Ξεκίνησε τάχα “τσουνάμι” Πανευρωπαϊκών διαμαρτυριών….

ΡΥΑΚΙΑ – ΠΟΤΑΜΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΕΣ – ΩΚΕΑΝΟΙ …

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

… για την πολιτική των Κυβερνήσεων του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ???


Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Η εξέλιξη της εναντίωσης κατά των μέτρων λιτότητας, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα μεγαλώνει και έχει ήδη φτάσει σε ένα σημείο, όπου πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες και Λαοί, περνούν σε ανοικτές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, που κάθε μέρα και πιο πολύ ενώνουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων στην εναντίωση και τη διαμαρτυρία τους κατά των πολιτικών λιτότητας των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, που ο μέσος Ευρωπαίος πια τις θεωρεί ταπεινό όργανο των Τραπεζιτών και των Μεγιστάνων του Πλούτου σε όλη την Ευρώπη – ίσως και σε ολόκληρη τη Γη.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους της Ευρώπης, στην πρώτη συντονισμένη κινητοποίηση των τελευταίων ετών, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που επιβάλουν η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές ωστόσο, η γενική εικόνα της συμμετοχής δεν ήταν ικανοποιητική, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία των Συνδικάτων να κινητοποιούν τον κόσμο και να κάνουν ουσιαστική πολιτική παρέμβαση.

Για αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε πολιτικό επίπεδο οι χθεσινές κινητοποιήσεις δεν είναι ικανές, ούτε πρόκειται να ανατρέψουν τα σχέδια των Κυβερνήσεων.

Τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών, σε μια διαδήλωση γεμάτη παλμό και με κεντρικό σύνθημα :

« ΟΧΙ στη ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΝΑΙ στην ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΑΙ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία η γενική απεργία – η πρώτη των τελευταίων 8 ετών – υπήρξε ογκοδέστατη από πλευράς συμμετοχής στην πορεία, όμως δεν θεωρείται ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Τα Συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι στην απεργία συμμετείχαν το 10% του Εργατικού Δυναμικού (περίπου 10 εκ. εργαζόμενοι).

Στη Σλοβενία υπολογίζεται ότι η απεργία κάλυψε το 50% του ποσοστού των τομέων εργασίας, που φτάνει στους 180.000 εργαζόμενους.

Στην Ιρλανδία συγκεντρώθηκαν μόλις 1.500 διαδηλωτές έξω από τα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Αnglo Irish, η διάσωση της οποίας απειλεί να τινάξει στον αέρα τα Οικονομικά της Χώρας.

Στην Πολωνία, στη Βαρσοβία 5.000 διαδηλωτές από τα δύο μεγαλύτερα Συνδικάτα, έφτασαν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας.

Στην Πορτογαλία η συμμετοχή ανήλθε στις 30.000 κόσμου, σύμφωνα με τα Συνδικάτα.

Στην Κύπρο οι εκδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, είχαν αξιοσημείωτη συμμετοχή εργαζομένων.

Στη Γαλλία έχουν προγραμματιστεί δυναμικές κινητοποιήσεις για το προσεχές Σάββατο.

Μικρές σε συμμετοχή διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Ιταλία, Λιθουανία και Λετονία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις, σημείωναν σαν γεγονός με ιδιαίτερη αξία και ανάγκη υπερβάλλουσας προσοχής, την ταυτόχρονη εκδήλωση μικρών, μεσαίων ή μεγάλων εκδηλώσεων των εργαζομένων κατά της λιτότητας σε τόσο διαφορετικούς τόπους, όπως είναι οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισσαβόνα, η Ρώμη, το Παρίσι, η Ρίγα, η Βαρσοβία, η Λευκωσία, το Βουκουρέστι, η Πράγα, η Βίλνιους, το Βελιγράδι, η Αθήνα, όπου χθες με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, κινητοποιήθηκαν ομάδες ανθρώπων κατά των πολιτικών της λιτότητας που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις τους.

Οι πολιτικοί παρατηρητές – που δεν βιάζονται να βγάλουν βεβιασμένα συμπεράσματα – σημείωναν με ανησυχία την έλλειψη ευαισθησίας, που επιδεικνύουν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις απέναντι στις πιο πάνω κινητοποιήσεις, κατά τη στιγμή της εκκίνησης της ” μαζικοποίησης των λαϊκών αντιδράσεων” σε Πανευρωπαϊκή Κλίμακα και του συντονισμού των Συνδικάτων, που ακόμη «μπουσουλά», προκειμένου να δημιουργήσει ενιαίο «πανευρωπαϊκό τείχος» κατά της πολιτικής της λιτότητας, που όμως είναι σε θέση να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα αν δεν προσεχθεί και δεν «αφοπλιστεί» μέσα από μια εντελώς διαφορετική πολιτική και μάλιστα έγκαιρα. Γιατί μετά την διαμόρφωσή του από μικρά περιφερειακά ρεύματα σε μεσαία και μεγάλα λαϊκά σχήματα διαμαρτυρίας, ίσως και σε λαϊκά «τσουνάμι» τοπικών έστω εξεγέρσεων, θα’ ναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και να «εξατμιστεί» με μικρές ή μεσαίες περιφερειακές και περιοδικές ικανοποιήσεις να “τιθασεύσουν” το κύμα οργής των λαϊκών μαζών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τα πιο πάνω φαινόμενα σαν την αρχή μιας αντιμετώπισης, ιδιαίτερης δυσκολίας, η οποία εάν ξεφύγει από τον έλεγχο των σημερινών Κρατικών και Κοινωνικών αντοχών, θα οδηγηθεί σε «ξεσπάσματα» άγνωστης έκβασης και απολύτως σκοτεινής προοπτικής.

Advertisements