Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΥΧΕ……

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 45άρι ΒΡΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ του το «LUGER» των SPREADS

…. ΑΛΛΑ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Η χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων προσέλκυσε πολλούς επενδυτές, όμως η εκτίναξη των επιτοκίων έφερε ένα βήμα πιο κοντά την προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Με το επιτόκιο να πραγματοποιεί … «άλμα εις ύψος», αλλά τις αγορές να εμφανίζονται πρόθυμες να δανείσουν την Ελλάδα, το Ελληνικό Δημόσιο πέρασε τις εξετάσεις – κατά τη γνώμη μας ίσα – ίσα γιατί πέτυχε τη βάση των επιτοκίων – αλλά με μεγάλο το ερωτηματικό αν και κατά πόσο θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ή θα στραφεί πλέον προς το Μηχανισμό Στήριξης, που με αριθμητικά δεδομένα εμφανίζεται μεν συμφερότερος, αλλά με πολιτικά δεδομένα «δαγκώνει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spreads για 10ετή ομόλογα χθες προσέγγισαν ξανά τις 370 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,90% ενώ για πιο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις η διαφορά επιτοκίων σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά ξεπέρασε τις 520 μονάδες (για τα 3ετή) και τις 410 μονάδες (για τα 5ετή).

Σύμφωνα με το Reuters η Μέρκελ χαρακτήρισε επιτυχημένη τη Δημοπρασία – προφανέστατα από λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, που την “βολεύουν” – τονίζοντας ότι η έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε. δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα.

Οι πολιτικοί παρατηρητές με τα πιο πάνω δεδομένα ήδη καταγεγραμμένα, ρισκάρουν την πρόβλεψη ότι τελικά δεν θα αποφευχθεί η καταφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος όμως θα οδηγήσει και στην επιβολή πολιτικών όρων στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι έχει πια εξοικειωθεί με την ιδέα και «νέων μέτρων», αρκεί να πάρει την 3ετή αναστολή – παράταση στην προοπτική της «πτώχευσης» και εφόσον εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος χρήματος για το αντίστοιχο διάστημα, έτσι ώστε τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα, που επειγόντως αναζητά χάριν της Ανάπτυξης να μπορέσουν το ταχύτερο δυνατόν να μπουν σε λειτουργία.

Η χθεσινή πρώτη δοκιμασία – αν και έγινε δήλωση ικανοποίησης της Κυβέρνησης – δεν μπορεί να άφησε κανέναν στο βάθος ικανοποιημένο, γιατί το 45άρι της Ευρώπης στο «τραπέζι» εξουδετερώθηκε από το «Luger» των πολυμήχανων και αδηφάγων Αγορών, που δεν τρόμαξαν και για αυτό δεν υποχώρησαν μπροστά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, προς τον οποίο φαίνεται ότι «ωθούν» την Ελληνική Οικονομία.

Advertisements