Όχι και στους δυο (ΣΚΟΠΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ)…

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ;

…ή ΟΧΙ στον ΕΝΑ, ΝΑΙ στον ΑΛΛΟ?

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – βουλευτής

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2009, είναι καθοριστικής σημασίας για τα ανοικτά θέματα Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, που αφορούν τα Εθνικά θέματα ΣΚΟΠΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ. Σήμερα φαίνεται ότι αποφάσεις για αυτά πήρε και η Ελληνική Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν είχε αποτολμήσει.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την Πράγα, άνοιξε πρώτος τις απαντήσεις (ίδε post 4ης Δεκεμβρίου 2009), που ετοιμάζεται η Ελληνική Διπλωματία να δώσει για λογαριασμό ολόκληρου του Έθνους και στα δύο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2009, κατά τις συζητήσεις ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΕ, που εξετάζει τις περιπτώσεις των Σκοπίων και της Τουρκίας στο θέμα της ένταξής τους στην ΕΕ.

Η δημοσιογραφία του Σαββάτου (5 Δεκεμβρίου 2009), προεξοφλεί κατά τρόπο κατηγορηματικό, ότι και στα δύο θέματα η Ελληνική στάση θα είναι – με βάση το δόγμα, που θέλει να περάσει σαν μήνυμα για το χαρακτήρα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ-ΚΑΘΑΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Τόσο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και στο θέμα της Τουρκίας – που δεν συμμορφώνεται με το Πρωτόκολλο, που έχει μεν υπογράψει αλλά δεν εφαρμόζει για την υποδοχή των Κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων σε τουρκικούς λιμένες – η Ελληνική στάση θα είναι ΚΑΘΑΡΗ και θα είναι ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ.

Ίσως μάλιστα, στο θέμα των Σκοπίων, η Σουηδική Προεδρία αποφύγει “την εγγραφή στην Agenta του ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ” για να μην δημιουργήσει αρνητικό δεδομένο από την Ελληνική άρνηση “VETO”, ενώ για την περίπτωση της Τουρκίας όπου δεν υπάρχει παρόμοιο ενδεχόμενο, η Ελληνική θέση θα ακολουθήσει τη θέση της ΚΥΠΡΟΥ, η οποία ετοιμάζεται να παγώσει έξι από τα νέα κεφάλαια, που η Σουηδική Προεδρία ήταν έτοιμη να ανοίξει, χάριν της προόδου της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Εάν αυτά συμβούν – το ερώτημα δεν αφορά την Ελληνική στάση, για την οποία η επιλογή είναι οριστική – τότε η Σύνοδος Κορυφής των «27» που θα γίνει την Πέμπτη 27 στις Βρυξέλλες, θα καταλήξει να είναι Σύνοδος των δύο ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΧΙ – ακόμη κι αν η διαδικασία για τα Σκόπια – δεν επιτρέψει την ρητή ελληνική άρνηση στη Σκοπιανή υποψηφιότητα, λόγω μεθοδεύσεως από την Προεδρία.

Η Άγκυρα δεν υποχωρεί.

Μπορεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ να είναι για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση, «ευνοϊκό παιχνίδι» νίκης άνευ αγώνος. Όμως το πρόβλημα με την Τουρκία – που δεν υπεκφεύγει ούτε εκλιπαρεί «κατανόηση» – δε θα είναι το ίδιο εύκολο, γιατί θα χρειαστεί να δοθεί άργια μάχη, δεδομένου ότι το πρόβλημα της Τουρκίας στην ΕΕ διχάζει τους Ευρωπαίους και τους Ευρω-Ατλαντικούς και έχει εξασφαλίσει την εύνοια της Σουηδικής Προεδρίας – που και χωρίς συμμόρφωση της Τουρκίας με όλα όσα αφορούν τις υποψήφιες χώρες, δε συμμορφώνεται με τους όρους ένταξης, αλλά με θρασύτητα αξιώνει τη συμμόρφωση της ΕΕ στους δικούς της όρους.

Για αυτό, η ανάγκη να δοθεί μάχη και να προβληθεί “ρητό VETO”, είναι δεδομένη και εκ των πραγμάτων είναι «δύσκολη», γιατί για πρώτη φορά δοκιμάζεται η ευνοϊκή για την Άγκυρα γραμμή των Αθηνών και της Λευκωσίας, υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ, με διάστιξη αναστολής του οδικού χάρτη της – μέσα από το πάγωμα νέων κεφαλαίων.

Όμως, ως φαίνεται, για πρώτη φορά η τακτική της Λευκωσίας και της Αθήνας, είναι η «αξιοποίηση των ραντεβού, για τον έλεγχο του οδικού χάρτη”, που ισχύει και εφαρμόζεται στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2009, για τα δύο αυτά γειτονικά προς την Ελλάδα κράτη, σε μια γραμμή, που αξιολογεί και το «Ελληνικό συμφέρον», χωρίς τυφλή υπακοή στις έξωθεν Ευρω-Ατλαντικές εντολές.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν τακτικά τα παρόμοια θέματα από την ιστοσελίδα μας, χαιρετίζουν με ιδιαίτερη έμφαση και ελπίδα, τα μικρά βήματα προόδου στη γραμμή της υπερασπίσεως και των Εθνικών συμφερόντων και ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα αλλάξει η γραμμή της Εθνικής υποταγής και εξουθένωσης με συνυπολογισμό και των Εθνικών Συμφερόντων.

Advertisements