Η Οικονομική βοήθεια ήταν μηδενική…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΕΡΚΕΛ: ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ…

…η ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ της συνεργασίας δεν έλειψε αντελώς

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ήταν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ «Ήττα» και ΠΟΛΙΤΙΚΑ «Νίκη». Όλοι κατάλαβαν ότι όλη η προεργασία που έγινε, προκειμένου να πεισθεί η Ευρώπη, δεν απέδωσε τίποτε στην Ελληνική πλευρά, που βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη, αλλά βέβαια εξασφάλισε στην Ευρωπαϊκή πλευρά την απόλυτη συμμόρφωση της Ελλάδος, που για αυτό… «εξασφάλισε» τη συμπάθεια της Ευρώπης.

Όμως, το πρόβλημα στην ουσία του μένει ακέραιο. Για αυτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ μένει στο ακέραιο… ανοικτό. Ήταν εξάλλου, αυτό που μετά το τέρμα της συνάντησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, άφησε με τη σειρά του… ανοικτό.

Με τους δυο ανώτερους αξιωματούχους της Ελλάδας και της Γερμανίας να επαναλαμβάνουν κατά κόρο, ο μεν πρώτος ότι «η Ελλάδα δε ζητάει οικονομική βοήθεια από κανένα» και τη δεύτερη να τονίζει ότι «η Ελλάδα δε ζήτησε οικονομική βοήθεια”, κατέστη σε όλους φανερό ότι η συνάντηση πέραν των πολλών… ευχών της κ. Μέρκελ δεν έδωσε τίποτε στην Ελληνική πλευρά.

Έτσι, δικαιολογείται απόλυτα το «τσάι και συμπάθεια», που τελικά εισπράξαμε.

Αν μπορεί να αναζητηθεί ένα κέρδος για την Ελλάδα από αυτές τις συνομιλίες, ήταν η αναγνώριση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι οι κερδοσκόποι στοχεύοντας στην Ελλάδα ουσιαστικά έχουν βάλει στόχο την Ευρωζώνη και το ευρώ.

Η κ. Μέρκελ πάντως, στη συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών, είπε για τη διεθνή κερδοσκοπία – που δε βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει και στην Αμερική – ότι δεν μπορεί να αφήνεται ασύδοτη και ότι θα αναζητηθούν στο πλαίσιο της Commission λύσεις και μηχανισμοί για να ελεγχθεί.

Τάχα αυτό το τελευταίο να σημαίνει αυτό που κάποιοι τελευταίοι «αισιόδοξοι πρόσκοποι» της Ευρωπαϊκής ιδέας προπαγανδίζουν τελευταία, ότι η «ανάσα» προς την Ελληνική οικονομία θα έρθει μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που επεξεργάζεται ένα σχέδιο «ανάσα», το οποίο σύντομα θα εμφανίσει ο κύριος Τρισέ; Για να δώσει τον καιρό και στον κύριο Γιούνκερ να προπαγανδίσει μέσα από τους μηχανισμούς του Eurogroup την Κοινοτική αλληλεγγύη; Σύντομα θα έχουμε απάντηση πάνω σε αυτό.

Όμως, εντωμεταξύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον και ίσως το ΔΝΤ, αποστέργοντας τις προτάσεις που κάποιοι «χυδαίοι» Ευρωπαίοι ή και Αμερικανοί, ρίχνουν στο τραπέζι για κάποια Ελληνικά νησιά ή και την Ακρόπολη.

Σωστά τονίζεται από πολλές πλευρές πως ήταν τόσο ανήθικες και φτηνιάρικες, αισχρές και χυδαίες, αλλά και αντιαισθητικές οι παρόμοιες σκέψεις και προτάσεις μερικών, που βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν… «χολή και όξος» κατά της Ελλάδας με την ευκαιρία της Ελληνικής Κρίσης, ώστε ασφαλώς δε θα έπρεπε καν να αξιωθούν ούτε του παραμικρού εμπτυσμού και προσοχής, αλλά θα έπρεπε να κατά-καλυφθούν από παραμερισμό και αγνόηση από όπου και αν προέρχονταν.

Δηλαδή ολόκληρη η συνάντηση δεν απέδωσε τίποτε;;;Ίσως, δεν πρέπει να αγνοήσουμε εντελώς αυτό που ονόμασαν οι δύο συνομιλητές «ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ» των σχέσεων συνεργασίας των δύο Χωρών σε διάφορους άλλους τομείς, δεδομένου ότι στο μέλλον χρειάζεται πράγματι η επέκταση της συνεργασίας, όχι μόνο στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ευρωζώνης, αλλά και σε τομείς όπως είναι η Ενέργεια και το Περιβάλλον. Μόνο που η πιο πάνω “ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ” ενδιαφέρει και συμφέρει περισσότερο τη Γερμανία από ό,τι την Ελλάδα.

Με το κλείσιμο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τα Ευρωπαϊκά αποτελέσματα του πρώτου ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού, ανοίγει η πόρτα προς το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο ταξίδι που τόσο καιρό αναμένει και ετοιμάζει ο κ. Παπανδρέου για την Ουάσιγκτον και για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, προκειμένου, όπως φαίνεται, να ανοίξει μεταξύ των δύο πλευρών AGENTA για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ – Ελληνικά ΕΘΝΙΚΑ θέματα, τα οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό προετοιμάζουν και οι δύο πλευρές αλλά όχι μόνο.

Οι πολιτικοί παρατηρητές με αυτή την ευκαιρία τονίζουν για άλλη μια φορά πως οι σχεδιασμοί των Ισχυρών της Εποχής και της Περιοχής, των οποίων η αρχή πρέπει να αναζητηθεί σε εποχές πριν από τις εκλογές, εξελίσσονται κατά τα σχέδιά τους και εάν δεν προσέξει η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά κυρίως δεν ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ σε σχέδια που μπορεί να εξυπηρετούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κινούνται σε «ευνοϊκό Αστερισμό» προς τα Ελληνικά Εθνικά συμφέροντα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε νέες ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ και ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ.

Advertisements