ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ Ε.Ε…..

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ – ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΥΟ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ


….ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε. που η Λευκωσία – συνεπικουρούμενη από την Αθήνα ? – έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να υπάρξουν επιπτώσεις από την προκλητική στάση της ΄Αγκυρας να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, είναι μάλλον αντιφατικά και αδιαμόρφωτα τα μηνύματα, που εκπέμφθησαν χθες από το Συγκρότημα Ξιφασκίας στο Ελληνικό, όπου συναντήθηκαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Σ’αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμή ανάμεσα στην Ελληνική και την Τουρκική πλευρά θέματα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι πολιτικοί παρατηρητές έμειναν με την εντύπωση ότι πρέπει σε σχέση με αυτά να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Όμως δεν είναι ακόμη σαφές προς ποια ακριβώς κατεύθυνση.

Ειδικότερα :

Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται σε σχέση με τα ανοιχτά Εθνικά θέματα με την Τουρκία

  • Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι συζήτησανμε τον Γ. Παπανδρέου και θέμα Τούρκων στη Θράκη. Η αποκάλυψη προκάλεσε ελληνική διάψευση
  • Ο Παπανδρέου και ο Νταβούτογλου συμφώνησαν για εντατικοποίηση των επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Το θέμα είχε παγώσει κατά την τελευταία πενταετία, μετά την απόφαση της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα θέματα των «γκρίζων ζωνών»
  • Η Κυβέρνηση ούτε χθες αποκάλυψε την επιστολή Ερντογάν και τις απαντήσεις που έδωσε ο Γ.Παπανδρέου και οι οποίες θα αποσταλούν σ΄ αυτόν μετά από λίγες μέρες. Στον Νταβούτογλου οι Ελληνικές θέσεις αναπτύχθηκαν προφορικά.
  • Ο Νταβούτογλου θέλει λύση στο Κυπριακό με βάση το Σχέδιο Ανάν, για το οποίο ο Γ. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι έχει «πεθάνει». Την ίδια ώρα η Κύπρος «απειλεί» ότι δεν θα επιτρέψει να ανοίξουν άλλα Κεφάλαια από τη διαπραγμάτευση, που εν τω μεταξύ γίνεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Οι πολιτικοί παρατηρητές παρατηρούν με βάση τα ανωτέρω ότι λίγες μόνο μέρες πριν από την ημέρα όπου θα κριθεί η πορεία της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας ή δεν συμπίπτουν ή είναι ακόμη αντιφατικά ή ασαφή σε πολλά σημεία τους.

Advertisements