Το μήνυμα της επίσκεψης Νίμιτς είναι…

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

…λύση οπωσδήποτε στο Σκοπιανό

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι σημερινές Αθηναϊκές εφημερίδες στο σύνολό τους, γράφουν ότι η χθεσινή (26 Φεβρουαρίου 2010) επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα, δεν προσέφερε τίποτε. Με μια φωνή λένε «ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΜΙΤΣ».

Και όμως είναι προφανές ότι δεν έχουν δίκιο. Aφού η επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα συναρτάται άμεσα με την επίσκεψη Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, η οποία αναμένει από αυτήν την τελευταία, κάποιες θεαματικές επιτυχίες, η πρώτη των οποίων είναι η επίλυση του προβλήματα των Σκοπίων για να καταστεί δυνατή μετά ταύτα η πρόοδος της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε όσα εξεδήλωσε και δεν είχε διάθεση να δηλώσει πολλά. Για αυτό μάλιστα τόνισε πως δεν είχε πάρει καμιά απόφαση να καλέσει μαζί τους τους διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Όμως, ο απεσταλμένους του Γ. Γραμματέα, πρόσθεσε πως το βασικό ζήτημα που απασχολεί τη διαφορά, είναι η Ο Ν Ο Μ Α Σ Ι Α αποφεύγοντας την αναφορά στη Μακεδονική Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α και τη Μακεδονική Γ Λ Ω Σ Σ Α.

Οι βασικές λεπτομέρειες της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Αμερικανική πρωτεύουσα οριστικοποιήθηκαν χθες.

Οι Αμερικανοί είχαν προτείνει 3 ημερομηνίες, τις 8-9 και 10 Μαρτίου. Η Ελληνική πλευρά ήθελε να συμπέσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού με την τελετή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος μετακινήθηκε για τις 9 Μαρτίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα κατά την 25η Μαρτίου.

Για αυτό η τελική κατάληξη για την συνάντηση στην Ουάσιγκτον της 9ης Μαρτίου, έγινε κατά συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και με υπολογισμό ότι ίσως θα μπορέσει να δώσει απάντηση στα πολιτικά προβλήματα που θα συζητηθούν. Ιδιαίτερα το ΣΚΟΠΙΑΝΟ.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που έχουν κληθεί να σχολιάσουν τα όσα παλαιά ή νέα λαμβάνουν χώρα, δηλώνουν πρόθυμα ότι όλα όσα σημειώνονται σήμερα και λαμβάνουν χώρα, ήταν ουσιαστικά προβλέψεις και σχεδιασμοί, που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν γίνει και που αφορούν όλα όσα έπρεπε να αναμένουν οι Έλληνες ότι θα τους βρουν, πολύ πριν από την Οικουμενική, Περιφερειακή και Επιχώρια Οικονομική Κρίση, αλλά και τα ανοικτά ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ θέματα.

Για αυτό ίσως, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι, ώστε ενωμένοι – για αυτό αυτή τη στιγμή είναι ανεπίτρεπτες διχαστικές πρωτοβουλίες – για να τα αντιμετωπίσουν, δεδομένου ότι ΟΛΑ χωρίς εξαιρέσεις έχουν πρώτιστη ΕΘΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.


Advertisements