ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ…..

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ – ΔΡΟΥΤΣΑ κατέληξε σε ….ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΚΑΡΣΙΛΑΜΑ» και ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ»

…. ΠΑΙΖΕΤΑΙ “ΚΟΡΩΝΑ – ΓΡΑΜΜΑΤΑ” ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Με τη λήξη της επίσκεψης του Δρούτσα στην Άγκυρα, η αναγγελία και τα αποτελέσματα των αποφάσεων των δύο Αξιωματούχων των Υπουργείων Ελλάδας – Τουρκίας, έδωσε μία κάποια εικόνα του τι μέχρι σήμερα συζητούν και που καταλήγουν οι δύο πλευρές.

Η συνάντηση συνοδεύτηκε από μεγάλο αριθμό σχεδίων ανακοινώσεων και ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης), χωρίς όμως καμιά δύσκολη αναφορά στη συνεχιζόμενη προκλητικά παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Οι δυο Υπουργοί ανακοίνωσαν επισήμως όσα καταρχήν συμφωνήθηκαν το Δεκέμβριο στην Αθήνα και έθεσαν το χρονοδιάγραμμα, ώστε όλα τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα να πάρουν επίσημη μορφή με την υπογραφή των δύο Πρωθυπουργών το Μάϊο στην Αθήνα.

Έτσι υιοθετώντας πλήρως το Τουρκικό μοντέλο για τη δημιουργία μηδενικών προβλημάτων, που επιχειρεί ήδη να εφαρμόσει η Τουρκία από την ανάληψη της ηγεσίας του Υπ. Εξωτερικών από τον Νταβούτογλου, οι δυο Υπουργοί ανακοίνωσαν τη σύσταση «του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας», στο πλαίσιο του οποίου :

  • Οι δυο Πρωθυπουργοί θα συναντιόνται ετησίως
  • Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συναντιόνται δυο φορές το χρόνο, ενώ τακτικές συναντήσεις θα έχουν οι Γενικοί Γραμματείς των ΥΠΕΞ
  • Θα συναντιόνται τακτικά οι Υπουργοί Άμυνας, Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εσωτερικών καθώς και για τα θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.
  • Οι δυο Υπουργοί φρόντισαν να μην κάνουν «κιχ» και να αποκρύψουν επιμελώς τις διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο. ΄Ετσι τεχνητά εξαφάνισαν τα μεταξύ των δύο χωρών υπάρχοντα προβλήματα και τις Ελληνο -Τουρκικές διαφορές να τις «επιλύσουν» δια της μη αναφοράς τους.

Οι δυο Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι ο επόμενος γύρος – συνάντηση των δύο πλευρών – θα γίνει πριν από τον Μάϊο με επικεφαλή της Ελληνικής πλευράς τον Πρέσβη επί τιμή και π. Διοικητή της ΕΥΠ κ. Π. Αποστολίδη.

Επίσης στην συνάντηση της Άγκυρας ανακοινώθηκαν και άλλα 5 ΜΟΕ, που αφορούν και στενότερο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τα πιο πάνω ΜΟΕ αφορούν :

  • Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Διαλέξεις σε σπουδαστές Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  • Διασύνδεση σε Επιτελικό Επίπεδο Ελληνικών και Τουρκικών Στρατιωτικών Μονάδων
  • Αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων
  • Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων

Η αναφορά στην Κύπρο των δύο Υπουργών υπήρξε ελαχίστη.

Ενώ η διατύπωση ευχών και προσδοκιών ότι το δίχτυ συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα υπήρξε μεγίστη.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που έκαναν την πρώτη αποτίμηση της συνάντησης ανάμεσα στους δύο Αξιωματούχους των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν άλλη μία φορά ότι το σύνολο της συνάντησης δίνει την εικόνα της επιβολής των Τουρκικών διαδικαστικών προτάσεων, καθ’ όλη την έκταση των συζητήσεων και για αυτό έλεγαν σαν κατάληξη ότι ο Τουρκικός «καρσιλαμάς» επιβλήθηκε στο Ελληνικό «Ζεϊμπέκικο».

Advertisements