Με μόνο το “φαύλο κύκλο” χρέους επιτοκίων…

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

…έξοδος από την Κρίση δεν υπάρχει

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Στη λογική των αγορών και του αποτυχημένου Ιρλανδικού Μοντέλου, έχει εγκλωβιστεί η Κυβέρνηση με την προσπάθεια την οποία καταβάλει να τιθασεύσει το υψηλό χρέος με δανεισμό υψηλών επιτοκίων, ακόμα κι αν αυτά οδηγούν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα γιατί τροφοδοτούν το «φαύλο κύκλο» από την αρχή. Διέξοδος και Έξοδος από την Κρίση, χωρίς Ανάπτυξη, δεν υπάρχει.

Η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση, ξεκινώντας, από την προ εξαμήνου άνοδό της στην αρχή, την καταστροφολογική πολιτική («Είμαστε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία», «Βρισκόμαστε πάνω στον Τιτανικό» κλπ.) οδηγήθηκε στην πιο “περιοριστική” πολιτική που είχε γνωρίσει ποτέ η χώρα, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα «Θατσερισμό χωρίς Θάτσερ», αλλά και χωρίς ανάπτυξη και με μόνο αποτέλεσμα να καταφέρει να «στεγνώσει» την Αγορά, αφού η ρευστότητα της Ελληνικής Αγοράς οδηγήθηκε υπό το μηδέν και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ακόμη, η ανεργία «φούντωσε» και η ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη προς το παρόν δε φαίνεται πουθενά.

Έτσι, η Οικονομία για φέτος – αλλά όχι μόνο – θα παραμείνει σε “ύφεση”, με μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τουλάχιστο 2% όσο και το 2009, ενώ η πορεία προς τα κάτω συνεχίζει την τροχιά της.

Το Δημόσιο Χρέος και το κόστος αποπληρωμής του, που αποτελούν το βασικότερο πρόβλημα της Οικονομίας μας σήμερα, ολοένα και μεγαλώνουν και οι ξένοι πιστωτές – αληθινά ή ψεύτικα αδιάφορο – φοβούνται ολοένα και πιο πολύ για αυτό και μεγαλώνουν τα spreads δανειοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι Οικονομικοί παρατηρητές γνωρίζουν, ότι οι αντοχές της Οικονομίας θα δοκιμαστούν μέχρι και το Μάιο, διάστημα στο οποίο το Υπουργείο Οικονομικών, θα αντλήσει το κύριο μέρος του Δημόσιου Δανεισμού για φέτος, ήτοι ποσό ύψους 40 δις ευρώ από την Ελεύθερη Αγορά.

Έχοντας δανειστεί μέχρι τώρα, περίπου 15 δις ευρώ, θα έχουμε ανάγκη δανεισμού άλλων 25 δις ευρώ στο τρέχον «καυτό» δίμηνο, αλλά εντωμεταξύ οι ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί με σχετικώς ανεκτούς ή συμφέροντας όρους, έχουν πλήρως διαψευσθεί.

Είναι πια βέβαιο, ότι οι αγορές προεξοφλούν την αδυναμία της Ελλάδος να αντιμετωπίσει το γιγάντιο Δημόσιο Χρέος της και η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στα επιτόκια δανεισμού, που μόλις χθες κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 400 μονάδες δανεισμού.

Πολλοί ρωτούν αν όλα αυτά γίνονται με μόνο Οικονομικούς υπολογισμούς των Δυνάμεων της Αγοράς και του Κέρδους. Η απάντηση αρκετών από τους σχολιαστές είναι, πως τα πιο πάνω τροφοδοτούνται μόνο από την αδηφάγο όρεξη των Δυνάμεων του Κέρδους, που δεν έχει και δεν αναγνωρίζει περιορισμούς. Εμείς αμφιβάλουμε και αμφισβητούμε ευθέως την πιο πάνω θέση.

Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδος, ασφαλώς και πρέπει να συνυπολογισθεί και ο πολιτικός παράγων, που υποδαυλιζόμενος ακόμη και από Συμμάχους και Εταίρους, υποστηρίζουμε ότι ο δανεισμός δεν είναι μόνο Οικονομικός. Είναι και Πολιτικός.

Δεδομένου ότι πάντα – αλλά ιδιαίτερα στις εποχές μας – η οικονομική πίεση αποτελεί τμήμα του «οπλοστασίου πειθαναγκασμού των μεγάλων», ιδιαίτερα κατά των “μικρών χωρών”, που αντιστέκονται και δε συμμορφώνονται προς τη γραμμή των «μεγάλων» και των συμφερόντων που αυτοί έχουν στην περιοχή.

Όπως, όμως, κι αν έχει το πράγμα, το γεγονός που σήμερα διαπιστώνεται είναι πως οι Αγορές «μας πάνε για χρεοκοπία» και οι Κερδοσκόποι έχουν «στήσει πάρτυ» με τα επιτόκια των Ελληνικών Ομολόγων, που ξεπερνούν για πρώτη φορά και τα πιο τρελά όνειρα των κύκλων του «Διεθνούς τζόγου», όπως αυτός εκδηλώνεται κατά τα τελευταία χρόνια στις περιπτώσεις του Διεθνούς Δανεισμού, μέσα από τους μηχανισμούς της «Ελεύθερης Αγοράς».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που παρακολουθούν άγρυπνα τις εξελίξεις, θέλουν να επισύρουν την προσοχή της Κυβέρνησης, όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα και παιχνίδια των «αδέσποτων» οικονομικών κύκλων, αλλά και των οικονομικο-πολιτικών funds, που ανοικτά ή καλυμμένα εξυπηρετούν πολιτικούς στόχους και σκοπούς και είναι επιστρατευμένα και αφιερωμένα στη διαμόρφωση νέων πολιτικών καταστάσεων σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, η οποία στην παρούσα συγκυρία αντιμετωπίζει κολοσσιαία οικονομικά, αλλά και πολιτικά προβλήματα, που συνδέονται με τον ανελέητο αγώνα της γεω-στρατηγικής και γεω-οικονομίας των Δυνάμεων που έχουν παρουσία και επιδιώξεις στον ευρύτερο Διεθνή Χώρο, κατά τις εποχές μας.

Advertisements