ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε…..?

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ??

….ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ???

Η περιπέτεια της Ελληνικής Οικονομίας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε νέα «οξεία γωνία».

Οι επιθέσεις των κερδοσκόπων του «‘Αγριου Καπιταλισμού» και η Commission της Ε.Ε. την «στρίμωξαν» άγρια και την έκαναν να περάσει άγριες ώρες.

Αυτό μάλιστα αποτυπώθηκε κάποια στιγμή και σε βίαιη και βαθιά πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 6,21% και οι διάφορες αποδόσεις των δεκαετών τίτλων της προς τα αντίστοιχα Γερμανικά ομόλογα ξεπέρασαν τις 200 μονάδες βάσης σε βάρος της.

Ίσως αυτό επέδρασε στα νεύρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός με «άγρια κραυγή» σε Σαββατιάτικη εφημερίδα κραύγασε απευθυνόμενος προς την Ε.Ε. «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟ ΟΜΗΡΙΑ. Είμαστε έτοιμοι για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της Χώρας».

Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι χυδαιότερες από τις απειλές, που πηγή είχαν τους Διεθνείς Καπιταλιστικούς Κύκλους, «έκοψαν» και άρχισαν να λέγονται μερικά του τύπου «καμιά Ευρωπαϊκή Χώρα δεν θα πτωχεύσει» και «πριν από την παραπομπή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λειτουργήσει η Κοινοτική Αλληλεγγύη» και έτσι άρχισαν όλοι και η Ελληνική Κυβέρνηση να σκέφτονται με ποιο «σχέδιο ΣΟΣ για την Οικονομία» θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας.

Έτσι η νέα εβδομάδα βρίσκει τους πάντες να συζητούν σε ένα «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» τα δραστικά και ευρέως φάσματος μέτρα και διορθώσεις τριετούς διάρκειας μαζί με ένα σκληρό Προϋπολογισμό, που σκοπεύει το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να βάλει μπροστά, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση της Ε.Ε. και των Αγορών.

Εξάλλου από τη 2α Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη ξεκινά από την Commission η διαδικασία της έκτακτης επιτήρησης, που σημαίνει αυστηρότερο έλεγχο και εποπτεία επί της Ελληνικής Οικονομίας.

Τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

– Πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις σε βάθος τριετίας, με ταυτόχρονα πάγωμα των αποδοχών πάνω από 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα περιλαμβάνονται μόνο ο βασικός μισθός αλλά και κάποια επιδόματα.
– Θα περιοριστούν εάν δεν καταργηθούν οι έκτακτες αποδοχές για υπερωρίες, έξοδα κίνησης και άλλες αποζημιώσεις σε όλο τον δημόσιο τομέα.
– Θα ανασταλούν οι προσλήψεις και η κάλυψη των κενών θέσεων σε νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, θα γίνει άρση των αποσπάσεων και επαναφορά του προσωπικού στην αρχική θέση εργασίας.
– «Πρώτα θα γίνει ορθολογικότερη κατανομή των υπαλλήλων και ύστερα θα μετρήσουμε τις κενές οργανικές θέσεις, έλεγε στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί αυστηρά και με θρησκευτική ευλάβεια η αρχή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Βέβαια στην Αθήνα κανείς δεν απατάται πια για τις διαθέσεις της Commission και των Κεντρικών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πιέζεται και απειλείται καθημερινά και πιο ωμά, με πρόσθετα μέτρα και με εξαιρετικές καταστάσεις.

Εκεί εντάσσεται και η αποστολή στις αρχές Δεκέμβρη της μικτής Επιτροπής της Commission και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ο Αθηναϊκός Τύπος το θέλει να έρχεται κατ’ επιθυμία της Μέρκελ.

Παρά ταύτα οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως η Αθήνα θα τα καταφέρει να πάρει προθεσμία λίγων χρόνων μέχρι να καταφέρει να απορροφήσει το πρόσθετο βάρος, που έχει σωρεύσει κατά παραβίαση των δεικτών του Μάαστριχτ, μέσα από ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και κάτω από το άγρυπνο μάτι των Οργάνων της Ενώσεως, η οποία έχει αναβαθμίσει την εποπτεία και τον έλεγχο των Οργάνων της, που άγρυπνα στο μέλλον θα εξετάζουν τη διαχείριση των Ελληνικών Πόρων στην Ελλάδα.

Σ΄αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και τα τελευταία Ευρωμηνύματα στήριξης που έστειλαν ο Ζ. Κ. Γιούγκερ και ο Χ. Αλμούνια. Ο Πρόεδρος του Eurogroup και ο Επίτροπος της Commission ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδας διαψεύδοντας όλα τα συναφή σενάρια.

Advertisements