Ο Μηχανισμός Σταθεροποίησης και η Ελλάδα…

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΕΚΤΑΘΟΥΝ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΒΑΛΕ

…”Ράβε-ξήλωνε, δουλεια να μη σου λείπει”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Την ίδια ώρα που η Ηγεσία των δύο μεγαλύτερων Κομμάτων στη Βουλή βρίσκεται στην Ευρώπη για να παραστεί σε Συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Κομματικών ομογαλακτών τους, αλλά και συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά Όργανα που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, τα μηνύματα που στέλνει η Commission στην Ελλάδα καθώς δημοσιεύει νέες εκθέσεις της Επιτροπής που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κυβέρνησης, μας προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε κατά το 2011 και μετά για νέα μέτρα αναπλήρωσης και σταθεροποίησης της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Έκθεση που το “think tank” European Policy Center (EPC), που δημοσιοποίησε για την Ελληνική Οικονομία την κρίνει “μη βιώσιμη”.

Με βάση το δείκτη στον οποίο συνυπολογίζονται το Δημοσιονομικό Έλλειμμα και το Χρέος, ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα, ο τρόπος Διακυβέρνησης (διαφθορά και κρατικές δαπάνες λόγω γήρανσης πληθυσμού) η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία -0,93 και είναι η τελευταία στον πίνακα και ακολουθούν η Ιταλία (-0,38), η Πορτογαλία (-0,29) και η Ισπανία (-0,23).

Στην πρώτη θέση σύμφωνα με την Έκθεση βρίσκεται η Ισπανία με 0,55 και ακολουθούν η Δανία και η Εσθονία (0,45 και οι δύο).

Μετά τα πιο πάνω, οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, θεωρούν ότι το «καμπανάκι» για μια νέα σειρά μέτρων άρχισε ήδη να χτυπά και να μας προειδοποιεί ότι σύντομα οπωσδήποτε όμως μετά το 2011, πρέπει να θεωρούμε πως ένα νέο κύμα μέτρων θα “γεμίσει τη ζωή μας”. Όσο αφορά δε τα λοιπά ενθαρρυντικά και αισιόδοξα σχόλια των κυρίων εκφραστών του Μηχανισμού Σταθεροποίησης θα πρέπεθ να θεωρούμε ότι αφορούν την παρούσα φάση και τις άμεσες επόμενες δόσεις του δανείου και όχι την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας στην Ελληνική Ηγεσία και την Ελληνική Οικονομία.


Όμως, αυτό που πρέπει να μην λησμονεί κανείς – ούτε βέβαια η Ηγεσία της Ευρωζώνης και της ΕΕ πολύ περισσότερο των ηγετικών κύκλων του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ – είναι ότι κανένας δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον με την υπομονή και τις αντοχές του οποιουδήποτε λαού, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ένας από τους πιο ατίθασους της Ευρώπης και του κόσμου – όπως είναι ο Ελληνικός Λαός.

Advertisements