Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τη στιγμή πρώτες ενδείξεις, η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Ρώσο Πρόεδρο και το Ρώσο Πρωθυπουργό, “ξεπαγώνει” τις συμφωνίες για τους αγωγούς του φυσικού αερίου South Steam και πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης και πρόκειται ακώλλητα πια να προχωρήσουν προς υλοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τον South Stream πολύ σύντομα θα ιδρυθεί Ελληνο-Ρωσική Εταιρεία, που θα προχωρήσει το project και θα έχει ως έδρα την Αθήνα, ενώ για τον πετρελαιοαγωγό ειπώθηκε πως θα ολοκληρωθούν άμεσα οι περιβαλλοντολογικές μελέτες και ότι θα υπάρξει συνδρομή και της Βουλγαρίας.

Ουσιαστικά οι συμφωνίες της Μόσχας και οι αποφάσεις των δύο Κυβερνήσεων, θα λειτουργήσουν σα “μοχλός πίεσης” προς τη Βουλγαρική Κυβέρνηση για την πρόοδο της Συμφωνίας για τον αγωγό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Σόφια απέφευγε το τελευταίο διάστημα να καταβάλει την οικονομική της συμμετοχή, παρεμβάλλοντας προσκόμματα στην ολοκλήρωση του έργου.

Οπωσδήποτε αυτό το οποίο έγινε φανερό σε όλους – συνομιλητές και παρατηρητές – είναι ότι η Ρωσική πλευρά ανησυχούσε και ανησυχεί για τη στάση της Βουλγαρικής πλευράς και σε αυτό το σημείο δεν κρύβει τον εκνευρισμό που τη διακατέχει για όλα όσα σημειώνονται την τελευταία περίοδο.

Ίσως, αυτό που έγινε σαφές είναι, ότι η Ελληνική πλευρά – για την οποία ομοίως οι Ρώσοι ανησυχούσαν, όπως συνέβαινε και για την Βουλγαρική πλευρά – ξεκαθάρισε προς τους Ρώσους, πως η στάση της Ελλάδος είναι απολύτως θετική για την πρόοδο του έργου.

Την πιο πάνω πρόοδο επιβεβαίωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα δε θέτει ζήτημα επαναδιατύπωσης των συμβάσεων» των οποίων την πρόοδο επιζητεί.

Μετά τα πιο πάνω, οι πολιτικοί παρατηρητές που προσεκτικά αναλύουν τα δεδομένα στην περιοχή θέλουν να πιστεύουν, ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία «ξεμπλόκαρε» τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου Ελλάδος-Ρωσίας, των οποίων οι συμφωνίες είχαν “παγώσει” και έτσι έδωσε μια νέα ώθηση στα όσα αφορούν τα πιο πάνω έργα, χωρίς πάντως από μόνο αυτό το λόγο να μπορεί κανείς να θεωρήσει, ότι δεν υπάρχουν πια εμπόδια στην πρόοδο των διαδικασιών στο τέλος των οποίων θα υποδέχοντο όλοι το φυσικό αέριο μέσω του South Stream και το πετρέλαιο από τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.


Advertisements