Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής.

Τα μπλόκα των αγροτών αν δεν πέτυχαν τίποτε άλλο, πέτυχαν να τερματίσουν τις «αυταπάτες και τις απάτες», όλων όσων μέχρι τώρα έπαιζαν με τα Δημόσια Οικονομικά και τις ελπίδες, που όλοι Έλληνες και ξένοι είχαν βασίσει σε αυτά. Σε πολλά πράγματα που αφορούν τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ, αποτελούν και θα αποτελέσουν «καταλύτη».

Έτσι ο Πρωθυπουργός, που στις κινητοποιήσεις των αγροτών απαντά με πρόσκληση στο Ζάππειο για διήμερο (Δευτέρα 25 – Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010) Διάλογο – Σεμινάριο επί των αγροτικών προβλημάτων και της καταστάσεως της σημερινής Αγροτικής Οικονομίας, αναγκάζεται να πει ρητά και κατηγορηματικά ΟΧΙ στα αιτήματα των Αγροτών και ότι δεν υπάρχουν «λεφτά για μερεμέτια». Για να αποδυθεί – αμέσως μετά – σε μια κούρσα επισκέψεων, που ξεκινά αμέσως και διαρκεί για ένα 20ήμερο από το Στρασβούργο και το Νταβός, μέχρι το Παρίσι, τις Βρυξέλες και φτάνει στη Μόσχα για να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα, μπας και βρει στις επόμενες μέρες τα απαραίτητα χρήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλες που καμώνονται ότι πάσχουν όταν μας εκβιάζουν οι αγορές με τοκογλυφικούς όρους και δηλώνουν ότι μας δίδουν χρόνο, ετοιμάζουν το «σχοινί» που θα κρεμάσουν την «Ελληνική Κυριαρχία», ενεργοποιώντας για πρώτη φορά διάφορες διατάξεις και άρθρα των συνθηκών, με τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα στο όνομα των κινδύνων – έτσι λένε – που εξαιτίας της Ελλάδας διατρέχει η ΟΝΕ.

Όταν όλα αυτά θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται – πολλοί ισχυρίζονται ότι θα γίνουν μέσα στο Φλεβάρη – τότε το Ecofin θα αποφασίσει τριπλή ασφυκτική επιτήρηση, πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία θα αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, την παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι Βρυξέλες – για το πιο πάνω θέμα – επικαλούνται αφενός μεν το άρθρο 128 παρ. 9 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αφετέρου δε τον ενδεχόμενο κίνδυνο της κακής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, εξαιτίας των δημοσιονομικών της Ελλάδος.

Για αυτό θα επιδιώξουν τον ασφυκτικό έλεγχο της δημόσιας διαχείρισης των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, επί των οποίων θα πάρουν στο ακέραιο την εξουσία πάνω τους.

Μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του Ecofin – πολλοί επιμένουν ότι αυτά θα γίνουν στις 16 Φεβρουαρίου – οι αποφάσεις που θα υλοποιούν την κοινοτική εποπτεία θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και οι προτάσεις για τη λήψη μέτρων θα αποφασίζονται ερήμην της Ελλάδος.

Η πιο πάνω εξέλιξη, που μέχρι στιγμής «παίζει» σαν ένα από τα ενδεχόμενα στα οποία είναι δυνατό να βρεθεί η Ελλάς στον «εσωτερικό κύκλο» της Κυβέρνησης, θεωρείται αναπόφευκτη, αλλά αποφεύγεται να ομολογηθεί από το φόβο πρόωρων άμεσων αντιδράσεων, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν, μόλις θα θεωρηθεί βεβαία.

Οι πολιτικοί κύκλοι, που συνήθως σχολιάζουν παρόμοιες εξελίξεις για λογαριασμό της ιστοσελίδας μας, παρατηρούν ότι τα πιο πάνω ενδεχόμενα σε περίπτωση υλοποίησής τους, θα έχουν φοβερά μεγάλες επιπτώσεις στο σύνολο της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα πολιτικά και οικονομικο-κοινωνικά πράγματα της χώρας, για τα οποία θα επιφέρουν καταλυτικές αλλαγές και συνέπειες Μετασχηματισμού του πολιτικο-οικονομικού τοπίου της Ελλάδος.


Advertisements