ΟΥΤΕ «ΠΑΓΩΜΑ»….

«ΜΑΛΑΚΟ» ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ τους 27 στην ΠΟΡΕΙΑ

της ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ των ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΡΟΣ την Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

…ΟΥΤΕ «ΑΝΟΙΓΜΑ»!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Το χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 27 συζήτησε σε Μαραθώνιες Συνεδριάσεις του, το πρόβλημα της πορείας σύνδεσης της Τουρκίας και των Σκοπίων στις Βρυξέλλες. Οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας ήταν γνωστές για τα όσα έχουν προηγηθεί και μεσολαβήσει σε σχέση με τις δυο πιο πάνω «κούρσες», προκειμένου να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η στάση των 27 όπως κατεγράφη με το τελικό ανακοινωθέν έχει ως εξής :


α) ως προς την Τουρκία :

Τα 27 Κ-Μ της Ε.Ε. διαπίστωσαν για μια ακόμη φορά χθες τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ τους, αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αποφάσισαν όπως οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ανάμεσα στην ΄Αγκυρα και τις Βρυξέλλες να συνεχιστούν τον επόμενο χρόνο (ίσως με τον ίδιο ή και αργότερο ρυθμό), ενώ παράλληλα κάλεσαν την Τουρκία εκ νέου να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Κατά τη συζήτηση όμως ορισμένα άλλα μέλη με πρώτη τη Γαλλία επανέλαβαν τη θέση ότι «η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή Χώρα και για αυτό χρειάζεται σύναψη ειδικής σχέσης», ενώ ένας άλλος αριθμός Κρατών με επικεφαλής την Αγγλία και τη Σουηδία επεσήμαναν ότι «τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».

Ο διχασμός των απόψεων των Ευρωπαϊκών Κρατών, που χρονολογείται εδώ και καιρό, εμπόδισε διατυπώσεις στο τελικό ανακοινωθέν με κατηγορηματικό και πιο αποφασιστικό τρόπο από το «συμβιβασμένο ανακοινωθέν» για το οποίο η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση διατύπωσαν ικανοποίηση, μολονότι οι θέσεις ιδιαίτερα της Κύπρου, ήταν να «παγώσουν» έξι (6) κεφάλαια, από αυτά που θα άνοιγαν κατά τον νέο χρόνο, για τα οποία μάλιστα είχε αποστείλει και σχετικές επιστολές σε όλα τα Κ-Μ, εξαιτίας της απροθυμίας της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα πλοία και τα αεροπλάνα που προερχόντουσαν από την Κύπρο.

Οι Ελληνικές αξιώσεις για την Τουρκία ικανοποιήθηκαν σε κάποιο βαθμό, γιατί αφενός απέτρεψαν τις φιλο – Τουρκικές θέσεις της Αγγλίας και της Σουηδίας να διατυπωθούν κατηγορηματικότερα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., και αφετέρου γιατί οι κοινές διατυπώσεις δεν ανοίγουν «διάπλατα» το δρόμο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά τα δύο Κράτη απέτυχαν να πείσουν το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις, όπως π.χ. το «πάγωμα» και άλλων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με δικαιολογίες που εκ των υστέρων Διπλωματικές πηγές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, διατύπωναν «δεν ετέθη με ένταση το θέμα του παγώματος και άλλων κεφαλαίων, γιατί καλώς οι πάντες γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας αν συνεχιστούν ως έχουν, κάποια στιγμή θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο».

β) ως προς τα Σκόπια:

Το συμπέρασμα με τη λήξη του Συμβουλίου ήταν ότι στις Βρυξέλλες οι 27 και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έκλεισαν «ραντεβού στα τυφλά», γιατί δεν πήραν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Π.Γ.Δ.Μ στην Ε.Ε. Όμως ούτε οποιαδήποτε κύρωση, καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν απειλήθηκε κατά των Σκοπίων.

Οι πιο πάνω εξελίξεις δεν συγκέντρωσαν πανηγυρισμούς από τους Διπλωμάτες και τους Πολιτικούς της Κύπρου και της Ελλάδας, γιατί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «σταθμοί» στην εξέλιξη των προβλημάτων προς τις επιθυμητές κατευθύνσεις.

Όμως παρά ταύτα αυτοί που διαχειρίστηκαν τις πιο πάνω υποθέσεις δηλώνουν ικανοποιημένοι – αν και χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για αποφασιστική Ελληνική στάση.

Οι πολιτικοί παρατηρητές όμως των πιο πάνω εξελίξεων, που διαπιστώνουν πως με τον πιο πάνω «νερόβραστο» τρόπο, δεν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ οποιοδήποτε Διπλωματικο-πολιτικό αποτέλεσμα, αφού όλοι γνωρίζουν τον Μεγαλο – Ιδεατισμό και Νεο – Ιμπεριαλισμό της Τουρκίας και όσων την χρησιμοποιούν για τις «παράπλευρες» δικές τους επιδιώξεις, αν δεν αναληφθεί συγκεκριμένη απόφαση και δράση, που θα μπορεί να αντιρροπήσει ικανοποιητικά, τα αμαρτωλά και σκοτεινά συμφέροντα των Ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών τους.

Με βάση τις πιο πάνω σκέψεις δεν συμμερίζονται καθόλου τα αισθήματα ικανοποίησης όλων όσων διαχειρίστηκαν τις πιο πάνω υποθέσεις. Αντίστροφα υπογραμμίζουν ότι για άλλη μία φορά χάθηκε η ευκαιρία να σταλθεί και προς τις δυο κατευθύνσεις – ΣΚΟΠΙΑ & ΑΓΚΥΡΑ – ισχυρό μήνυμα, για την αποφασιστικότητα της Ελλάδος στη διεκδίκηση των Δικαιωμάτων της απέναντι σε επίβουλους τρίτους, που μάλιστα φορούν και το “προσωπείο” των σημερινών ή αυριανών φίλων ή εταίρων.

Advertisements