Η Μέρκελ αρνείται βοήθεια…

“ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ” ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

…Ευρωπαίοι Ηγέτες πιέζουν με «συμμαχία προθύμων» για βοήθεια

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Λίγα μόνο 24ώρα μας χωρίζουν από το Συμβούλιο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου 2010 και «πυκνός πέπλος» μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το Σχέδιο Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα – αλλά και Γερμανία και λοιπούς Ευρωπαίους – παίζεται αυτή τη στιγμή γιατί η πρώτη αρνείται την απευθείας βοήθεια προς την Ελλάδα, ίσως γιατί διαισθάνεται ότι δε θα σταματήσει το αίτημα βοήθειας μόνο στην Ελληνική περίπτωση, αλλά θα προχωρήσει σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Έτσι, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται διχασμένη από τη στάση της Άγκελα Μέρκελ στο θέμα της Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ εντείνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών και πολλών χωρών του Ευρωζώνης, προς τη Γερμανία για την επίτευξη Συμφωνίας, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είναι φυσικό, η «αβεβαιότητα» στρέφει προς το «κόκκινο» τα “speads”, διώχνει από το εσωτερικό της χώρας τα κεφάλαια και επιβοηθεί τη φυγή καταθέσεων τροφοδοτώντας παραπέρα την οικονομική αγωνία, όχι μόνο εντός της Ελλάδα αλλά και εντός του συνόλου της Ευρώπης.

Είναι σαφές, ότι η Μέρκελ πιέζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί δε θέλει να χαλαρώσει τη «σιδηρά λαβή» της Γερμανίας στο ευρώ, ούτε επιθυμεί να δείξει – ούτε στο όνομα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – «επιεικές και φιλόφρον» πρόσωπο από το φόβο ότι σε εκείνη την περίπτωση θα μετακινηθεί προς μια «νέα ολισθηρή κούρσα» του ευρώ προς τα κάτω.

Με δεδομένη την πιο πάνω «σκληρή» στάση της Γερμανίας, οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τους Ευρωπαϊκούς Εταίρους στρέφονται προς μία «συμμαχία των προθύμων για βοήθεια» εντός της οποίας ίσως θα ενταχθεί και το ΔΝΤ.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, που έχει εντωμεταξύ σταθεροποιήσει την προτίμησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιλογή, αποτάσσεται το ΔΝΤ και συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Commission, χωρίς όμως εντωμεταξύ να αλλάζει τη βασική της θέση, που εξακολουθεί να στηρίζεται στις αυτοδύναμες οικονομικές προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση, με αιτήματα μόνο για Πολιτική Επικουρία και Στήριξη των Εταίρων και Συμμάχων της στην περίπτωση δανεισμού, που μέχρι στιγμής εξασφαλίζεται μόνο κάτω από «αιματηρούς οικονομικούς όρους» και προϋποθέσεις υψηλότατων επιτοκίων.

Το «πολιτικο-οικονομικό ζατρίκιο» της οικονομικής στήριξης της Ελλάδος καλά κρατεί, λίγα 24ώρα μόλις πριν από την κρίσιμη – για την Ελλάδα και την Ευρώπη – Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών, που είναι βέβαιο πως θα «σφραγίσει» την ΕΕ και τη Ευρωζώνη, στο σύνολο της στάσεως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εκ της Οικονομικής Κρίσης για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, που ανήκουν στη Euroland και οι οποίες πρόκειται αργά ή γρήγορα να βρεθούν στη σημερινή θέση της Ελλάδος.

Βέβαια, ταυτόχρονα όλοι οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, τονίζουν, στα λόγια, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη – σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία – να βοηθήσουν την Ελλάδα «αν δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτε άλλο, προκειμένου να μην πτωχεύσει».

Μετά τα πιο πάνω, που αποτελούν τις τελευταίες ειδήσεις λίγο πριν την είσοδο των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων στη συζήτηση της «Ελληνικής περίπτωσης» κατά το Συμβούλιο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου 2010, οι πολιτικοί παρατηρητές επέσυραν την προσοχή όλων στο σύνθετο – πλην όμως άκρως «εγωιστικό» – “παιχνίδι”, στο οποίο έχουν αποδυθεί οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, προκειμένου κάθε μια μέσα από αυτό να υπηρετήσει τα στενά οικονομικά συμφέροντά της, χωρίς ουσιαστικά τη συμμετοχή της «Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» υπέρ της οποίας στα λόγια όλοι κόπτονται.


Οι πολιτικοί παρατηρητές, μετά από την πιο πάνω εξέλιξη του θέματος, δε θεωρούν καθόλου «απίθανη» την κατάληξη του όλου θέματος σε «μη συζήτηση», εντός του Συμβουλίου Κορυφής της Ελληνικής περίπτωση που συζητείται εκτός του Συμβουλίου Κορυφής τους τελευταίους μήνες τόσο πολύ.

Αφού, προκειμένου να αποφύγουν το «διχασμό και τη σύγκρουση» μέσα στην ΕΕ, είναι δυνατόν να μην το συμπεριλάβουν – κάνοντας το «χατίρι» της κ. Μέρκελ –στην ημερησία διάταξη των εργασιών των Αρχηγών Κυβερνήσεων των Κρατών-Μελών της ΕΕ.

Είναι αυτονόητο, ότι σε εκείνη την περίπτωση η Ελλάδα ή θα στραφεί σε δανεισμό με πολύ υψηλά επιτόκια ή θα καταφύγει στο ΔΝΤ.

Ενόψει του γεγονότος, ότι μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής απομένουν στην κυριολεξία ελάχιστες ώρες, ολόκληρη η Ευρώπη – αλλά κατά προέκταση ολόκληρος ο κόσμος – έχει συγκεντρώσει την προσοχή του στις τελευταίες κινήσεις των «παικτών του Οικονομικού πόκερ της Ευρώπης» στις Βρυξέλες, από όπου δεν απουσιάζει «ούτε το ρεβόλβερ, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι» – όπως το είχε ζητήσει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, από τους ομολόγους του στην Ευρώπη – με μόνη διαφορά ότι αυτό δεν απειλεί πια τους “κερδοσκόπους” στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο, αλλά απειλεί αφενός μεν την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, αφετέρου δε τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ – ή κάποια από Αυτά.


Advertisements