Ελληνική Ιθαγένεια και ψήφος σε όλους…

ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗ ΔΩΣΤΕ

…ή Ιθαγένεια και ψήφος στους Έλληνες?

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «πολιτική συμμετοχή» ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα, προωθείται στη Βουλή.

Α)Η Κυβέρνηση αδιαφορούσα για τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, ετοιμάζεται να θεσπίσει Νομοσχέδιο με το οποίο θα δίδεται ιθαγένεια:

  1. Σε παιδιά των Μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ένας εκ των δύο γονέων κατοικεί μόνιμα στη χώρα μας επί 5 έτη,
  2. Σε όσα παιδιά έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο, στην Ελλάδα, και κατοικούν μόνιμα στη χώρα μας. Τα παιδιά αυτά θα λάβουν την ιθαγένεια με την ενηλικίωσή τους, εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση.
  3. Ιθαγένεια όμως θα λαμβάνουν και τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει έξι τουλάχιστον τάξεις ελληνικού σχολείου την Ελλάδα.
  4. Τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας αποκτούν την ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση γονέων.


Την ελληνική ιθαγένεια όμως μπορούν να λάβουν και οι ενήλικες που:

  1. είναι ενήλικες κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης,
  2. δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τους τουλάχιστον για ένα χρόνο,
  3. δε εκκρεμεί σε βάρος τους απόφαση επέλασης,
  4. διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα 5 έτη την τελευταία δεκαετία από την υποβολή της αίτησής τους.

Στη διαδικασία της πολιτογράφησης η συνέντευξη παίζει καθοριστικό ρόλο.

Β)Μέχρι τώρα ισχύει σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2005, παραμονή του αιτούντος 10 χρόνων να έχει συμπληρώσει το 18ο χρόνο της ηλικίας τους, να ξέρει στοιχειώδη Ελληνικά και να έχει μάθει Ελληνική Ιστορία.

Δηλαδή με τους νέους όρους αποκτήσεως ιθαγένειας, ανατρέπεται ποιοτικά το κεφάλαιο των προϋποθέσεων και θεσπίζονται όροι, που δεν αξιώνουν σχεδόν τίποτε στο κεφάλαιο των ουσιαστικών δεσμών που διαθέτουν μέχρι σήμερα οι πολίτες στη βάση του Jus Sanguinis, αλλά και πέραν τούτου στη βάση της συνειδητής αποδοχής των δεσμών της Lex Patriae.

Το κριτήριο της μεταβάσεως σε Ελληνικό Σχολείο, δε σημαίνει απολύτως τίποτε από πλευράς εσωτερικού δεσμού, ούτε συγκροτεί επαρκή συνεκτικό δεσμό για τη διατήρηση κοινωνικής και εθνοτικής συνοχής.

Σύμφωνα με τους επικριτές της πιο πάνω πρόβλεψης, το μόνο που θα επιτευχθεί με τη θέσπιση ενός παρόμοιου νόμου, θα είναι ο νόμος να λειτουργήσει σαν κερκόπορτα για την είσοδο στη χώρα με παράνομους ή νόμιμους τρόπους, οποιοσδήποτε εκ των μεταναστών θέλει να έρθει να εγκατασταθεί ή να περάσει από αυτόν τον τόπο, χωρίς να έχει συνάψει κανένα βαθύτερο δεσμό με αυτόν.

Γ)Με τον ίδιο νόμο παρέχεται η δυνατότητα στους μετανάστες για συμμετοχή στις εκλογές που διεξάγονται στη χώρα.

Με το νομοσχέδιο δικαίωμα ψήφου αποκτούν 250.000 μετανάστες και ομογενείς, ενώ δίδεται επίσης λύση στα προβλήματα άλλων 250.000 μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Η υποδοχή την οποία έτυχε η εξαγγελία των εν λόγο νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, υπήρξε ποικίλη. Όμως κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η πιο πάνω ρύθμιση τελικά, θα λειτουργήσει διχαστικά για τους Έλληνες ανεξάρτητα από τον αριθμό των ψήφων που θα πάρει στη βουλή, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι απρόθυμη ή εχθρική απέναντι στο φαινόμενο της υπερ-μετανάστευσης, αλλά και σε όλα τα όσα κατ’ επιταγή της παγκοσμιοποίησης εισάγονται εις τη χώρα, από τα διεθνή κέντρα δύναμης και πλούτου και τα οποία αποβλέπουν στην εξαφάνιση της Ελληνικότητας και την διάλυση του Ελληνικού Έθνους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε σχετική έρευνα που έγινε το 79,3% πιστεύει ότι οι ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί, το 18,6% αρκετοί αλλά όχι πάρα πολλοί και μόνο το 1,6% όχι και τόσοι πολλοί.

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί και θα αποτελέσει στο μέλλον για το σύνολο της πολιτικής ελίτ μια ορολογιακή βόμβα, που θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή της χώρας. Στην ατζέντα τους επείγει τόσο η αντιμετώπιση της μαζικής παράνομης εισόδου των μεταναστων, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όσο και η ενσωμάτωση των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια ανάμεσά μας, που όμως για τους περισσότερους αποτελεί αυτοκτονική τάση η επίλυση του προβλήματος της ενσωμάτωσης δια των αυτόματων “Ελληνοποιήσεων” οποιουδήποτε εις την Υφήλιο το επιθυμεί και το επιδιώκει.

Ανεξάρτητα πάντως από τις επιμέρους συνέπειες των διαφόρων πτυχών του νομοσχεδίου (η έγκριση του οποίου συνέπεσε με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και των συζητήσεων για τη φιλανθρωπία στο Υπουργικό Συμβούλιο), το οποίο εξάλλου δεν έχει περάσει στην τελική φάση του, το βέβαιο είναι ότι το εν λόγο νομοσχέδιο θα σηματοδοτήσει σκληρή αντιπαράθεση και στη λαϊκή βάση, ανάμεσα στις μερίδες των Ελλήνων Πολιτών, που πολώνονται γύρω από το θέμα γιατί θεωρούν εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνο κάθε μέτρο – καλή ώρα σαν το εν λόγω νομοσχέδιο – που ουσιαστικά κινείται στη λογική «ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗ ΔΩΣΤΕ», μια και η εποχή για αυτού του είδους την ψυχολογία και φιλοσοφία έχει εδώ και πολύ καιρό περάσει.


Advertisements