Ο κύβος ερρίφθη υπέρ της Αφρο-Ασίας…

Η ΤΟΥΡΚΙΑ του ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ σαν ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ της ΧΩΡΟ την ΑΦΡΟ-ΑΣΙΑ

…κατά της Ευρωπαϊκής επιλογής

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Πληθαίνουν καθημερινά τα δείγματα που μαρτυρούν, ότι η στρατηγική «επιλογή βάθους» της Τουρκίας είναι η Αφρο-Ασία και όχι η Ευρώπη – παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά ανοικτή πόρτα και διεκδικεί και την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ – δεδομένου ότι στην τελευταία περιοχή αντιμετωπίζει την άρνηση και την εχθρότητα τόσο των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, όσο και τη σύσσωμη εναντίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι ακούν με αποστροφή «το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Τουρκία (με τα 80 εκ. Τούρκων Μουσουλμάνων) τη μεγάλη Δύναμη στην Χριστιανική Ευρώπη» και να παραστήσει και μέσα στην ΕΕ τον Μεγάλο Εταίρο και «Καπετάνιο» της.

Να μερικά πρόσφατα δείγματα από εκείνα που μαρτυρούν αδιάψευστα τις Τουρκικές επιλογές για τις γεωστρατηγικές περιοχές και στόχους, που η Κυβέρνηση Ερντογάν έχει οριστικώς επιλέξει:

Α) Χθες στην Κωνσταντινούπολη ανακοινώθηκε δημιουργία ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου και Οικονομικής Διακίνησης Αγαθών με τη συμμετοχή της Τουρκίας, Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εγκαινιάζοντας το νέοεγχείρημα, έλεγε: «ο Αραβοτουρκικός κόσμος κατέχει τη σημαντικότερη στρατηγική ζώνη του κόσμου», που εκτείνεται από την Τουρκία μέχρι το Μαρόκο, τον Κόλπο του Άντεν. Αυτός ο κόσμος πρέπει να ενωθεί.

Η ζώνη ανακοινώθηκε με κοινή Διακήρυξη των τεσσάρων χωρών κατά την Γ’ Σύνοδο του φόρουμ Αραβο-Τουρκικής Συνεργασίας.

Στη Διακήρυξη της Αραβοτούρκικης Συνεργασίας αναφέρεται, ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η θεσμική ανάπτυξη της Συνεργασίας, ο Στρατηγικός Συνεταιρισμός και Οικονομική Ολοκλήρωση. Στην αρχική μορφή είναι βέβαιο, ότι θα αξιοποιηθεί το πλαίσιο των διμερών συμφωνιών κατάργησης θεωρήσεων και εμπορίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Στα επόμενα στάδια θα αξιοποιηθούν μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι με θεσμική ανάπτυξη της Οικονομικής Συνεργασίας και Εμπορίου των Εταίρων του νέου Συνεταιρισμού.

Β) Στη γνωστή απόφαση της Τουρκίας να καταψηφίσει στον ΟΗΕ τις Δ’ κυρώσεις κατά του Ιράν για το «πρόγραμμα των πυρηνικών» για την οποία οι Μεγάλες Πυρηνικές Δυνάμεις – κύρια οι ΗΠΑ – είχαν ενδιαφέρον να προχωρήσει ο ΟΗΕ τις παλαιές κυρώσεις και να τις καταστήσει αυστηρότερες, το χθεσινό σχόλιο του Ερντογάν στην Γ’ Σύνοδο του Φόρουμ Αραβο-Τουρκικής Συνεργασίας, ήταν το εξής: «Πληρώνουμε ακόμη το αντίτιμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Σκοτώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι. Ποιος είναι ο υπεύθυνος; Πρέπει να βρούμε την απάντηση. Αυτοί που δημιούργησαν την κατάσταση αυτή – δηλαδή οι Αμερικανοί – στην περιοχή πρέπει να λογοδοτήσουν».

Στην ίδια Διάσκεψη ο Νταβούτογλου είπε πως η Συμφωνία που υπογράφθηκε μεταξύ της Τουρκίας, Βραζιλίας και της Τεχεράνης, μετά και εξαιτίας της Τουρκικής ψήφου άλλαξε. Είπε ότι «η παρεμβολή της Τουρκίας πέτυχε τελικά οι κυρώσεις να έχουν «ήπια μορφή» γιατί στο σχέδιο απόφασης που είχε ετοιμαστεί, περιλαμβάνονταν σοβαρές κυρώσεις, κυρίως στους τομείς Ενέργειας, του Εμπορίου, των Ασφαλειών και των Τραπεζών. Και συνεχίζοντας έκλεισε: «ήταν κυρώσεις που ήθελε το Ισραήλ και θα παρέλυαν το Ιράν».

Και κλείνοντας ο Νταβούτογλου έλεγε πως γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η Τουρκία προτιμά την Ανατολή έναντι της Δύσης. Για να καταλήξει και να κλείσει το λόγο του με αυτό: «δεν θα γίνουμε το μικρόφωνο ή το μεγάφωνο κανενός. Υπηρετούμε την Ειρήνη και τα Εθνικά μας συμφέροντα».

Γ) Η Τουρκία χθες αποφάσισε και εξήγγειλε τακτική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 14 με 17 Ιουνίου στα ανοιχτά της Αμμόχωστου και στα Διεθνή Ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ανεξάρτητοι παρατηρητές σημείωναν με νόημα, ότι αναμένεται η Τουρκική Άσκηση να γίνει στο σημείο του επεισοδίου, που έγινε μεταξύ των Ισραηλινών και των Ακτιβιστών των πλοίων της «FREE GAZA» σαν είδος «απάντησης-εκδίκησης» στα όσα προ ολίγων ημερών έγιναν με πρωταγωνιστές τους παλαιούς φίλους και σημερινούς εχθρούς των Τούρκων, τους Ισραηλινούς.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις των γεγονότων σημείωναν, ότι τα πιο πάνω δείγματα νέας τουρκικής πολιτικής, μαζί με τα σχόλια που προκαλούν παρόμοιες κινήσεις των Τούρκων στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ και των Ηγεσιών των Δυτικών Κρατών στην Ευρώπη, αλλά και του Ισραήλ, καταδεικνύουν με βεβαιότητα ότι οι Νέο-Οθωμανοί του Ερντογάν έχουν πια οριστικώς προσανατολιστεί προς την Αφρο-Ασιατική επιλογή και έχουν εγκαταλείψει – ίσως και οριστικώς απορρίψει – την Ευρωπαϊκή επιλογή, για την οποία ως φαίνεται έχουν εντελώς απελπιστεί και δια της σημερινής συμπεριφοράς τους αυτό-αποκλείονται.


Advertisements