Οι Μνημονιακοί Δείκτες του 2010…

ΚΑΙ “ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ” ΤΟ 2011;;;

…δεν το αποκλείουν εντελώς

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι μετρήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από την ΤΡΟΙΚΑ και τους Γκαουλάιτερς – επιτηρητές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Βέβαια, οι άνθρωποι του Μηχανισμού της ΤΡΟΙΚΑΣ δε τις συνδέουν αυτή τη στιγμή και αυτή τη φορά με την γ’ δόση, που μετά από λίγο καιρό θα έχει ανάγκη ο Ελληνικός Προϋπολογισμός. Αυτή θα καταβληθεί.

Όμως, τα πράγματα αυτήν την ώρα είναι “δυσοίωνα” και σε ορισμένους τομείς “απειλητικά” και για τη στάση της ΤΡΟΙΚΑΣ απέναντι στην Ελλάδα – για την οποία βέβαια αυτήν την εποχή ακούγονται ατελείωτοι έπαινοι – η οποία εξακολουθεί να έχει την ανάγκη των δανειστών της, αφού οι δείκτες που αυτήν την στιγμή επιτυγχάνονται είναι κακοί και για τις μετά το 2010 προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Το 2010 αναμένεται να κλείσει με το δείκτη της ανεργίας κάπου μεταξύ του 11,8%, που ήταν το β’ τρίμηνο του έτους ή με ρεαλιστικότερη εκτίμηση στο 13,2%. Αυτό σημαίνει πάνω από 600.000 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν και όσοι έχουν μεν χάσει την εργασία τους, αλλά έχουν απελπιστεί και δεν έχουν αναζητήσει εργασία από τον ΟΑΕΔ. Με μια κουβέντα η Ελλάδα πλησιάζει κάθε μέρα και με πιο «γρήγορο βήμα» την Ισπανία στο δείκτη ανεργίας, ενώ και άλλοι στόχοι που είχαν ταχθεί προκειμένου να επιτευχθούν βρίσκονται πολύ μακριά, αφού το έλλειμμα της Ελλάδος για το 2010 θα κινηθεί από 8,5-9,8%, ενώ είχε ταχθεί ως ακρο-όριο το 10%, από το οποίο μόλις και μετά βίας διαφέρει η σημερινή μέτρηση.

Τα πιο πάνω, αλλά και όλοι οι άλλοι δείκτες μέτρησης της οικονομίας – όπως ποσοστό ανάπτυξης – είναι αρνητικοί και ουσιαστικά επιμαρτυρούν, ότι η αναμενόμενη πρόοδος δεν εμφανίζεται προς το παρόν.

Για αυτό οι άνθρωποι της ΤΡΟΙΚΑΣ έχουν προειδοποιήσει, ότι εάν το πιο πάνω φαινόμενο συνεχισθεί και η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2010 παραμείνει καθηλωμένη στα σημερινά επίπεδα, θα πρέπει η χώρα να ετοιμάζεται για νέα σκληρά μέτρα- ίσως όχι για ένα ακέραιο νέο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – δεδομένου ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι «οι Έλληνες είναι καλά παιδιά», δεν αρκεί πια για μια συμπεριφορά ανοχής και στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, εάν κάτι τέτοιο τελικά θα καταλήξει σε επάνοδο της κρίσης με θεαματικό τρόπο αντίστοιχο προς εκείνο που εμφανίστηκε πριν από τις 9 Μαΐου 2010, ημερομηνία συγκρότησης της ΤΡΟΙΚΑ.

Τα μέχρι στιγμής ζωντανά και σε λειτουργία δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, ανοίγουν προοπτικές – εάν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους – για επάνοδο των Ευρωπαίων σε βοηθητικά πρόσθετα μέτρα κατά το 2011, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, θα επαναφέρουν για την Ελληνική Κοινωνία και την Ελληνική Κυβέρνηση τα προβλήματα και τα διλήμματα του 2009 και του 2010 κατά το 2011.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις παρατηρούν, ότι η Κυβέρνηση με το άγχος για το υψηλό Δημόσιο Χρέος και τη μηδενική ανάπτυξη, αλλά επίσης με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις κοινωνικές εντάσεις, που προκύπτουν από τις «μεταρρυθμίσεις», που επιβάλουν «με το ζόρι» στην Κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της στην Ελληνική Κοινωνία, βρίσκεται κάτω από την πίεση των πραγμάτων, που βιούν και αισθάνονται, όσοι πρέπει να διαβούν τα «καυδιανά δίκρανα» για να πετύχουν την έξοδο από την κρίση.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν, ότι με τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας η κρισιμότερη ώρα για την Ελληνική Οικονομία είναι αυτή που ήδη έχει σημάνει από το ξεκίνημα του Ελληνικού Φθινοπώρου 2010 (Σεπτέμβριο 2010) και θα διαρκέσει τουλάχιστο ολόκληρο το 2011 κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει πάση θυσία η Κυβέρνηση να αποφύγει, να σύρει σε περαιτέρω νέο κύκλο πρόσθετων μέτρων την Ελληνική Οικονομία και τους Έλληνες Πολίτες και Καταναλωτές, προκειμένου να ξεφύγει από προβλήματα τα οποία αλλιώτικα μπορούν μέσα από “εκρήξεις και κοινωνικές εμπλοκές” να την οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη σωτηρία της Ελληνικής Οικονομίας και την έξοδο από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Advertisements