ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ….

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ στην «ΙΘΑΚΗ» του!

…. Ή ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ???

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, όπου θα βρεθεί ως επικεφαλής Τουρκικής αντιπροσωπείας για τη συζήτηση των Ελληνο – Τουρκικών Σχέσεων, κάποια στιγμή νωρίς ή αργότερα πριν από την αρχή του καλοκαιριού 2010, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα, για να συναντηθεί με τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η στιγμή αυτής της τελευταίας συνάντησης δεν είναι καλή. Παρά ταύτα οι δυο πλευρές την προωθούν για την προετοιμασία της συνάντησης των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι μόλις πριν λίγες μέρες οι διαρροές του Υπ. Εξωτερικών, μετακινούσαν τη συνάντηση των Αξιωματούχων της Εξ. Πολιτικής της χώρας τους, έστω για λίγες μέρες, δεδομένου ότι η «σκιά» τόσο των πρόσφατων ενεργειών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, όσο και των «υπερ – περίεργων» δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, για αμοιβαία μείωση των Εξοπλισμών, έπεφτε βαριά στο «momentum» των σχέσεων των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η επίσκεψη του Ερντογάν – τον οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε να συναντήσει στην Τουρκία, αμέσως μετά τη νίκη του στις Εκλογές (4ης Οκτωβρίου 2009)– θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τέλος Μαϊου ή αρχές Ιουνίου και αν οι τότε συνθήκες δεν το επιτρέπουν… αργότερα, αλλά αφού πιο μπροστά θα έχει προετοιμαστεί με μεγάλη επιμέλεια.

Ωστόσο ο Ερντογάν – που αυτό το διάστημα έχει πολλά εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά – ίσως δεν μπορεί πριν από τις επαφές του Υπουργού του των Εξωτερικών να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο συναντήσεως, για αυτό και είναι αναγκαίο να προηγηθούν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις των Αξιωματούχων των δυο Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος – Τουρκίας, πριν από οποιαδήποτε συνάντηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών.

Έτσι μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει η agenda των συνομιλιών, που θεωρείται ότι θα καλύψει ευρύ φάσμα θεμάτων – Διμερή Ελληνοτουρκικά θέματα, Ευρωπαϊκά θέματα, Κυπριακό, θέματα ΝΑΤΟ, Περιφερειακά θέματα κ.ά. – για τα οποία πάντα το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών, αλλά και των δύο Πρωθυπουργών ήταν μεγάλο.

Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισύρουν την προσοχή όλων στην «αδυναμία» του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ελληνο – Τουρκικές Σχέσεις, για τις οποίες πάντα αισθάνεται μεγάλη «έλξη» και μεγάλη «νοσταλγία» από την παλαιά θητεία του στο Υπ. Εξωτερικών, όπου με τον Ισμαήλ Τζεμ «ονειρευόταν» το άνοιγμα ενός «νέου δρόμου» στα Ελληνο – Τουρκικά.

Για αυτό οι πολιτικοί παρατηρητές αισθάνονται ότι για αυτό το κεφάλαιο συντηρεί αισθήματα «νόστου» και «επιστροφής», όπως ο Οδυσσέας για την «Ιθάκη» του, λόγος που εξηγεί και την αποστολή του αναπληρωτή Υπ. Εξωτερικών ως άλλου «Τηλέμαχου» στην Άγκυρα και στο χώρο των Τούρκων «μνηστήρων» της Ε.Ε., προς τους οποίους πάντα ο Έλληνας Πρωθυπουργός έτρεφε αισθήματα «φίλου» και «αντίπαλου» ταυτόχρονα.

Οι συζητήσεις των Αξιωματούχων των δύο Υπ. Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν την ανακοίνωση νέων μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ), ώστε να υπάρξει νέα δυναμική στην Ελληνο – Τουρκική προσέγγιση.

Το ακριβές περιεχόμενο όμως είναι παντελώς άγνωστο και δεδομένης της «ακανθώδους» φύσεως των διαφόρων διαπλεκομένων θεμάτων «δυσεξιχνίαστο».

Η Άγκυρα πάντως έχει ζητήσει δυο πράγματα από την Αθήνα : α) την υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και β) την κατάργηση των μονίμως δεσμευμένων περιοχών για ασκήσεις, θέμα που ετέθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση της “Κατευθυντήριας Επιτροπής” των Ελληνο – Τουρκικών Σχέσεων στην Τουρκία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που παρακολουθούν πολλές φορές έκπληκτοι, τις μεταπτώσεις και τους επαμφοτερισμούς της Ελληνικής πλευράς – που αποτελεί την απόλυτη αντίθεση έναντι της Τουρκικής αποφασιστικότητας και σταθερότητας – δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους – αλλά και τις αντιρρήσεις τους – για συζητήσεις οι οποίες στο βάθος βάθος αφορούν και για αυτό γίνονται περιοχές Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων, και περιστρέφονται σε θέματα, που εξ’ αντικειμένου οδηγούν σε περιορισμούς των «πρωτογενών» ή «δευτερογενών» Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων και ισούνται προς πολλών και διαφόρων ειδών “αφοπλισμούς ” των Ελληνικών Περιοχών, των Ελληνικών Αιγιακών Νησίδων και Νήσων .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σχεδόν για αυτούς ακατανόητος η «επιστροφή»και ο «νόστος» στην «Ιθάκη», όλων όσων αναζήτησαν στο παρελθόν το δρόμο των καλών μεταξύ των δύο πλευρών σχέσεων, μέσα από το ίδιο μονοπάτι που οδήγησε παλαιότερα στην τραγωδία των Ελληνικών ΙΜΙΩΝ.

Advertisements