ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΟ – ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ τις ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ…..

Το ΠΡΩΤΟ ΤEST …. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

…. Και ΑΝ θα ΓΙΝΟΥΝ «ΣΥΝΤΑΓΕΣ» για Τον ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Δεν προλάβαμε να μάθουμε χθες (12 Απριλίου 2010) τα χαρμόσυνα νέα για τα 80 δις της 3ετίας (2010- 2012) από την τριμερή συνεργασία των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ και σήμερα κιόλας ξαναγυρίσαμε στη «ρώσικη ρουλέτα» με όπλο το 45άρι, από τη μια πλευρά και από την άλλη των spreads, που θα φανεί όταν θα αναζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση το ύψος δανεισμού σε επιτόκια για τα έντοκα γραμμάτια 1,2 δις, που θα βγουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό εντός της ημέρας.

Οι πιέσεις χθες αποκλιματώθηκαν τόσο στην Αγορά Ομολόγων, όσο και στο Χρηματιστήριο, παρέχοντας έτσι μια πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση για να προσφύγει εκούσα – άκουσα στην έξωθεν βοήθεια.

Ωστόσο από πολλές πλευρές μεταδιδόταν το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον της Χώρας να κάνει χρήση του Μηχανισμού εδώ και τώρα.

Όπως και να’ χει το πράγμα η σημερινή δοκιμασία θα είναι “ενδεικτική” του προς τα πού κινούνται πλέον τα spreads και συνεπεία των πιο πάνω δεδομένων αν η Κυβέρνηση θα είναι διατεθιμένη να καταφύγει στο «νεοπαγή» Μηχανισμό, που στήθηκε στις Βρυξέλλες, χάριν της Ελλάδας αλλά και των Ευρωπαϊκών Κρατών της Ευρωζώνης ή όχι.

Βέβαια χθεσινές δηλώσεις του Στρος Καν για τους όρους του δανεισμού, στον οποίο ενδεχόμενα θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ, έκοψαν σε μεγάλο βαθμό τους μεγάλους ενθουσιασμούς για τη νίκη, που ήρθε κατά την περασμένη Κυριακή από την «Τηλεδιάσκεψη των Βρυξελλών».

Ο Στρος Καν έκανε λόγο για οδυνηρά μέτρα, που θα χρειαστεί να ληφθούν, ξεκινώντας χαρακτηριστικά από την μείωση των μισθών και των τιμών.

«Θα είναι οδυνηρό» είπε «δεν υπάρχει όμως άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της Ανταγωνιστικότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε σε μια περιοριστική Πολιτική», ενώ άφησε «παράθυρο» στο να υπαχθεί ή όχι η Ελλάδα στο «νεοπαγή» Μηχανισμό στις αποφάσεις του μέλλοντος «που θα παρθούν με βάση παράγοντες και παραμέτρους, που θα εξετάσουμε τότε».

Οι πολιτικοί παρατηρητές που κρίνουν συνολικά το «παιχνίδι» παρατηρούν ότι αφενός μεν τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί τελεσίδικα και για καμιά από τις επιλογές, που τελικά θα κάνει η Κυβέρνηση δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, και αφετέρου ότι μετά την απόφαση της 25ης Μαρτίου του Συμβουλίου Κορυφής και της Τηλεδιάσκεψης των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα Μέλη του Eurogroup, το “περιβάλλον” εντός του οποίου θα κινηθεί στο μέλλον ο Ελληνικός Δανεισμός είναι σημαντικά καλύτερο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας, με καλύτερους όρους, δεν είναι απλώς πιθανός, αλλά είναι σχεδόν βέβαιος με όρους μεταρρυθμίσεων ,απολύσεων και διαφορετικών συντάξεων στο «τραπέζι» των τότε συζητήσεων.

Advertisements