Χωρίς να είναι το πιθανότερο…

ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ?

…δεν αποκλείεται τελείως

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Σε τέτοιες ώρες σαν και αυτές που παίζονται κορώνα-γράμματα, μέσα από τις αποφάσεις των μεγάλων στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλες, πολλά από τα μεγάλα και σημαντικά οικονομικά θέματά μας, καμιά από τις εκδοχές που είναι δυνατές δεν μπορεί να αποκλειστεί απολύτως.

Σε λιγότερο από 72 ώρες, θα γίνει γνωστή η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας ή αν τελικά θα καταφύγει στο ΔΝΤ.

Κρίσιμο ρόλο στην τελική απόφαση, θα παίξει η έκβαση της επίσκεψης του Επιτρόπου Όλι Ρεν, που φτάνει αύριο μέχρι τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Προσωπικά πιστεύω, πως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και τελικά θα υπάρξει «ευρωπαϊκή και όχι αμερικανική» λύση στο πρόβλημα, δηλαδή ότι η Ευρώπη (κύρια η Γερμανία), θα προτιμήσει μέσα από απευθείας συνεννοήσεις Μέρκελ –Παπανδρέου, να στηρίξει την Ελληνική Κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποδεχθεί έξω από το plan A και το plan B, ακόμη και το plan C με νέες θυσίες του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού, για να βρεθούν τρόποι και πόροι στα περίφημα 25 δις ευρώ.

Όμως, κανένας δε γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί μέχρι τέλους ή και μετά το τέλος.

Σε εκείνη την περίπτωση μια είναι η υποκατάστατη λύση. Το ΔΝΤ. Εάν βέβαια η Ελλάς υποχρεωθεί να χτυπήσει και αυτήν την πόρτα, τότε ο κατάλογος των μέτρων και των θυσιών θα πρέπει να εξεταστεί από την αρχή και ο πίνακας των προς έρευνα υποθέσεων θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Οι πολιτικοί παρατηρητές με βάση τα πιο πάνω σημείωναν, ότι καμιά από τις πιο πάνω λύσεις δεν μπορεί από τώρα να θεωρηθεί οριστική αν και συμμεριζόντουσαν την εκτίμηση ότι τελικά το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης θα συγκρατηθεί εντός της Euroland, δεν απέκλειαν εντελώς και την άλλη extreme λύση του ΔΝΤ, η οποία και ψυχολογικά και ουσιαστικά εμφανίζεται η χειρότερη.


Advertisements