Το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: ΝΑΙ ΜΕΝ… ΑΛΛΑ…

…η εκκρεμότητα συνεχίζεται

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι 159 ψήφοι για το Ασφαλιστικό – Εργασιακό έκλεισαν την Κοινοβουλευτική διαδικασία για το επίμαχο Νομοσχέδιο. Όμως το Μέτωπο δεν έκλεισε. Γιατί η απόσυρση της διάταξης στο θέμα της Διαιτησίας προκάλεσε “καραμπόλα” με το 13ο και 14ο μισθό.

Ο ΣΕΒ επειδή θεώρησε ότι παρενεβλήθη υπέρ της ΓΣΕΕ το Μαξίμου – το οποίο ως φαίνεται για τα μεγαλο-αφεντικά δεν πρέπει σήμερα να έχει κανένα λόγο – προκειμένου να αφαιρεθεί η διάταξη που ευνοούσε τους εργοδότες – πρόκειται για εκείνη που ρύθμιζε τη Διαιτησία – αρνείται τώρα την ενσωμάτωση των δώρων στους κανονικούς 12 μισθούς.

Ως φαίνεται έχουμε ήδη βρεθεί προ «μεταλλαγής» του Πολιτεύματος, δεδομένου ότι αποτελεί απλή υπόθεση η επιβολή της θελήσεως του ΣΕΒ στο Κράτος. Σύμφωνα με την οποία δε νομοθετεί η Κυβέρνηση και η Βουλή –τουλάχιστο όταν αντιλέγουν οι Κοινωνικοί Εταίροι – αλλά τα μεγαλο-αφεντικά – ντόπια και ξένα – για αυτό και εν προκειμένω ο ΣΕΒ «παίζει contra» με το 13ο και 14ο μισθό.

Με άλλα λόγια ο Υπουργός Εργασίας, που ανέφερε στη Βουλή ότι αποσύρει τη Διάταξη για τη «μη προσφυγή στη διαιτησία» καθώς όπως είπε υπήρχε συμφωνία ΓΣΕΕ-Εργοδοτών για το περιεχόμενο της ρύθμισης των συλλογικών διαφορών, έδωσε το σύνθημα για το ξεκίνημα μιας περίεργης «καραμπόλας», που ενέπλεξε τη ΓΣΕΕ και εν συνεχεία το ΣΕΒ σε ένα άγνωστης ακόμη έκτασης «παιχνίδι».

Μετά τα πιο πάνω είναι σαφές πως όλοι μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν άλλη μια φορά ένα απίθανο «μύλο» θέσεων και αντιθέσεων, που αφήνει απ’ έξω από την ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ρύθμιση τον 13ο και 14ο μισθό, για τους οποίους τώρα ο ΣΕΒ έχει αντίρρηση να ενσωματωθούν στις 12μηνες απολαβές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, αλλά δεν αναμένεται πρόοδος στο ζήτημα της «διασφάλισης των δώρων».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής – και ορισμένοι συνδικαλιστές κυρίως των ΔΕΚΟ – εμφανίζονται τώρα και αυτοί να έχουν αντιρρήσεις – βέβαια για εντελώς άλλους λόγους – με την ενσωμάτωση των πρόσθετων αμοιβών στις τακτικές αποδοχές, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή να εμφανίζεται πάλι από την αρχή άλυτο ή οπωσδήποτε δυσεπίλυτο το πρόβλημα του 13ου και 14ου μισθού.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες τις εξελίξεις παρατηρούσαν σε βάρος της Κυβέρνησης πικρόχολα, ότι κάθε μέρα και περισσότερο η Διακυβέρνηση της Χώρας γίνεται και προβληματικότερη, αφού η πολιτική εξουσία δεν μπορεί να πειθαρχήσει και να ευθυγραμμίσει τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων στο πολιτικό πεδίο «έναντι όλων» και από την ώρα που ολοένα και περισσότερο μοιράζεται την πολιτική εξουσία με λογιών-λογιών οικονομικο-κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι μέσα από τις διαπραγματεύσεις αξιώνουν τον αναντίρητο σεβασμό της θελήσεώς τους που τους καθιστά «τους πραγματικούς Κυβερνήτες του Τόπου».

Οι πιο πάνω πολιτικοί παρατηρητές δε δυσκολεύονται να παρατηρούν, ότι καθημερινά και πιο πολύ η αποσυσπείρωση και διάλυση του πολιτικού κορμού του Κράτους – που από το Σύνταγμα αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα της συνταγματικής πολιτικής τάξης – οδηγεί αναπόφευκτα στην παράλυση και γιατί όχι αργότερα τη διάλυση της κρατικής πολιτικής εξουσίας, η οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας επιβολής μιας κυρίαρχης θέλησης και πλήρους συγχύσεως που εκ των πραγμάτων καταλήγει να προετοιμάζει την παράδοση όλων των Εξουσιών σε τρίτους που κατά τις περιστάσεις αναδεικνύονται στους νικητές της στιγμής. Όμως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προετοιμασία της επιβολής των διαλυτικών φαινομένων της κρατικής εξουσίας έναντι της εξουσίας συνοχής και πειθαρχίας που έχει ανάγκη η κρατική εξουσία.

Οι πιο πάνω πολιτικοί παρατηρητές καταλήγουν ότι το πιο πάνω φαινόμενο δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αζήμια για την πολιτική πορεία της χώρας, στο βαθμό όπου αυτό θα επεκταθεί – και δύσκολα θα παρεμποδιστεί – κατά την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων για να μη συμβεί – και στους λοιπούς τομείς – πλην των τομέων Εργασίας και Ασφάλισης – ενάσκησης της κρατικής εξουσίας.

Advertisements