αποτρόπαιη μορφή τους, αφορούν σε όλα τα ανοιχτά θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος και είναι καθημερινή πραγματικότητα σε όλη τη «γραμμή επαφής» των θεμάτων ελληνοτουρκικής σχέσης (Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη κλπ.).

Αυτές μάλιστα τις ημέρες, οι Τούρκοι «ξεπέρασαν και τον εαυτό τους», όταν με δέκα μαχητικά τους – ενταγμένα επιχειρησιακά σε ΝΑΤΟική δύναμη που ενεργούσε σε πλαίσιο άσκησης – «έσπασαν» ελληνική διακλαδική άσκηση («Ιωνάς ΄09») Έρευνας – Διάσωσης, που διεξαγόταν μεταξύ Χίου και Σάμου, ενώ οι αεροναυτικές δυνάμεις τους ολοκλήρωναν ανενόχλητες αντίστοιχη άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, εντός περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας. Και γνώριζαν ότι σε ένα από τα πλοία που συμμετείχαν στην «Ιωνάς» , στη φρεγάτα «Σαλαμίς», επέβαινε σύσσωμη η ελληνική στρατιωτική ηγεσία: ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ιω. Γιάγκος, ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Φρ. Φράγκος, ο Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης και ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας.

Το πιο πάνω συμβάν της τελευταίας περιόδου δεν είναι το μόνο για τη δημιουργία της εντύπωσης, που επικρατεί στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία, ότι οδηγούμεθα προς «εκρηκτική σκλήρυνση» της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, την αμέσως προσεχή περίοδο, μέσα στο 2009, που θεωρείται καθοριστική για τις εξελίξεις που αφορούν την Άγκυρα στο ευρω-ενταξιακό και το Κυπριακό.

Η δραματική αλληλουχία των προκλήσεων στο Αιγαίο με στόχο τη σταθερή στόχευση και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχία στην περιοχή του Καστελόριζου (ζώνη χάραξης της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης) και την πρόκληση επιχειρησιακών τετελεσμένων με Νατοϊκό μανδύα, οδηγεί στην σκέψη ότι οδηγούμεθα σε εκρηκτική σκλήρυνση της Τουρκικής επιθετικότητας, όπως προεξοφλεί η στρατιωτική ηγεσία.

Όσο αφορά δε το γεγονός, ότι κατά το Δεκέμβριο του 2009, στις Βρυξέλες – με υπογραφή συναίνεσης και από την Ελλάδα – το ίδιο σχεδόν χρονικό σημείο θα αξιολογείται η προετοιμασία της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται ότι αποτελεί επαρκές χαλινάρι για την τουρκική επιθετικότητα, αφού μέχρι τώρα η παρόμοια συμπεριφορά ουδέποτε είχε από την πλευρά της Ελλάδος οποιαδήποτε συνέπεια.

Ιδιαίτερα τα πιο πάνω ισχύουν όσο αφορούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα αμφισβήτησαν με ΝΟΤΑΜ, με την οποία αρνήθηκαν κάθε δικαιοδοσία στην Αθήνα, ακόμη και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ίδια ζώνη οι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους ολοκλήρωσαν την τελική φάση της άσκησης Dostluk Denizi 2009 (Θάλασσα Φιλίας 2009), όπου συμμετείχαν τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία και αεροπλάνα, προφανώς προκειμένου να δείξουν ότι στην πιο πάνω περιοχή υπάρχει τουρκικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θεωρείται πετρελαιοπιθανή περιοχή.

Ταυτόχρονα με αυτήν την αφορμή επαναβεβαίωσαν τις αμφισβητήσεις της Ελληνικής δικαιοδοσίας κατά τρόπο τέτοιο, ώστε εμπέδωσαν την εντύπωση στους Έλληνες στρατιωτικούς, ότι αμφισβητούν ολοκληρωτικώς τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα σε ολόκληρη τη ακτογραμμή τους.

Εξάλλου, πολιτικοί παρατηρητές υπενθύμισαν τη σημασία των δηλώσεων του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΝ, ο οποίος προσφάτως δήλωσε: «Εκτιμώ ότι η ανατολική μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, λόγω της πετρελαϊκής σπουδαιότητος που θα αποκτήσει προσεχώς. Εξαιτίας των πετρελαίων που διαθέτει θα μετατραπεί σε ένα δεύτερο Αραβικό Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι πολιτικοί παρατηρητές μετά από τα πιο πάνω, επέσυραν την προσοχή της Ελληνικής Πολιτικής Ηγεσίας για όσα η Στρατιωτική Ηγεσία της Χώρας σημειώνει ως άξια να ληφθούν υπόψη, πριν πάρει οριστικές αποφάσεις για το ποια θα είναι τελικώς η στάση της Ελλάδος τόσο στην αξιολόγηση των Βρυξελών του προσεχούς Δεκεμβρίου, όσο και στην προάσπιση των Ελληνικών Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων από τις καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις, που σημειώνονται στην γραμμή επαφής με το Γείτονα εξ Ανατολών, που βρίσκεται μάλιστα σε φάση νέων ιμπεριαλιστικών αναζητήσεων σε ολόκληρη την περιοχή.

Advertisements