Η Πειραιώς με τα λεφτά του Κράτους θα αγοράσει…

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ DEAL: ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ;

…τα Τραπεζικά Ιδρύματα (ΤΤ και Αγροτική Τράπεζα) του Κράτους;

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ και ΑΓΡΟΤΕΣ μαζί;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την ώρα που έριξε στο τραπέζι η Τράπεζα Πειραιώς την πρότασή της για την εξαγορά του Τ.Τ. (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και της Αγροτικής Τράπεζας, έναντι του ποσού των 701 εκ ευρώ και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, αλλά κυρίως οι αναλύσεις που μεσολάβησαν έκαναν τους παρατηρητές που «δεν ήταν στο κόλπο», περισσότερο επιθετικούς και κατηγορηματικούς, ιδιαίτερα αφού φωτίστηκε και αποκαλύφθηκε ότι ολόκληρη η κίνηση για να αφαιρεθούν από το Κράτος τα Κρατικά Τραπεζικά Ιδρύματα με Κρατικά λεφτά. Αυτοί δηλαδή, που σκέφτηκαν το «κόλπο» θα έπαιζαν την Ιδιωτικοποίηση – Αποκρατικοποίηση των πιο πάνω Τραπεζικών Κρατικών Ιδρυμάτων με τα λεφτά του κράτους και αυτά προκειμένου να αναμείξουν τους Εφοπλιστές με τους Αγρότες και να καταστήσουν τους τελευταίους «ακτήμονες».

Βέβαια, είναι γνωστό ότι στην εποχή του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, που ζούμε παρόμοια κόλπα αποτελούν το «ψωμοτύρι» των Μεγαλοκεφαλαιούχων, που ονειρευόμενοι καθεστώτα και καταστάσεις που ήταν γνωστές στην Ανθρωπότητα πριν από τους κλασικούς χρόνους του Αθηναίου Κλεισθένη και του Αναμορφωτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας Σόλωνα – που κατήργησε την Αθηναϊκή Σεισάχθεια των δούλων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας – μετέρχονται όλα τα μέσα, προκειμένου να δώσουν «πλούτο στον πλούτο τους».

Όμως, αυτό δεν μπορεί να σημάνει, ότι η μανία και η παράνοια αυτού του τύπου μπορούν να παράγουν καταστάσεις που θα υιοθετούνται από όλες τις εξουσίες ιδιαίτερα τις σοσιαλιστικές, που πρέπει πότε-πότε τουλάχιστον να σκέφτονται και τον απλό άνθρωπο του λαού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλών ειδών ενστάσεις και αναταράξεις στο εσωτερικό των κομμάτων και της κοινωνίας «έβαλε φρένο» στους ενθουσιασμούς , που είχε αρχικά προκαλέσει – με τη βοήθεια των «στητών» και των «παπαγάλων» του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων χρηματιστηρίων – η πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη, καθώς και βουλευτές, τώρα διατυπώνουν σοβαρότατες ενστάσεις για την ουσία της πρότασης, αλλά και για τους έως τώρα χειρισμούς. Μάλιστα, για τους τελευταίους το παρασκήνιο εξελίσσεται άγριος αγώνας αλληλοεπίρριψης ευθυνών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος για την πρόταση αλλά και ότι ουδεμία πρόταση έχει ληφθεί για το μέλλον του Ταχυδρομικού Επιμελητηρίου και της Αγροτικής. Σύγχυση επικρατεί, πάντως, και στη Νέα Δημοκρατία.

Οπωσδήποτε όμως το συνολικό σκηνικό έχει επηρεαστεί και από το γεγονός ότι το deal έδωσε το σύνθημα και σε άλλες τράπεζες όπως η Εθνική, η Eurobank και η Alpha, που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν ταο σκληρό πόκερ που αναμένεται να εμφανιστεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα γύρω από την τύχη των μεγάλων τραπεζών με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να εξελίσσονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις σε πολλά μέτωπα.

Το πιο πάνω σκηνικό είναι βέβαιο, ότι δημιουργεί σύγχυση γύρω από την εικόνα των εξελίξεων που αφορούν τα δύο κρατικά τραπεζικά συστήματα (Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), αλλά και την τελική επιλογή, η οποία θα επικρατήσει ή όχι κατά την απάντηση η οποία θα δοθεί από την Κυβέρνηση στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτό που μετά βεβαιότητος μπορεί κανείς να πει αυτήν την ώρα, για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα είναι, ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στους κόλπους του Κυβερνώντος Κόμματος, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με την κάθετη και κατηγορηματική άρνηση της Αριστεράς και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων προκάλεσαν «ανάκρουση πρίμνας» όσων από το κυβερνητικό στρατόπεδο επειδή «ήταν στο κόλπο» ή επειδή πια απέκτησαν την αίσθηση και τα αντανακλαστικά να ζητωκραυγάζουν τις παντός είδους αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις με αποτέλεσμα η αίσθηση την οποία οι ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν να είναι ότι ναυαγεί η πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις – και που από την πρώτη στιγμή ήταν εναντίον του παρόμοιου deal – παρατηρούσαν πια ότι πεποίθησή τους είναι ότι η πιο πάνω κίνηση δεν πρόκειται να έχει επιτυχία – ολωσδιόλου μάλιστα το ανάστροφο – όχι μόνο θα ναυαγήσει, αλλά και θα αποτελέσει «σημείο στροφής» σε αυτές τις περίφημες αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «ωμό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», που κάνει η συμμαχία των ακραίων νέο-μεγαλο-καπιταλιστών, που ζητάν να παραδοθεί ο πλούτος της γης στα «κοράκια» του νέο-καπιταλισμού της εποχής μας με τους λογιών-λογιών σπεκουλαδόρους της οικονομικο-κοινωνικής ζωής που ζουν απομυζώντας τους κόπους και την εργασία των φτωχών ανθρώπων των λαών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές γνωρίζουν καλά ότι ο «χορός» των εξαγορών και συγχωνεύσεων των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα μόλις και “μπαίνει μπροστά”, όμως πιστεύουν ότι σιγά-σιγά ο λαός που συνειδητοποιεί, ότι μια παρόμοια τυφλή πολιτική θα αποτελέσει στην κυριολεξία «ΚΑΤΑΡΑ» για την Ελληνική Οικονομία και το Ελληνικό Έθνος, θα αποτελέσει το εμπόδιο του ξεπουλήματος των οικονομικο-κοινωνικών αγαθών και δε θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η λεηλασία της λαϊκής περιουσίας.

Έτσι, παρόμοιες συγχωνεύσεις και συνενώσεις δε θα γίνονται – παρά μόνο τότε – εάν και όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Σε εκείνη την περίπτωση ασφαλώς δεν θα είναι επιτρεπτό να παρεμποδίζονται οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις αφού θα γίνονται μέσα σε ένα οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον, που τελικά θα εξοπλίσει τη Χώρα και την οικονομία της με «νέα όπλα» κατά της ανανάπτυξης και της καθυστέρησης – προκειμένου να διανυθεί ταχύτερα η περίοδος της κρίσης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, ότι η σημερινή νέα φάση κατά την οποία όλοι θα κερδίσουν ή θα χάσουν από τις νέες κινήσεις στον οικονομικο-κοινωνικό τομέα των τραπεζών είναι μεν κρίσιμη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση κάτω από ένα παρόμοια τέτοιο πρόσχημα να επιτραπεί στα «μεγάλα ΚΟΡΑΚΙΑ» του εγχώριου ή παγκόσμιου καπιταλισμού να στήσουν άλλο ένα παρόμοιο «λουκούλιο γεύμα», προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα προσωπικά τους κέρδη με απώλειες όλων των υπολοίπων, που συμπεριλαμβάνονται στους μεγάλους αριθμούς των Κοινωνικών Ομάδων και του Λαού.

Advertisements