ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο 1 αντί ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο 2 – Νο 3 και άλλων…

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Φαίνεται ότι ο «κύβος έχει πια ριφθεί» και αν και ο Τσελεμεντές δεν αλλάζει, αλλάζει ο τρόπος στο “σερβίρισμα” , δηλαδή οι θυσίες στο μέλλον δεν θα γίνονται δια των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, αλλά δια των “ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΕΩΝ” του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο 1.

Τώρω πάνω από όλα μπαίνει η «επικοινωνία» – αυτό που παλιότερα λεγόταν “προπαγάνδα”.

Έτσι τώρα που περνάμε στο Φθινόπωρο και στη νέα μετά το Καλοκαίρι περίοδο, όλα προετοιμάζονται για τις δημόσιες παρουσιάσεις των νέων Κυβερνητικών μέτρων, που είναι βέβαιο πως θα έχουν «νέες θυσίες».

Χωρίς όμως τις βαρύγδουπες προαναγγελίες είτε των ευεργετικών για ομάδες και τάξεις ρυθμίσεων, είτε των δυσμενών, γεμάτων από “θυσίες” μέτρων, που κατά προέκταση και επικαιροποίηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Νο1 θα επιβάλλονται.

Είναι βέβαιο ότι η φετινή έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει λίγο πολύ μια δοκιμασία για την Κυβέρνηση, που θα γίνει μάλιστα χωρίς τα «καταπραϋντικά» κοινωνικά μέτρα, -που κατά παράδοση αποτελούσαν το «Κοινωνικό πακέτο»- κάθε νέου έτους.

Ο Πρωθυπουργός δεν θα εξαγγείλει τελικά από το βήμα της ΔΕΘ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ», γιατί οι αριθμοί και τα Οικονομικά δεν επιτρέπουν νέες αισιοδοξίες.

Τα αναπτυξιακά μέτρα – που ίσως θα ξεκινήσουν με ένα νέο Αναπτυξιακό Νόμο – δεν μπορούν να εμπνεύσουν νέα κύματα αισιοδοξίας στο ξεκίνημά τους, και πριν να φανεί η αποτελεσματικότητά τους και για αυτό αν και εφόσον θα προλάβουν να εμφανιστούν δεν θα εμπνεύσουν κύματα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.

Ενώ οι επετειακές εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτεμβρίου και η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κυβερνητικού Κόμματος, θα δώσουν μεν την ευκαιρία για μια Κομματική Γιορτή με επικοινωνιακή πολιτική και συναισθηματικό περιεχόμενο, αλλά τα γενικότερα πένθιμα “μαντάτα”, που από παντού καταφθάνουν, δεν θα αντιρροπηθούν ικανοποιητικά, και σε βαθμό τέτοιο ώστε να πνεύσει μια “αύρα αισιοδοξίας” και ένα “κύμα ανόδου”, απαραίτητα για το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου, αλλά και προκειμένου να πνεύσει «ούριος άνεμος», για τις επόμενες Εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη των οποίων μέσα από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, παίρνει θέση για τον προσεχή Νοέμβριο.

Έτσι συνολικά ο μήνας Σεπτέμβριος, που μας επισκέπτεται από μεθαύριο Τετάρτη (1- 9 2010), προβλέπεται «άδειος» σε ενθουσιασμούς και ελπίδες και για αυτό πρέπει να τροφοδοτηθεί με άλλους τρόπους από Λαϊκό ενθουσιασμό, απαραίτητο για την απολειπόμενη «κούρσα», που έτσι αλλιώς πρέπει να γίνει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της Οικονομίας και της Κοινωνίας από τον «κατήφορο», στον οποίο έχει περιέλθει από την εποχή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και μετά η Ελληνική Οικονομία.

Ταυτόχρονα, στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο προσεχής Ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος και έχει απλώς χαρακτηριστικό αντικατάστασης όσων θέσουν υποψηφιότητα για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Όμως είναι γνωστό ότι μια Ομάδα Ξένων (γιατί άραγε ???) Συμβούλων, έχει ήδη δώσει ένα μεγάλο σχέδιο οργανωτικών αλλαγών στις δομές Διακυβέρνησης, προκειμένου να διενεργηθούν αλλαγές και μετακινήσεις στη λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού (που κατά το πρότυπο του Λευκού Οίκου ή της Αυστραλιανής Κυβέρνησης), θα γεμίσει από Ξένους Συμβούλους, για να συγκροτηθεί μια ισχυρή «Πρωθυπουργική Ομάδα», που θα εποπτεύει και θα κατευθύνει ολόκληρη την Κυβέρνηση και το Κράτος, στο όνομα της «Πρωθυπουργικής αυθεντίας».

Για αυτό αν και – όπως λέγεται – ο Ανασχηματισμός δεν θα είναι μεγάλος, «οι αλλαγές και οι αναδομήσεις» θα είναι καθοριστικές, ίσως ανατρεπτικές των σημερινών ισορροπιών.

Μετά τα παραπάνω οι φθινοπωρινές αλλαγές του 2010 ίσως δε θα επιφέρουν «ΣΟΚ» όμοια και ανάλογα του ΣΟΚ που ακολούθησε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, θα είναι όμως τόσο μεγάλης δραστικότητας, που αν συνοδευτούν από αποτελέσματα αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης μέσω των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, να είναι σε θέση να δημιουργήσουν – μετά το Νοέμβρη – νέα δεδομένα για το συνολικό Πολιτικό «σκηνικό» της Χώρας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, παρατηρούν ότι οι αλλαγές που αναμένονται κατά προέκταση και επικαιροποίηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, θα καλούν σε νέες «θυσίες» και θα επιβάλλουν νέες στερήσεις στο Λαό, δεδομένου ότι το πρώτο κύμα, όπως όλοι πια γνωρίζουν, είναι εντελώς ανεπαρκές για να ικανοποιήσει τους Δανειστές της Ελλάδας. Εξάλλου οι εν λόγω κύριοι ποτέ δε θα ικανοποιηθούν από παρόμοια μέτρα, γιατί οι επιδιώξεις τους προχωρούν πολύ πιο πέρα από την ικανοποίηση των τυπικών – κάθε φορά – αναγκαίων μέτρων και επιζητούν την εξασθένιση της ισχύος του Ελληνικού Λαού και της Ελληνικής Κοινωνίας, δεδομένου ότι οι επιδιώξεις δεν μένουν – ούτε παύουν – με όποια ικανοποίηση σε Οικονομικά αιτήματα.

Επιζητούν την επιβολή των θελήσεων του Οικονομικού Διευθυντηρίου, που πρωτευόντως έχει Πολιτικο – κοινωνικούς στόχους και σκοπούς, ανεξάρτητα αν επωφελούμενο από τις ευκαιρίες που δίνει η Οικονομική Κρίση, στην παρούσα φάση επενδύει το σύνολο των επιδιώξεών του με τα Οικονομικά “ενδύματα”.

Advertisements