ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στο “ΜΑΤΙ του ΚΥΚΛΩΝΑ”….

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ :
ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ή
ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

…. που θα ΦΕΡΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ στη ΧΩΡΑ!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα, συμφώνησε εντός του Μαϊου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του, αλλά και συνεντεύξεις του σε Τουρκικές εφημερίδες (π.χ. ΣΑΜΠΑΧ) « στόχος της Αθήνας είναι η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας, που κατά την Ελληνική πλευρά αποτελεί και το μοναδικό θέμα νομικής φύσης προς διευθέτηση».

Αντιθέτως, ο κ. Νταβούτογλου στη δική του συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ» επιμένει ότι «η οριοθέτηση της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μόνο μια από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο, ενώ η νομική διευθέτησή της διασυνδέεται με άλλες διαφορές, που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία…. (σ.σ. : π.χ. θαλάσσια σύνορα, χωρικά ύδατα, εύρος εναέριου χώρου κλπ.)».

Κατά τον κ. Δρούτσα η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι συναφείς αεροπορικές και προσφάτως ναυτικές παρενοχλήσεις, δεν ωφελούν την υπόθεση της κοινής προσέγγισης. Όμως ο κ. Νταβούτογλου αισθάνεται «ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και βρίσκει μη επικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των Ελληνικών Μ.Μ.Ε (σ.σ. στην υπόθεση κυρίως των Τουρκικών Φρεγατών) και επιμένει ότι θεωρεί βιώσιμη μια πιθανή επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, εφόσον θα βασιζόταν σε ένα κοινό παρανομαστή που είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νομίμων συμφερόντων των δύο πλευρών…..». Βέβαια δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει πως αυτό θα γίνει, αφού στόχος του και σκοπός του είναι να μας σύρει στο τραπέζι των Διαπραγματεύσεων των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο Αιγιακό Αρχιπέλαγος.

Όμως τα Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα και ο σεβασμός όλων απέναντι σ’ αυτά, δεν πάσχουν μόνο από την Τουρκική συμπεριφορά, αλλά τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια βρίσκονται στο «σκοπευτικό» και του ΝΑΤΟ.
Το οποίο επανειλημμένα έχει επιχειρήσει να περάσει από το «παράθυρο» τη νέα δομή της Συμμαχίας και να δημιουργήσει μια de facto κατάσταση στο θέμα της δομής του Υποστρατηγείου της Λάρισας, το οποίο τα τελευταία χρόνια προκαλεί διαμαρτυρίες και αντιθέσεις ανάμεσα στην Ελληνική πλευρά και στο Νατοϊκό Στρατηγείο.
Έτσι οι Νατοϊκοί ισχυρισμοί που διατυπώνονται σε επισυναπτόμενο έγγραφο που απέστειλε πριν από λίγες μέρες (29 Μαρτίου) σε πολλαπλούς αποδέκτες ο Αμερικανός Διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης – και το οποίο ουσιαστικά υιοθετούσε την Τουρκική επιχειρηματολογία – καθιστούσε ολόκληρο το Αιγαίο “γκρίζα ζώνη” και αμφισβητούσε στην πράξη την Ελληνική Κυριαρχία.

Δηλαδή ο Αμερικανός Διοικητής (Ράλφ Τζόντις) του Υποστρατηγείου Σμύρνης με τις επιστολές που έστειλε προς τους Διοικητές των Υποστρατηγείων επιχειρούσε την κατάργηση της Ελληνικής Κυριαρχίας. Σ’ αυτή την επιστολή αναφέρει ότι αν δεν εφαρμοστεί η νέα δομή στην νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει πλήρη εικόνα και έλεγχο των Νατοϊκών πτήσεων στο Αιγαίο.

Με αυτή τη ρύθμιση ο Αμερικανός Διοικητής εξυπηρετούσε τις Τουρκικές θέσεις, που θέλουν το Υποστρατηγείο της Σμύρνης να έχει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Κατόπιν αυτού ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε οδηγίες και ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΑ σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ζήτησε με επιστολή του από το Διοικητή του Υποστρατηγείου Σμύρνης να ανακαλέσει το έγγραφό του. Όπερ και εγένετο.

Μετά τα πιο πάνω όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι κύκλοι του ΝΑΤΟ ευνοούν την φιλο Τουρκική ρύθμιση, που περιορίζει και υπονομεύει – μέσω των Νατοϊκών ρυθμίσεων – την υπεράσπιση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μέσα από το «παιχνίδι» που το ΝΑΤΟ προωθεί για την Εθνικότητα του Διοικητή και του Υποδιοικητή του Νατοϊκού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λάρισα (CAOC-7) και στη Σμύρνη .

Mετά τα πιο πάνω οι πολιτικοί παρατηρητές που μελετούν προσεκτικά το «πλέγμα» των σχέσεων και των καταστάσεων εντός του Αιγαίου, αναμένουν τις εξελίξεις πιστεύοντας ότι ουσιαστικά διανύουμε μια περίοδο «μυστικού διαλόγου» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα (μήπως επίσης και σε Αθήνα – Άγκυρα και ΝΑΤΟ), που θα αφορά το καθεστώς ή ένα νέο άλλο καθεστώς στο Αιγαίο, που θα επιχειρηθεί να βρεθεί και να “στηθεί” στο όνομα της ανάγκης, για ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές Ελλάδας και Τουρκίας – αλλά και των αναγκών του ΝΑΤΟ – και το οποίο δεν θα επιδεικνύει τον αναγκαίο σεβασμό στα Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα και τα δικαιώματα της Ελληνικής πλευράς με βάση το δίκιο της Θαλάσσης, αλλά θα υιοθετεί καταστάσεις που αφενός μεν θα παραμερίζουν το καθεστώς προστασίας των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων, αλλά και της Ασφάλειας των Ελληνικών Δικαιωμάτων στον αέρα, τη θάλασσα, αλλά και τη γη του «κορδονιού» των Ελληνικών Νησιών και των θαλασσίων περιοχών του Αρχιπελάγους.

Advertisements