Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΦΕΥΓΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ???

ΓΟΛΓΟΘΑΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΨΕΜΑ?

………Ή ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ????

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Το ερώτημα, που σήμερα «παίζει» (1 Απριλίου 2010) σε όλη την Ελληνική Κοινωνία είναι «ποια τάχα θα είναι η Ελληνική Οικονομική πορεία από δω και μετά»;

Θα είναι όπως λένε μερικοί ΓΟΛΓΟΘΑΣ για Οικονομία και Κοινωνία ή τάχα η πιο πάνω εκτίμηση αποτελεί μια υπερβολή και ένα Πρωταπριλιάτικο ψέμα, όσων αντιλέγουν στην Κυβερνητική Θριαμβολογία, που διαδέχτηκε τη Συνάντηση των Βρυξελλών;

Είναι, ασφαλώς βέβαιο, ότι στους παίχτες του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος απευθύνεται το Γαλλογερμανικό Σχέδιο Στήριξης των Κ-Μ της Ευρωζώνης, που αποδέχτηκε η Ένωση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στους παίχτες αυτούς αντιτάσσεται τώρα, ότι ο κίνδυνος παύσης πληρωμών από την Ελλάδα – αν και όσο υπήρχε εξέλειπε – για αυτό είναι περιττά τα «καλπάζοντα» ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps). Η Ευρω-ομάδα υπό όρους (και με μειοψηφικό ρόλο) το ΔΝΤ θα πληρώσουν σε έσχατη ανάγκη. Πρέπει όμως να μην παραλείψουμε να πούμε ότι επανήλθαν και ξαναφούντωσαν τα σενάρια προσφυγής προς το ΔΝΤ με την ευκαιρία της αδυναμίας της Ελλάδας να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Τα σενάρια ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα επισκεφθεί τη χώρα, η οποία θα απασχοληθεί με “τεχνικά θέματα του φορολογικού”, ωστόσο μέχρι στιγμής οι Αγορές επιδεικνύουν πλήρη επιφύλαξη.

Οπωσδήποτε αυτό που λογικά ίσως – μετά την απόφαση ανέμενε κανείς – να πέσουν τα επιτόκια και οι κερδοσκοπικοί κύκλοι να παραιτηθούν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δε σημειώνεται. Ολωσδιόλου δε αντίθετα, παρά την έκπληξη κάποιων, τα επιτόκια του Δημόσιου Ελληνικού Δανεισμού επιμένουν να είναι υψηλά. Και μάλιστα σήμερα υψηλότερα από χθες.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο όσοι σήμερα (1η Απριλίου 2010) εξακολουθούν να επιμένουν, ότι η πορεία προς το “ΓΟΛΓΟΘΑ της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας”, είναι αναπόφευκτη να μην μπορεί να θεωρηθούν ως… τερατολόγοι.

Πρέπει μάλιστα να σημειώσουμε, ότι ο δανεισμός μετά το Συμβούλιο Κορυφής με 5,9% επιτόκιο, για ποσό μόλις 5 δις, ενίσχυσε όσους μέχρι τώρα παρατηρούσαν ότι και η απόφαση δεν αποτελεί «ρεβόλβερ με αληθινές σφαίρες» στα χέρια της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά, το 14,6% που αυτή τη στιγμή δίδεται σαν επίσημη ανεργία του Φεβρουαρίου 2010, με 766 χιλιάδες ανέργους και τη νέα άνοδο των spreads, στη συνέχεια της υποβάθμισης των Ελληνικών Τραπεζών από τη Moody και το προετοιμαζόμενο δάνειο Ελληνικού Ομολόγου σε δολάρια, προειδοποιούν τους πάντες ότι ο Γολγοθάς έχει κατηφόρα, χωρίς σταματημό.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που ήδη είχαν σημειώσει με οξυδέρκεια την ασήμαντη μείωση των Επιτοκίων Δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, επανέρχονται για να προσθέσουν ότι πραγματικά οι προοπτικές της ταχείας εξόδου από την Κρίση είναι σκοτεινές και αυτό θα σημάνει ούτε λίγο ούτε πολύ την ανάγκη μιας υπερπροσπάθειας η οποία ακόμη δεν έχει ‘ρίξει θεμέλια”, ενόψει του γεγονότος ότι, ο «μεγάλος ασθενής» το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η καχεκτική ή ανύπαρκτη Οικονομική Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός παρόμοιου σχεδιασμού – που κι αυτός εξάλλου απουσιάζει.

Έτσι, οι πολιτικοί παρατηρητές συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις δυσοίωνες προοπτικές και τα δυσμενή σενάρια για την έξοδο από την Κρίση, που αυτή τη στιγμή – και όχι λόγω 1ης Απριλίου – επικρατούν.


Advertisements