Στα Ελληνοτουρκικά, συζητήσεις στα «ακανθώδη ζητήματα»;…

ΤΑ «ΜΠΑΓΑΣΙΚΑ» ΤΟΥ ΜΠΑΓΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

…στα Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά για «νέο Σχέδιο ΑΝΑΝ»;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Πριν λίγες μέρες, ο Ενγκεμέν Μπαγίς, Υφυπουργός των Τούρκων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλες – για την οποία δεν υπήρξαν ανακοινώσεις από την ελληνική πλευρά – μετά το τέρμα της οποίας, όμως, ο ίδιος μίλησε στον Τουρκικό Τύπο για θέματα που αφορούν τόσο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και την Κύπρο. Σε αυτές του τις δηλώσεις «προφήτευσε» πολλά και διάφορα, ποικίλα και «μπαγάσικα» για τα οποία, μάλιστα, έδωσε «κοντινό» ορίζοντα πραγματοποίησης.

Ο Τούρκος Υπουργός σημείωσε, ότι: «για πρώτη φορά, στην Αθήνα και στην Άγκυρα, υπάρχουν ισχυρές Κυβερνήσεις που θέλουν τη λύση των διαφορών. Πίσω από τις κυβερνήσεις αυτές υπάρχει μια ιδιαίτερα ισχυρή λαϊκή βούληση» και άφησε να εννοηθεί, ότι για αυτό οι συζητήσεις για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές θα προχωρήσουν και σε «ακανθώδη ζητήματα». Και πηγαίνοντας πιο πέρα είπε, ότι: «ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα χρειάζονται περισσότερο αμυντικούς στρατιωτικούς μηχανισμούς. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα όπλα. Έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες και όχι αεροδρόμια». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας μέτωπο κατά των χωρών της ΕΕ, ότι «στην ΕΕ λένε από τη μια πλευρά σταματήστε τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά από την άλλη προσπαθούν να πουλήσουν στη μια χώρα ελικόπτερα, στην άλλη υποβρύχια και στην άλλη άρματα»… «Τα ίδια προσπαθούν να κάνουν και σε εμάς», ανέφερε και πρόσθεσε «για αυτό θέλουμε τη λύση των προβλημάτων, ώστε να μην είναι το Αιγαίο, θάλασσα των στρατιωτικών». Και κατέληξε σαν «Τούρκος Δερβίσης»: «Ο γείτονας έχει ανάγκη από το αλάτι του γείτονα».


Όμως, ο Μπαγίς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, όπου με έμφαση υπογράμμισε, ότι: «Για πρώτη φορά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, υπάρχουν δυο κυβερνήσεις που επιθυμούν ειλικρινά τη λύση του Κυπριακού» «Στο νησί υπάρχουν δυο γενναίοι ηγέτες. Μέχρι σήμερα συναντήθηκαν 70 φορές. Περιμένουμε την τριακοστή του τρέχοντος μηνός Μαρτίου, που είναι η ημερομηνία που θα ανακοινώσουν σε ποια θέματα συνεννοήθηκαν».

Μετά από όσα πιο πάνω διατύπωσε ο Ενγκεμέν Μπαγίς – και ενόψει του γεγονότος, ότι το τελευταίο διάστημα και οι δύο πλευρές εφαρμόζουν μια άλλη πολιτική, διαφορετική από εκείνη που εφαρμοζόταν μέχρι τελευταία, από την κάθε μια κατά της άλλης παλαιότερα, τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι μεγάλα και απαιτούν άμεση απάντηση από όσους εμπλέκονται σε αυτά και από τις δυο πλευρές, δεδομένου ότι πριν καν μπούμε στην «ύποπτο» περίοδο, που προσδιορίζεται με το τέλος του παρόντος μηνός Μαρτίου, οφείλονται εξηγήσεις προς τους Λαούς και τα Κοινοβούλια, από τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις και τα κέντρα Εξουσίας – που στην περίπτωση της Τουρκίας είναι περισσότερα του ενός – για το τι πρόκειται αμέσως μετά το Πάσχα και οι δυο πλευρές να ανοίξουν στα αντίστοιχα κεφάλαια πολιτικής, που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που προσεκτικά αναλύουν τα δεδομένα και που παρακολουθούν με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θεωρούν ότι μερικά περιστατικά σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις από τις Κυβερνήσεις, αλλά και τα Κέντρα Εξουσίας και τα Κόμματα στην Αθήνα, στην Άγκυρα και τη Λευκωσία.


Γεγονότα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, όπως:

  • Οι συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στον αέρα και τη θάλασσα στο Αιγαίο,
  • Το «casus belli» των Τούρκων στο Αιγαίο,
  • Οι «γκρίζες ζώνες» και η αμφισβήτηση Ελληνικών νησιών και νησίδων,
  • Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των σκαφών του Λιμενικού από τα Τουρκικά Αεροπλάνα, σε περιπτώσεις Λαθρομεταναστών,
  • Οι παρενοχλήσεις των σκαφών της Frontex από την Τουρκική Αεροπορία, σε περιπτώσεις επεμβάσεών της κατά των Λαθρομεταναστών,
  • Αλλά και η συστηματικώς επιθετική και εχθρική συμπεριφορά των Τουρκικών κατά των Ελληνικών Αρχών,
  • Αλλά και τα θέματα της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται από την Τουρκία με συμπεριφορά αντίθετη προς τις αρχές της καλής γειτονίας, και τόσα άλλα, είναι «ακανθώδη θέματα», τα οποία αναπόφευκτα θα «πέσουν στο τραπέζι», οποιονδήποτε ενδεχομένων Ελληνοτουρκικών συζητήσεων, προκειμένου αυτές να καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Όμως και σε σχέση με το Κυπριακό, οι αποκαλύψεις του Μπαγίς, που προαναγγέλλουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ – όταν ο Χριστόφιας τουλάχιστον αρνείται ότι κάτι τέτοιο σύντομα θα συμβεί, χρειάζονται διασαφήσεις και επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις, ενόψει του γεγονότος ότι από το σύνολο των παραγόντων που εμπλέκονται στις συνομιλίες δεν επιβεβαιώνεται το επικείμενο των Συμφωνιών ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Εκτός εάν βρισκόμαστε προ εσπευσμένης και βεβιασμένης νεκραναστάσεως του Ανθελληνικού Σχεδίου ΑΝΑΝ ή παραλλαγής του, που οι δύο πλευρές των Ελλήνων και Τούρκων θα το «επιβάλουν» από τα «πάνω».

Advertisements