Οι μεταρρυθμίσεις – κουτσα-στραβά – προχωρούν στη Βουλή…

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

…αλλά “υποχωρούν” στο Λαό

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η 15η Ιουλίου 2010 καταγράφει την ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού με μόνο τις ψήφους των Βουλευτών της Συμπολίτευσης και αφού είχε προηγηθεί οξύτατη αντιπαράθεση του Υπουργού Οικονομικών με τον Πρόεδρο της ΝΔ, στην οποία παρενεβλήθησαν με δηλώσεις τους από τους τόπους στους οποίους βρισκόταν (π.χ. ο Πρωθυπουργός από τον Πόρο) και οι λοιποί Αρχηγοί των Κομμάτων.

Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε την ύστατη στιγμή σε αλλαγές, που βελτιώνουν το ηλικιακό όρια συνταξιοδότησης των ένστολων, των μόνιμων εργαζομένων στους ΟΤΑ και των γονέων παιδιών με αναπηρία, αλλά και σε άλλες ηπιότερου και ευνοϊκότερου τύπου ρυθμίσεις για διάφορες κατηγορίες πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε τις παρεμβάσεις του στο Ασφαλιστικό μιλώντας και λέγοντας ότι η «Ελλάδα Κοινωνικά πτώχευσε». Τυπικά όμως η Κυβέρνηση με τους 157 Βουλευτές έκλεισε το θέμα αν και εντός των κόλπων του Κόμματος έχουν ανοίξει πολλά και ποικίλα άλλα μέτωπα.

Στα Εργασιακά κλείδωσε συμφωνία για 13ο και 14ο μισθό ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και Εργοδοτικές Οργανώσεις, που προκειμένου να αποφύγουν – όπως συμφωνούσαν όλοι, τις απαγορεύσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ – κατέληξαν στην τυπική διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά αφού πιο μπροστά συμφώνησαν σε τριετές πάγωμα μισθών.

Το «αγκάθι» της διαιτησίας έμεινε χωρίς αντιμετώπιση κατά την παρούσα στιγμή.

Έτσι, ο “πολιτικός βραχνάς” για την Κυβέρνηση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι η ρήτρα προσωρινής διασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού την απαλλάσσει προς το παρόν από ένα ακόμη «αιματηρό» μέτωπο ανάμεσα σε αυτήν και τους εργαζόμενους που ήταν έτοιμοι να ανατροφοδοτήσουν τις επιθέσεις τους.

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις κλείνουν προς το παρόν τα ανοιχτά και αιμοραγούντα μέτωπα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στους Εργαζόμενους με ρυθμίσεις όπως-όπως, μερικές των οποίων παρακάμπτουν προς το παρόν το Μνημόνιο.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν τις εξελίξεις στις ιστοσελίδες μας θεωρούν, ότι από το προσεχές φθινόπωρο όταν θα εμφανίζονται οι συνέπειες των νέων ρυθμίσεων, η Χώρα θα αρχίσει να ζει τις συνέπειες της νέας νομοθεσίας, η οποία ανατρέπει σε πολλούς τομείς – αναλυτικά αναφερθήκαμε στις προηγούμενες αναρτήσεις πάνω σε αυτά τα θέματα – με αποτέλεσμα η πολιτική και κοινωνική πίκρα και οργή μεγάλων αριθμών από τη λαϊκή μάζα να αναμένεται να εκδηλωθεί στις επόμενες ευκαιρίες – μία εκ των οποίων ίσως θα είναι οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Advertisements