Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με έκκληση που απηύθυνε χθες στις παγκόσμιες δυνάμεις του πλανήτη, ζήτησε να υπάρξει νέα προσπάθεια για τη σύναψη μιας δεσμευτικής Συμφωνίας μέσα στο 2010 για την κλιματική αλλαγή, αφού πιο μπροστά ζήτησε από αυτές να πάψουν τη φιλονικία για το ποιος και τι έφταιξε για το ναυάγιο της Κοπεγχάγης 2009.

Η έκκλησή του προκλήθηκε από τις αλληλοκατηγορίες πολλών χωρών κατά άλλων, για το ποιος και γιατί συνέβαλε στο ναυάγιο της Κοπεγχάγης 2009.

Η Βρετανία είχε επιτεθεί κατά της Κίνας και η Βραζιλία με τη Κούβα κατά των ΗΠΑ, για τις ευθύνες γύρω από τα αδιέξοδα στη Bella Center της Κοπεγχάγης.

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο επιφανειακό, όσο μερικοί – με βάση τη φραστική διαμάχη ανάμεσα στους εκπροσώπους των διαφόρων δυνάμεων σημειώνεται, όσο οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι ρίζες αυτής της διαμάχης έχουν μεγάλο βάθος και δε θα εκριζωθούν γρήγορα και χωρίς εντωμεταξύ να μεσολαβήσουν συνεννοήσεις, που θα έχουν τις επιπτώσεις τους σε χρήμα και προσπάθειες όλων λίγο πολύ για θυσίες στους τομείς της παραγωγής και των αγαθών, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η σύναψη Συμφωνιών των οποίων οι συνέπειες αφορούν άμεσα τη συμπεριφορά των κρατών και των ανθρώπων πάνω στη Γη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και οι εκκλήσεις και οι αποφάσεις, που θα αφορούν τις προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή από το 2010 και μετά, αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό.

Advertisements