Ο «ΜΙΝΩΑΣ» ενσαρκώνεται στην ΕΛΛΗΝΟ – ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ του ΑΙΓΑΙΟΥ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση με τη συνεργασία των Αεροπορικών Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ, ωστόσο στη δεδομένη συγκυρία η άσκηση αποκτά διαφορετική σημειολογία και διαφορετικό βάρος, λόγω της κρίσης που έχει επέλθει στους τελευταίους μήνες στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αλλά και των «αλληλο – εναγκαλισμών» του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επίσης σημασία έχει ότι είναι η πρώτη φορά, που τα Ισραηλινά μαχητικά χρησιμοποιούν ως έδρα τους κατά τη διάρκεια της άσκησης … Ελληνική Αεροπορική Βάση.

Κατά τα λοιπά η άσκηση ΜΙΝΩΑΣ, που άρχισε χθες και πραγματοποιείται από Δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, περιλαμβάνει σενάρια εναέριας μάχης, προσβολής επίγειων στόχων και εναέριου ανεφοδιασμού.

Για την άσκηση έχουν δεσμευτεί περιοχές στο Α. Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην κυρίως χώρα, όπου τις επόμενες ημέρες θα πετούν Ελληνικά και Ισραηλινά αεροπλάνα, που θα υλοποιούν τα Σχέδια Συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχει ο περιορισμός του 25ου Μεσημβρινού, που απετέλεσε προς στιγμή σημείο δισταγμού και προβληματισμού των Ισραηλινών, δεδομένου ότι από την Ελληνική πλευρά θεωρείται αδιανόητη η διχοτόμηση του Αιγαίου και η «αυτό – απαγόρευση» Υπερπτήσεων πάνω από τα Ανατολικά Τμήματα του Αιγαίου Πελάγους Ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας, τις πολιτικές και οικονομικο – κοινωνικές εξελίξεις στις σημερινές εποχές, μετά τις πελώριες αλλαγές και ανακατατάξεις, που σημειώθηκαν και εξακολουθούν να σημειώνονται στις σχέσεις των Κρατών της περιοχής και μετά από τις ανανεωμένες απειλές – που επιμελώς μεν αποκρύπτονται, πλην όμως «ζουν και βασιλεύουν», όπως πάντα –  σημείωσαν με ανακούφιση την πιο πάνω κίνηση της Κυβέρνησης και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – ανεξάρτητα από τις βασικές θέσεις και τοποθετήσεις, που έχει η Ελλάδα στην Ισραηλινο – Παλαιστινιακή Διένεξη – γιατί αποτελεί αναμφισβήτητα πολύτιμη Συμμαχία προς τα Ελληνικά Όπλα –  έστω η Συμμαχία υπό όρους και προϋποθέσεις – με λοιπές Μεσογειακές Δυνάμεις – απέναντι στην «ανοικτή απειλή», που συνιστά ο Νέο – Οθωμανικός Ιμπεριαλισμός, που αναπτύσσεται σε περιοχές  άμεσων Ελληνικών Δικαιωμάτων, Συμφερόντων ή ενδιαφερόντων.

Advertisements