ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ EUROSTAT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η Eurostat από τις Βρυξέλες αφού πιο μπροστά ανέτρεψε άλλη μια φορά τα “greek statistics” τα οποία τώρα για το 2009 μιλάν όχι για 13,8%, αλλά για 15,1% ξανατάσσει στον εαυτό της και στην Ελλάδα την αποστολή έρευνας από την αρχή του ελλείμματος του 2009, πιθανολογώντας ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το 15%,αλλά και επιφυλάσσοντας στον εαυτό της ένα νέο γύρο από έρευνες και μέτρα, τα οποία – εκτός από την ανατροπή του Ελληνικού Προϋπολογισμού 2011 – θα φέρουν στους Έλληνες νέες δοκιμασίες στο νέο έτος.

Η Commission χθες επιβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση των ελλειμμάτων του χρέους της περιόδου2006-2009 θα είναι μεγάλη.

Ωστόσο η έρευνα δεν εξαντλείται μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο 2010, που προβληματίζει ιδιαίτερα την ΤΡΟΙΚΑ καθώς είναι πιθανόν να οδηγήσει σε λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την ενσωμάτωση στο έλλειμμα του δημοσίου, των δημοσιονομικών μεγεθών και άλλων ΔΕΚΟ, όπως τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα.

Στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2010, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Παρά ταύτα τρίτοι παρατηρητές θεωρούν πάρα πολύ πιθανό τη λήψη παρόμοιων μέτρων παρά το γεγονός της Πρωθυπουργικής διαβεβαίωσης για την πιο πάνω εκδοχή. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι η αποστολή νέου ενισχυμένου κλιμακίου στην Αθήνα για περαιτέρω έρευνες αντικειμενίζει πλέον τη βαθιά ανησυχία της Comission για την Ελληνική δυνατότητα ανεύρεσης και καταγραφής των πραγματικών ελλειμμάτων του παρελθόντος, αλλά ίσως και του παρόντος.

Οι πολιτικοί παρατηρητές που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις παρατηρούν, ότι αφενός μεν η συμπεριφορά της Commission δείχνει βαθύτερη δυσπιστία – παρά τις πολλές αντίθετες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων – της Commission, αλλά και έλλειψη οποιασδήποτε εμπιστοσύνης στα “greek statistics”, που οδηγεί αξιωματούχους του επιπέδου του Υφυπουργού οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Άσμουσεν – πιθανού διαδόχου του Βόλφανγκ Σέιμπλε στην ηγεσία του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας- που προχθες) 6 Οκτωβρίου 2010) σημείωνε την απόλυτη ανάγκη ενός μηχανισμού αξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων επισημαίνοντας, ότι «εάν διορθώνεις στοιχεία έχεις τεράστιες δυσκολίες στις αγορές».

Ο ίδιος προσέθετε, ότι εάν τα ελληνικά στοιχεία του 2009 αναθεωρηθούν προς τα πάνω θα επηρεάσουν και τα στοιχεία του 2010 και του 2011, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για το δείκτη εμπιστοσύνης των αγορών.

Στα πιο πάνω, που όπως είναι φυσικό περιπλέκουν τις εκτιμήσεις και προοπτικές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται, ότι κατ’ αυτή την στιγμή η Ελλάδα σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα πλήτεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας από σφοδρή ύφεση και σκοτεινές προοπτικές.

Μετά τα πιο πάνω οι πολιτικοί παρατηρητές προσέθεσαν, ότι όλα όσα συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή πάνω από τον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας συγκροτούν μια απίστευτα αρνητική προοπτική για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την αναζήτηση στηριγμάτων από την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές.

Advertisements