Η «ΣΤΑΥΡΩΣΗ» ΕΡΧΕΤΑΙ…..

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΠΑΘΩΝ»

…. Η «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΑΡΓΕΙ!!!


ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…. «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΕΝΩ Η «ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ» ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ στους ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΖΩΗΣ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Όποιοι «καταπίνουν» αμάσητη την κυρίαρχη προπαγάνδα του Τύπου και των Μ.Μ.Ε., ασφαλώς και πιστεύουν πια ότι την 25η και 26η Μαρτίου 2010 στις Βρυξέλλες πετύχαμε περήφανη Εθνική νίκη και για αυτό ήδη ξεκινά αυτόματα η πορεία της Ελληνικής Οικονομικής Παλιγγενεσίας.

Όμως οι 16 της Ευρωζώνης, αφού αποδέχθηκαν ευθεία ανάμειξη του ΔΝΤ υπό την πίεση της Μέρκελ, μας στηρίζουν για να κατευναστούν οι δανειστές. Τίποτα άλλο.

Έτσι τίποτε δεν αλλάζει στην Ελληνική Οικονομία.

Οι απολύσεις, οι περικοπές αμοιβών και εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων παραμένουν «μονόδρομος» και όπου να΄ναι δρομολογούνται για να υλοποιηθούν. Έρχονται τα “ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ”.

Όσο δε δεν αναλαμβάνεται καμιά αναπτυξιακή πρωτοβουλία θα έρχονται διαρκώς και περισσότερα περιοριστικά μέτρα, γιατί οι ανάγκες σε «ζωντανό» χρήμα θα μεγαλώνουν.

Στις Βρυξέλλες μάλιστα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Εξάλλου η ανάγκη για αναζήτηση και ανεύρεση ρευστών για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών της Ελληνικής Οικονομίας πιέζει όσο τίποτα άλλο και για αυτό ήδη από το ξεκίνημα της Μ. Εβδομάδας – σαν πραγματική εβδομάδα «παθών» – τα «πάθη» της Ελληνικής Οικονομίας θα είναι διαρκώς παρόντα και ολοένα και θα μεγενθύνονται.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι και την επόμενη τετραετία 2011 – 2014 λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 120 δις € , ενώ πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και έντοκα γραμμάτια της τάξης των 10 δις € το χρόνο.

Ο συνδυασμός της ανάγκης αναχρηματοδότησης του τεράστιου Δημόσιου χρέους και της ανάγκης κάλυψης του Δημοσιονομικού ελλείμματος, δημιουργεί μια εφιαλτική κατάσταση της οποίας οι ανάγκες δεν πρόκειται να κορεστούν σύντομα.

Ο Economist υπολογίζει τις ανάγκες της παρούσης περιόδου για την Ελληνική Οικονομία σε 75 δις € για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στη διάρκεια του 2009 καλύψαμε τις δανειακές μας ανάγκες με ένα μέσο επιτόκιο της τάξης 4,2%, ενώ για το 2010 βρισκόμαστε τώρα στο 5,6%, με τις μέχρι τώρα τάσεις σε άνοδο.

‘Ετσι τα πολυσυζητημένα spreads αποκτούν τεράστια σημασία, όχι μόνο γιατί προσδιορίζουν το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και γιατί καθορίζουν την προοπτική της Ελληνικής Κοινωνίας.

Για αυτό αν δεν «πέσουν» τα spreads η Ελληνική Οικονομία θα βρεθεί σε αδιέξοδο και θα χρειαστούν δραστικές παρεμβάσεις ανάλογες με εκείνες που σε άλλες περιπτώσεις οδήγησαν άλλους στο ΔΝΤ.

Μετά από τα πιο πάνω οι επόμενοι μήνες εμφανίζονται σαν πολύ κρίσιμοι για την Ελληνική Οικονομία, γιατί θα χρειαστεί να δανειστούμε ποσά που αν δεν πέσουν τα spreads θα κινηθούν γύρω στο 5,5% – 6% , επίπεδο που θεωρείται «ληστρικό» από την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο.

Είναι αλήθεια ότι μετά το Μάϊο περιορίζονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, με βάση τον Προγραμματισμό που υπάρχει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο Δημοσιονομικής και Οικονομικής Πολιτικής.

Τον Μάϊο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν αναμένεται να επιχειρήσει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να ασκήσει πιέσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της Αγοράς Εργασίας.

Αλλά και ανεξάρτητα από τις πιο πάνω πιέσεις όλοι αναμένουν ότι το προσεχές διάστημα του οποίου η λήξη δεν προσδιορίζεται ακριβώς, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν από την Ελληνική Κυβέρνηση θα την εξαναγκάσουν σε ένα πραγματικό … «Γολγοθά» η υπερνίκηση του οποίου δεν θεωρείται εύκολο έργο χωρίς … «Σταύρωση», η οποία για να μπορέσει να πετύχει μετά ταύτα την «εκ νεκρών» έγερση και “Ανάληψη” των ανθρώπων στους Ουρανούς, προϋπόθεση θα έχει την πλήρη αλλαγή στάσης ζωής.


Ίσως για αυτό το Βερολίνο προεξοφλεί από τώρα τη στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό υπολογίζεται από τους αυτούς κύκλους ότι θα συμβεί στο 2011 και μετά, οπότε και – πάντα κατά τους αυτούς κύκλους – ανοίγει η προοπτική για νέα πρόσθετα μέτρα ή και παραπομπή στο μηχανισμό που πριν λίγες μέρες στήθηκε στις Βρυξέλλες για όσους είναι έτοιμοι να περάσουν το «κατώφλι» της πτώχευσης.

Το πιο πάνω σενάριο, που ασφαλώς είναι από εκείνα τα απαισιόδοξα σενάρια των Διεθνών Κύκλων – που δεν εξαντλούνται μόνο στους κερδοσκόπους των Αγορών, αλλά συμπεριλαμβάνουν και πολλούς από τις “κεφαλές” της Διεθνούς Κεφαλαιοκρατίας και του Άγριου Καπιταλισμού – που κατά το προηγούμενο διάστημα «έπαιξαν» με τις αντοχές της Ελληνικής Οικονομίας, εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο σενάριο του ‘Αγριου Καπιταλισμού της Άγριας Δύσης, που πρόσφατα πέτυχαν νίκη λαμπρή με την επιβολή των λύσεων «ΜΕΡΚΕΛ», που ήταν και παραμένουν λύσεις Ευρω – Ατλαντικές στο χώρο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν τις εξελίξεις κατ’ αυτό το διάστημα, επισύρουν την προσοχή όλων όσων σπεύδουν να πανηγυρίσουν τις αποφάσεις των 16 της Ευρωζώνης και του Συμβουλίου των 27 των Βρυξελλών, γιατί πιστεύουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η πραγματικότητα να κινηθεί μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση παρά – όπως όλοι ευχόμεθα – προς την αντίθετη.