Το ΤΡΑΥΜΑ ξανανοίγει στην περιοχή της Παλαιστίνης…

ΞΑΝΑ η ΓΑΖΑ…Η ΝΕΑ ΠΛΗΓΗ στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;

…με μεγάλες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή Μέσης Ανατολής…Μεσογείου;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όπως μεταδίδουν διάφορα Πρακτορεία Ειδήσεων, που ανήκουν ή όχι στα εμπλεκόμενα μέρη ή στο Διεθνές Κύκλωμα Ειδήσεων, έξι πλοία με επικεφαλής τουρκικό σκάφος με 600 επιβαίνοντες και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας απέπλευσαν από τα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα της Παλαιστίνης την Κυριακή, προσπαθώντας να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με το συνεργάτη του Πάνο Χαρίτο μεταδίδει, ότι σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, έκαναν χθες το βράδυ (10:15 μμ) την πρώτη επαφή με το στόλο των σκαφών, που ταξιδεύουν με κατεύθυνση τη Γάζα. Η επαφή έγινε στα 65 ναυτικά μίλια από τη Γάζα και σύμφωνα με τους επιβαίνοντες σε αυτά φέρεται να τους ζητήθηκε διενέργεια “νηοψίας” από το ναυτικό. Την ίδια ώρα έφευγαν τρία ακόμα πολεμικά σκάφη από το λιμάνι της Χάιφας για να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία. Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα προχωρούσε στη νηοψία στα διεθνή χωρικά ύδατα. Άλλωστε για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ με το οποίο και επικοινώνησε ο Π. Χαρίτος δεν έγινε σχολιασμός της επιχείρησης και δεν διευκρινίστηκε αν αυτή είχε ξεκινήσει. Ωστόσο ισραηλινός αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει ανεπίσημα, ότι το ναυτικό επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τα πλοία και τους ενημέρωσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα και πως εφόσον επιθυμούν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Ασντόντ για να δέσουν και να εναποθέσουν το φορτίο τους.

Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσαν και οι διοργανωτές της αποστολής σύμφωνα με μήνυμά τους στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι τους ζητήθηκε η ταυτότητα των πλοίων και ο προορισμός τους.

Νεότερα τηλεγραφήματα των Πρακτορείων, που πληροφορούσαν ολόκληρη την Υφήλιο για τα επεισόδια που άρχισαν να εκτυλίσσονται κατά το πρωί της Δευτέρας (5 η ώρα και μετά), μίλησαν για πολλούς νεκρούς και τραυματίες όταν επιχειρήθηκε από το Ισραηλινό Ναυτικό η κατάληψη των πλοίων.

Η Οργάνωση Free-Gaza αναφέρει ότι τα πλοία έπλεαν σε Διεθνή Ύδατα. Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στα σκάφη και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.

Η Τουρκία σε μία πρώτη αντίδραση για το κατάληψη που συνέβη νωρίς το πρωί της Δευτέρας διαμαρτυρήθηκε έντονα, ζητώντας επειγόντως εξηγήσεις. «Η κατάληψη είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει καταδικάζοντας «τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ».

«Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», τονίζει η ανακοίνωση που αναφέρει ακόμα ότι «το Ισραήλ θα χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς».

Το Τουρκικό Υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι, κατά τα πρώτα στοιχεία, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν από την επιχείρηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου απόντος του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που βρίσκονται σε επίσκεψη στη Βραζιλία. Επιπλέον η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στο υπουργείο για να δώσει εξηγήσεις.

Τα νέα από την αιματηρή επιχείρηση προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις. Δεκάδες άτομα προσπάθησαν να καταλάβουν το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, μεταδίδει το CNN-Turk.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει, ότι περισσότεροι από 10 – 15 ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής. “Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Κομμάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]… Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις σελίδες μας τις εξελίξεις συμφωνούν με την πολιτική εκτίμηση ότι το πιο πάνω επεισόδιο δεν είναι από εκείνα, που μπορούν να θεωρηθούν επιδερμικά και “επεισόδιο συγκυρίας”. Ολωσδιόλου μάλιστα το αντίθετο, είναι από εκείνα που εκφράζουν την ουσία της πολιτικής, που εφαρμόζεται πια από δυνάμεις σαν αυτές που κινούνται στη Μέση Ανατολή και οι οποίες ετοιμάζονται σε σταθερή βάση να αντιπαρατεθούν και να διεκδικήσουν η κάθε μια για τον εαυτό της “πρώτο ρόλο” στην περιοχή. Για αυτό συμφωνούν και με την εκτίμηση, η οποία έρχεται από την πλευρά της Άγκυρας, ότι το συμβάν στα Διεθνή Ύδατα κοντά στη Γάζα, θα αφήσει το “αιμάτινο ίχνος” του στις θέσεις και σχέσεις των δύο πλευρών. Η σχετική ανακοίνωση της Άγκυρας – με την οποία συμφωνούν οι πολιτικοί παρατηρητές – έχει ως εξής:

Ραγδαία όξυνση και «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας φέρνει η αιματηρή ένοπλη επίθεση του ισραηλινού ναυτικού σε πλοία τα οποία μετέφεραν εφόδια στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα ή δεκαέξι ακτιβιστές, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επιβαίνοντες στα πλοία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που εκφράζουν και τις θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων παρατηρητών σημείωναν με ιδιαίτερη έμφαση ότι το πιο πάνω συμβάν θα έχει επίσης επιπτώσεις στις θέσεις και σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων.


Advertisements