Απελευθερώνει αμέσως τους όμηρους ακτιβιστές…

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΔΕΝΕΙ ΟΠΩΣ-ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ… ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

…και δικαιολογείται όπως-όπως για όσα συνέβησαν χωρίς να πείθει

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση εκατοντάδων ακτιβιστών, που κρατήθηκαν στο Ισραήλ μετά το αιματηρό ΡΕΣΑΛΤΟ στο στολίσκο, που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για τους οποίους η Διεθνής Κοινότητα απαίτησε και πέτυχε την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ τους.

Όπως είναι γνωστό, δεκάδες από τους ακτιβιστές που προέλευση είχαν 32 χώρες, είχαν οδηγηθεί στις φυλακές Μπιρ Σέμπα στο Νότιο Ισραήλ, επειδή είχαν αρνηθεί να υπογράψουν τα έγγραφα για την «απέλασή» τους και οι οποίοι επρόκειτο να οδηγηθούν σε δικαστήριο, το οποίο – ήταν σφόδρα πιθανό να τους είχε απαγγείλει κατηγορίες για παράνομη μετανάστευση – μολονότι η επιχείρηση κατάληψης του αποτελούμενου από 6 πλοιάρια «Στόλου της Ελευθερίας» έγινε σε Διεθνή Ύδατα.

Εντωμεταξύ, στην Αθήνα έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν σε διαβήματα – το πρώτο στην Πρεσβεία του Ισραήλ και οι δεύτερες με προετοιμασία για την παραλαβή με Ελληνικό αεροσκάφος των απελευθερωμένων ακτιβιστών, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να επιστρέψουν ελεύθεροι στην Ελλάδα.

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ με αποφάσεις τους είχαν ζητήσει την άρση του αποκλεισμού της Γάζας προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί δε θα εξελίσσονταν και τα αιματηρά γεγονότα της Δευτέρας (ΟΗΕ), ενώ και οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με επικεφαλής το Γεν. Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ζήτησαν αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης τους την άμεση απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών.

Εξάλλου την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στα πλοία, για τη Γάζα καταδίκασαν από κοινού χθες ΕΕ και Ρωσία, ζητώντας άρση του αποκλεισμού.

Το Ισραήλ που μέχρι πριν λίγο επέμενε στη «σκληρή γραμμή», που εξέφραζαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Αξιωματούχοι του, από την πρώτη στιγμή της αιματηρής επίθεσης κατά του «Στόλου της Ελευθερίας», μέχρι χθες ακόμη, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική» και στρεφόμενη κατά του κράτους του μετά από απόφαση του Νετανιάχου «αναδιπλώθηκε» και προχωρεί στις απελευθερώσεις όλων των κρατουμένων οι οποίοι επιστρέφουν «εν θριάμβω» στις πατρίδες τους οι περισσότερες από τις οποίες εξακολουθούν επίσημα και ανεπίσημα να εκδηλώνονται «επιθετικά» κατά της στάσεως του Ισραήλ στο εν λόγω επεισόδιο.

Μάλιστα, στην Τουρκία, της οποία πολίτες είναι τα περισσότερα θύματα της βίαιης κατάληψης του «Στόλου της Ελευθερίας» από τους Ισραηλινούς κομάντος, το κλίμα και στην Κυβέρνηση και στο Λαό είναι πολεμικό.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία ήταν τα όσα ανέφερε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα. Εκεί υποστήριξε, ότι «η επίθεση αξίζει κάθε καταδίκη» και αποτελεί προσβολή κατά του Διεθνούς Δικαίου και της συνείδησης της Ανθρωπότητας αλλά και της Παγκόσμιας Ειρήνης, κλείνοντας με το ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας».

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, σχολιάζοντας τη θέση των ΗΠΑ, μίλησε για «χλιαρή αντίδραση» και ζήτησε «ξεκάθαρη καταδίκη» των επεισοδίων από μέρους τους.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις των εποχών μας, υπογράμμιζαν με ιδιαίτερη έμφαση, ότι το τελευταίο επεισόδιο της Γάζας μολονότι δεν αποτελεί «καταλύτη» επαναπροσανατολισμού πολλών από τις δυνάμεις που κινούνται στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά – πριν δυο χρόνια η «Γάζα» πάλι είχε αποτελέσει το έδαφος παρομοίων σχεδόν επεισοδίων – αποτελεί καταλυτικό γεγονός για τις εις βάθος και πλάτος φιλίες και εχθροπάθειες στην περιοχή και στο άμεσο μέλλον θα δείξει έμπρακτα ότι θα ασκήσει μεγάλη επίδραση στις θέσεις των φανερά ή κρυφά εμπολέμων των διαφόρων στρατοπέδων.


Το νέο στοιχείο που προστίθεται καθοριστικά στις τελευταίες εξελίξεις είναι η Τουρκική φιλοδοξία των Νέο-Οθωμανών να παίξουν το ρόλο των καθοριστικών ηγετικών στοιχείων στις πρωτοβουλιακές κινήσεις της περιοχής στο όνομα των Μουσουλμάνων, που με διάφορους τρόπους άμεσα ή έμμεσα θέλουν να πάρουν για τα επεισόδια των τελευταίων ετών την «εκδίκησή» τους με την Τουρκία να εκτρέφει τη φιλοδοξία ότι θα παίξει «πρώτο ρόλο» ανάμεσα σε αυτούς για να ξανα-αποκαταστήσει την παλαιά Σουλτανική λάμψη των εποχών που όλοι γνωρίζουν ότι προηγήθηκαν του Β’ και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Advertisements