Οι φιλοδοξίες της ΤΡΟΙΚΑ για “σφαγιασμό” των συντάξεων…

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ… ΣΤΟ ΤΣΙΓΚΕΛΙ;

…στέλνουν για κύρια και επικουρική σύνταξη, τις συντάξεις στο 1/2 (μισό);

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Πριν μερικές μέρες (Πέμπτη3 Ιουνίου 2010), το πρωτοσέλιδο απογευματινής εφημερίδας των Αθηνών μας πληροφορούσε εντυπωσιακά, ότι ο τρόπος υπολογισμού των Συντάξεων παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» ανάμεσα στην ΤΡΟΙΚΑ και την Κυβέρνηση, αλλά ο Υπουργός Εργασίας εκφράζει αισιοδοξία, ότι έπειτα και από σκληρό παζάρι να βρεθεί η «χρυσή τομή» και θα αποφευχθεί το σενάριο τρόμου που προτείνει η ΤΡΟΙΚΑ.

Τάχα ποιο ήταν αυτό το σενάριο τρόμου; Η απάντηση βρισκόταν στην ίδια εφημερίδα που ανέλυε τις πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες «η ΤΡΟΙΚΑ πίεζε από το 2015 να αλλάξει για όλους τους Ασφαλισμένους και σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των Συντάξεων, θέτοντας ως όρο για τον υπολογισμό της Σύνταξης στο νέο σύστημα, το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης να μην υπερβαίνει το 45-48% ύστερα από 40 χρόνια εργασίας.

Η πρώτη απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας σημείωνε, ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και αντιπροτείνει να υπάρχει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και σε αυτή να προστίθεται η αναλογική, με την αναπλήρωση του 45-48%.

Το Υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, προσέθετε ότι έχει ήδη υπάρξει επιστολή του Υπουργού Εργασίας προς τον Όλι Ρεν, από τον οποίο δεν είχε λάβει ακόμη απάντηση.

Όμως, οι αντιλέγοντες στην πιο πάνω εκδοχή πρόβαλαν ότι όλα όσα τώρα αξίωνε η ΤΡΟΙΚΑ ήταν γραμμένα και υπογεγραμμένα στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ανάμεσα στην ΤΡΟΙΚΑ και την ΕΛΛΑΔΑ και ή δεν κατάλαβαν οι Έλληνες τι υπέγραψαν ή συνειδητά ψευδόντουσαν εκ των υστέρων, προκειμένου να αποφύγουν την μήνη του ΛΑΟΥ. Το ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% επί των αποδοχών του Συνταξιούχου (πρώην υπαλλήλου ή μισθωτού) δίνει ακριβώς αυτό το ύψος τελικής σύνταξης, αν ερμηνευθεί σωστά η συμφωνία του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Όπως ήταν φυσικό, ο θόρυβος που προκλήθηκε από την εκδοχή της ΤΡΟΙΚΑΣ, έφερε στην επιφάνεια και τις αντιδράσεις των Κοινοβουλευτικών, οι οποίες ξεκίνησαν από αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που με ερώτηση 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Εργασίας έριξαν το θέμα σε δημόσιο διάλογο, από τον οποίο προέκυψε καθαρά ότι οι συζητήσεις γύρω από τις νέες συντάξεις, που θα ισχύσουν μετά την εκτέλεση των συμφωνιών με την ΤΡΟΙΚΑ το είχαν σημειώσει έγκαιρα, αλλά όμως οι Κυβερνητικοί κύκλοι δε συγκινήθηκαν ούτε κινητοποιήθηκαν έγκαιρα.

Όμως, το αποκορύφωμα της εξέγερσης για τις συντάξεις σημειώθηκε την επομένη, όταν έγινε γνωστό ότι στη μέγγενη των επιτηρητών μπαίνει και η “επικουρική σύνταξη”. Στόχος να υπολογίζεται μαζί με την κύρια και να μην ξεπερνά το 51-55% στα 40 χρόνια από 90-100% που είναι σήμερα.

Οι πιο πάνω εξελίξεις, που μετά όσα ανταλλάσσονται από τις διάφορες ενδιαφερόμενες πλευρές, έχουν καταστήσει σαφές ότι επιδίωξη της ΤΡΟΙΚΑΣ είναι από 90-100% σήμερα των δύο συντάξεων (κυρίας και επικουρικής) – και μόνο για 35 έτη ασφάλισης – να περιοριστούν στο 51-55% για 40 χρόνια ασφάλισης συντάξεις, έχει «ανεβάσει στο κόκκινο» τις διαθέσεις για εξέγερση απέναντι στις πιο πάνω προβλέψεις τόσο των πολιτών, όσο και σημαντικού τμήματος των πολιτικών, με σχεδόν βεβαία την πρόβλεψη ότι τα πιο πάνω – αδιάφορο αν έχουν γραφεί και υπογραφεί στο Μνημόνιο ή όχι – δε θα περάσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από όσους φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο του “ΠΡΟΦΗΤΗ” και ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ προσθέτουν ότι το 45-48% δεν αφορά μόνο τις νέες συντάξεις, αλλά αφορά και τις παλιές, δηλαδή όλες όσες υπάρχουν με βάση υπολογισμού τα μέχρι τώρα έτη σύνταξης και τις μέχρι τώρα συντάξιμες αποδοχές. Είναι αυτονόητο αν τελικά περάσει αυτή η δεύτερη εκδοχή των “ΠΡΟΦΗΤΩΝ” και ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ των ΓΡΑΦΩΝ του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ με πλήρη βεβαιότητα πρέπει να αναμένονται “φωτιές παντού”.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις στρεφόμενοι πλέον προς την Κυβέρνηση της επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει να έχει αυταπάτη πάνω στο πιο πάνω θέμα, ότι τάχα μπορεί να είναι αυτή ή οποιοσδήποτε άλλος σε θέση να επιβάλει παρόμοιες ρυθμίσεις για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ, που αφενός μεν θα αφανίσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης σε Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφετέρου δε θα ανοίξουν το έδαφος της ιδιωτικής Ασφάλισης των πολυεθνικών στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, κατά το πρότυπο, όσων επικρατούν σε άλλες περιοχές π.χ. Αμερική, γιατί πριν αυτά να σημειωθούν οι εξεγέρσεις, που παντού θα προκληθούν θα κάψουν το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό τοπίο.


Οι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν ιδιαίτερα δύο σημεία των τελευταίων πρωθυπουργικών τοποθετήσεων 1ον) ότι εάν τα πράγματα έχουν όπως από την πλευρά της ΤΡΟΙΚΑΣ υποστηρίζεται, θα παρέμβει ο ίδιος προσωπικά, ενώ από την άλλη πλευρά σημείωνε σε κοινοβουλευτική παρέμβασή του με σημασία – βέβαια απευθυνόμενος προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα – αν δεν πετύχουμε «θα μας πάρουν με τις πέτρες».

Οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση, ότι το Ασφαλιστικό για άλλη μία φορά – ιδιαίτερα στο σκέλος της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών – είναι σε θέση να “γκρεμίσει” όχι μια αλλά πολλές κυβερνήσεις γιατί αφορά τη βάση του τρόπου ζωής και των θεμελιωδών προϋποθέσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν υπάρχει σε αυτό τον τομέα τόση ελαστικότητα, όση θέλουν να πιστεύουν τα «κοράκια» του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, που σχεδιάζουν τις παρόμοιες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτρέψουν συνθήκες “Κοινωνικού Μεσαίωνα” εντός του οποίου θα μπορεί να αναπτυχθεί η ΑΚΡΟ-Νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πρακτική, που θέλουν οι πιο πάνω κύκλοι να “περάσουν” στο Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό τοπίο.