Κανένας δε γνωρίζει προς τα που θα κινηθεί το μέλλον…

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην ΤΟΥΡΚΙΑ “ΕΔΕΙΞΕ” ΕΡΝΤΟΓΑΝ

…αν και όλοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να κερδίσει ολόκληρη την “παρτίδα”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι Τούρκοι Πολίτες με ποσοστό 58% ψήφισαν τις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις, που πρότεινε το Κόμμα του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είναι πολυεπίπεδο και είναι δυνατό να εξετασθεί από πολλές πλευρές. Αυτό που βέβαια δεν αμφισβητείται, είναι η καθαρή νίκη του φιλοϊσλαμικού ΑΚΡ, που προκαλεί προβληματισμό στη Δύση, τη στιγμή που η Άγκυρα «φλερτάρει» επικίνδυνα με το Ιράν και διανύει περίοδο διπλωματικής ψυχρότητας προς το Ισραήλ. Βέβαια, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πάρει ολόκληρη τη “παρτίδα”, που καταλήγει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και Προεδροποίησή του. Όμως, ο δρόμος είναι μακρύς και κανένας δε γνωρίζει από τώρα όλες τις εξελίξεις.

Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της Τουρκίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η ΕΕ και ο Γερμανός και ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαιρέτησαν την έκβαση του Δημοψηφίσματος.

Όμως, οι Συνταγματικές Αλλαγές που υπερψηφίστηκαν με ποσοστό 58% (ποσοστό συμμετοχής 77%) και οι περιοχές που εκδηλώθηκαν υπέρ του Ισλαμικού Κόμματος έναντι εκείνων οι οποίες παρέμειναν υπέρ των Κεμαλικών και τέλος τα ποσοστά των Κουρδικών περιοχών, που σε συντριπτικό βαθμό “απείχαν”, δημιουργούν ένα σύνθετο πάζλ, που προβληματίζει τους πολιτικούς αναλυτές για τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνει προς όλο τον κόσμο σε περίπτωση όπου – όπως είναι βέβαιο – θα ακολουθήσουν εξελίξεις, που θα επιδιώξουν να «ξεπαγώσουν» τις εντός Τουρκίας καταστάσεις, που δημιουργήθηκαν μετά από το τελευταίο πριν από 30 χρόνια Πραξικόπημα του Εβρέν, ο οποίος τώρα απειλείται από τους παλαιούς εχθρούς του – τους Ισλαμιστές του Ερμπακάν – Ερντογάν – με διώξεις για το παλαιό Στρατιωτικό Πραξικόπημα και Καθεστώς, που εγκαταστήθηκε πριν 30 χρόνια στην Τουρκία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις και οι οποίοι θα επανέλθουν τις προσεχείς ημέρες με μια μεγαλύτερη και διεισδυτικότερη πολιτική ανάλυση στο τι σημαίνουν – για όλους αλλά και για τις Ελληνοτουρκικές και Τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις – οι τελευταίες εξελίξεις, τόνιζαν με έμφαση ότι οι εξελίξεις που “κυοφορούνται” είναι αφενός μεν πολυεστιαστικές, αφετέρου δε πολυεπίπεδες με πολλών ειδών νέες καταστάσεις και μηνύματα τόσο για την Τουρκία, όσο και για ολόκληρη την περιοχή και για αυτό επιβάλλεται εις πλάτος και βάθος ανάλυση και αποφυγή εσπευσμένων και τελειωτικών συμπερασμάτων για την κατάσταση που ήδη δημιουργείται στη γειτονική μας χώρα και η οποία είναι βέβαιο, ότι θα επιρεάσει τόσο τα εσωτερικά πράγματα της Τουρκίας, όσο και τα πράγματα της ευρύτερης περιοχής του (μικρότερου) Ευρωπαϊκού Τόξου, όσο και του μεγαλύτερου μεσοανατολικού και ασιατικού κομματιού της περιοχής.

Advertisements