ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ …..

ΤΟ ΝΕΟ “ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ” ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ…. ΠΡΟΧΩΡΕΙ!!!

… ή ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ???

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Όταν την περασμένη εβδομάδα με εκτεταμένο σημείωμά μας μιλήσαμε για τον Νέο Εκλογικό Νόμο – μερικοί τον ονομάζουν «Γερμανικό» – σημειώσαμε με έμφαση ότι φύση – θέση αυτός ο περίφημος «Γερμανικός Νόμος» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «μεταμφίεση» του Πλειοψηφικού – και μάλιστα με καθεστώς Αρχηγοκεντρικών Κομμάτων – στις συνθήκες της σημερινής εποχής.

Ήδη – προκειμένου να μετρηθούν οι αντιδράσεις των διαφόρων παραγόντων, που θα αναμειχθούν στη διαμόρφωση της «εκλογικής μεταρρύθμισης» – με πρωτοσέλιδο Αθηναϊκής Εφημερίδας αποκαλύπτεται το πόρισμα Επιτροπής, που παρέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών τη μελέτη του Συστήματος.

Σύμφωνα με αυτή λοιπόν προτείνεται δεκάλογος αλλαγών :

– Σταυρός προτίμησης τέλος!

– Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα, και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.

– Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει σενάριο αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.

– Ο πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 40,20%.

– Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.

– Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.

– Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.

– Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί). Η αλλαγή αυτή είναι προφανές ότι ανοίγει τον δρόμο για την αυτόνομη κάθοδο στον πολιτικό στίβο μειονοτικών κομμάτων.

– Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους ‘Ελληνες του εξωτερικού.

– Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.

Ο τακτικός θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Ο αναπληρωματικός θα αναμένει την παραίτηση, τον… θάνατο του τακτικού βουλευτή ή τις επόμενες εκλογές για να μπει στη Βουλή ως τακτικός.

‘Επειτα από δεκάδες σενάρια και επεξεργασίες, η επιστημονική επιτροπή για τον εκλογικό νόμο που συνέστησε ο Γ. Ραγκούσης είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το έργο της. Αφού κλείδωσαν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος, κατέληξαν και στον καταμερισμό των εδρών.

Μετά τα πιο πάνω πολιτικοί παρατηρητές προλέγουν : ότι δεδομένου, πως μετά την εκλογή του Αρχηγού του Κόμματος της Μείζονος Αντιπολίτευσης δεν απολείπεται πλέον καμία από τις εκκρεμούσες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η Δημόσια Διαβούλευση επί της πιο πάνω θεμελιώδους Θεσμικής Αλλαγής, που αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας στη Χώρα, θα πρέπει να αναμένεται, ότι οι Δυνάμεις που κινούν παρόμοιου χαρακτήρα ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ με κατάδηλο ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ θα επισπεύσουν όλες τις απαραίτητες «ΤΥΠΙΚΕΣ» διαδικασίες για να προωθήσουν την ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ και ΑΛΛΑΓΗ της φιλοσοφίας και αποκρυστάλλωσης της ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ στη Χώρα.