Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Επιβολή νέων φόρων σε ένα μήνα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας της Κυβέρνησης, αποφάσισε χθες (15 Φεβρουαρίου 2010) το Eurogroup.

Παρά το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν από σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2010, να αρχίσει η εφαρμογή των Μέτρων Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας, το Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου 2010, έταξε νέα προθεσμία 30 ημερών στην Κυβέρνηση για να αποδείξει, ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του φετινού Προϋπολογισμού, στα επίπεδα που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό Eurogroup – λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής – όπου οι Υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: 1ον) στους «σκληρούς» με επικεφαλής το Γερμανό Σόιμπλε, που απαιτούσαν άμεσα πρόσθετα μέτρα από την Ελληνική Κυβέρνηση, γιατί όπως έλεγαν το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι υπεραισιόδοξο και «δεν βγαίνει» και 2ον) τους «ήπιους» με επικεφαλής τη Γαλλίδα κ. Λα Γκάρντ και τον Ιταλό και την Ισπανίδα ομόλογούς της, που θεωρούν ότι πρέπει να αναμένεται πρώτα η αποτίμηση της 16ης Μαρτίου και μετά να ληφθούν – αν ληφθούν – πρόσθετα μέτρα.

Τελικά στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε συμβιβασμός. Μέτρα δε θα ληφθούν τώρα, αν όμως στις 15 Μαρτίου η Commission κρίνει, ότι η πρόοδος της Ελλάδος για τη μείωση του ελλείμματος δεν είναι ικανοποιητική, τότε οι χώρες του Eurogroup θα αποφασίσουν κατά πλειοψηφία – και χωρίς τη γνώμη της Ελλάδας – ποια πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που ακούν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δε θέλει να πάρει μέτρα κατ’ επιταγή της Commission και για αυτό λέει, ότι «η δέσμευση που ισχύει είναι ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται και όχι ό,τι μας ζητείται» και για αυτό θεωρούν πως είναι αδιανόητο να παρθούν μέτρα «αν όσα έχουν ληφθεί αποδειχθούν επαρκή και αποτελεσματικά» αντιπαρατηρούν ότι στο χορό που μπήκε η Ελλάς και τα σχήματα που προκάλεσε και τα οποία συμμετέχουν στα μέτρα που θα ληφθούν από αυτήν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα ενεργεί καθ υπαγόρευση, δεδομένου ότι έχει ήδη διαπράξει καίρια σφάλματα – όπως καιριότατα σφάλματα είχε διαπράξει και η προκάτοχός της – έτσι ώστε να είναι αργά για προβολή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Advertisements